Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ
  • [02] ΔΝΤ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ

    Τη στήριξη του Βατικανού στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, μετάφερε ο Καρδινάλιος Ρενάτο Ραφαέλε Μαρτίνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Καρδινάλιος Μαρτίνο, Αντιπρόσωπος της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου XVI, έγινε την Δευτέρα δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια στην εξοχική του κατοικία στο Κελλάκι. Ο Καρδινάλιος Martino, ο οποίος Προεδρεύει του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, ήλθε στην Κύπρο για τη λήξη των εορτασμών για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Αποστόλου Παύλου.

    Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Καρδινάλιο Martino για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ από πλευράς του ο Καρδινάλιος μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη στήριξη της Αγίας Εδρας στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίτευξη λύσης και τις ευχές της Αυτού Αγιότητας του Πάπα

    [02] ΔΝΤ ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αντιπροσωπεία του οποίου είχε επαφές στην Κύπρο, θεωρεί ότι το 2009 θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα και την πραγματική οικονομία, ενώ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 3,9% του ΑΕΠ το 2009.

    Υποστηρίζοντας πλήρως τον στόχο της Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και κυρίως στο κρατικό μισθολόγιο για το ύψος του οποίου εκφράζει ανησυχίες.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Angana Banerji και Karl Driessen ανέφεραν ότι η Κύπρος ήταν σχετικά προστατευμένη από την κρίση μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω της μικρότερης εξάρτησής της από τις εξαγωγές, τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές στο παρελθόν, την υιοθέτηση του ευρώ, και το στέρεο χρηματοοικονομικό τομέα ο οποίος δεν χρειάστηκε κρατική κεφαλαιουχική στήριξη.

    Ωστόσο, σημειώνεται ότι η οικονομία πορεύεται προς απότομη επιβράδυνση το 2009-10, η οποία είναι αναπόφευκτη δεδομένων των στενών δεσμών της Κύπρου με τους βασικούς οικονομικούς της εταίρους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τη Ρωσία, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί απότομα σε 0,3 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2009, ακολουθούμενη από ελαφρά ανάκαμψη της τάξης του 1 τοις εκατό περίπου το 2010. Αναφέρεται, επίσης, ότι η οικονομική ύφεση δεν φαίνεται πιθανή σε αυτό το στάδιο, αν και, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί, μια χειρότερη έκβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 17:29:13 UTC