Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ``ΣΤΕΛΙΟΣ AWARD`` - ΜΙΛΕΤ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  • [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Κύπρος και Αρμενία τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ την ένταξης μια εκσυγχρονισμένης Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσαν οι Πρόεδροι των δύο κρατών χθες μετά τη κατ ιδίαν και τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο το Ερεβάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε μετά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως και σε αυτό το θέμα διαπίστωσε ταύτιση απόψεων με τον Αρμένιο ομόλογο του Σερζ Σαρκσιάν. Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, κατονόμασε μια σειρά «σημαντικότατων ζητημάτων» στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν και συγκλίσεις σε άλλα θέματα

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τομείς στις διμερείς σχέσεις που χρειάζονται εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη και είπε πως θα πρέπει να διοργανωθούν ευρείες συναντήσεις επιχειρηματιών τόσο στη Λευκωσία όσο και στο Ερεβάν και ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η προετοιμασία των διμερών συμφωνιών και να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό.

    «Η Αρμενία διαθέτει στην ΕΕ ένα σταθερό φίλο και συμπαραστάτη και

    πρεσβευτή στον οποίο μπορεί να στηρίζεται» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας που απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η Αρμενία βρίσκεται σε διάλογο με

    την ΕΕ και εφαρμόζει διάφορα προγράμματα. Πρόσθεσε πως όταν δημιουργούνται σε αυτό το διάλογο προβλήματα, η Κύπρος καταβάλλει προσπάθεια να ξεπεραστούν, αναφέροντας πως ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είναι πάντοτε έτοιμος να συμβάλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Κύπρος να συνδράμει με την εμπειρία της την προσπάθεια της Αρμενίας.

    «Φιλία σημαίνει και αλληλοβοήθεια και εκατέρωθεν αλληλεγγύη στα όποια ζητήματα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    Ο κ. Σαρκσιάν τόνισε ότι εάν «η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ θα είναι μια χώρα που θα έχει ευρωπαϊκές αξίες και μια τέτοια χώρα θέλουμε να δούμε δίπλα μας», αναφέροντας πως στην περίπτωση που δεν σεβαστούμε τις συμφωνίες μας θα σημαίνει ότι οδεύουμε προς το γκρεμό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «τασσόμαστε υπέρ της ένταξης μιας εκσυγχρονισμένης με ευρωπαϊκή συμπεριφορά Τουρκίας», τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ απλά και μόνο επειδή είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη αγορά, αλλά θα πρέπει να αποδεχτεί και εφαρμόσει τους όρους ένταξης και τις αξίες της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμα ότι εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική της κατοχής τμήματος χώρας μέλους της ΕΕ, να μην αναγνωρίζει κράτος μέλος της ΕΕ και να συνεχίζει να κρατά κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Οσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, ο κ. Σαρκσιάν είπε ότι «θέλουμε στην ΕΕ να μην υπάρχουν μεταξύ των κρατών κλειστά σύνορα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς προϋποθέσεις», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κάποιους να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαπραγμάτευση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού ανέφερε πως χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ομολόγου του για εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία, σημείωσε πως η Τουρκία είναι δύσκολος συνομιλητής, γεγονός για το οποίο έχει ιδία πείρα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Ταυτόχρονα τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως είτε η Κύπρος, είτε η Αρμενία θα απεμπολήσουν αρχές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος παραμένει σταθερή στην καταδικαστική της στάση για τη γενοκτονία των Αρμενίων αναφέροντας πως η δήλωση του ίσως ερμηνευθεί από κάποιους Τούρκους και Τ/κ ως επιμονή σε δήθεν αντιτουρκισμό.

    «Θεωρώ του Τ/κ αδελφούς και παιδιά της ίδιας πατρίδας, αλλά η γειτονική χώρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει τη θέληση της και να σπέρνει φωτιά και σίδερο στους λαούς μέσα από γενοκτονίες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατυπώνοντας τη θέση πως η επίσημη αναγνώριση της διενέργειας της γενοκτονίας θα έχει ευεργετικά καθαρκτική επίδραση στην Τουρκία και θα καταδείξει ότι μετατρέπεται σε σύγχρονο κράτος.

    Ο Αρμένιος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως η Αρμενία και η Κύπρος υποστηρίζουν η μια τη θέση της άλλης στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Κυπριακό και τη λύση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε πως η θέση της Αρμενίας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αμετάκλητη για αυτοδιάθεση και σταθερά σύνορα με την Αρμενία και όχι στρατιωτική λύση.

    Στην αρχική του δήλωση ο Αρμένιος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα η οποία άνοιξε τις πόρτες της στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων και τα υποδέχθηκε με ανοικτή αγκαλιά.

    Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη δύσκολη και πολλές φορές τραγική ιστορία των λαών της Κύπρου και της Αρμενίας διατύπωσε ικανοποίηση για την ταύτιση απόψεων για τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Σαρκσιάν είπε ακόμα πως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν είναι στο κατάλληλο επίπεδο, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση «μπορούμε να κάνουμε αρκετά». Τη θέση του Αρμενίου ομολόγου του συμμερίζεται, όπως ανέφερε, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε περαιτέρω πως θεωρεί πολύ σημαντική τη σύσταση και σύγκληση της διακρατικής επιτροπής.

    Ακολούθως είπε πως η συνεργασία της χώρας του με την Κύπρο δίνει νέα ώθηση τη συνεργασία της Αρμενίας και των ευρωπαϊκών δομών, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση ανοίγει νέους ορίζοντες για τη συνεργασία Κύπρου - Αρμενίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι από την πρώτη του συνάντηση με τον Αρμένιο Πρόεδρο διαπίστωσε πως υπάρχει χημεία φιλίας και αδελφοσύνης

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και αναφέρθηκε σε πτυχές του προβλήματος όπως είναι ο εποικισμός και το περιουσιακό.

    Σε ό,τι αφορά τις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε με τον κ. Ταλάτ, υπάρχουν όμως και σημαντικότατα σημεία στα οποία διαφωνούμε».

    Ανέφερε ως τέτοια, τη συμμετοχή των κοινοτήτων στη διακυβέρνηση, το δικαίωμα στην περιουσία, την παρουσία της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, θέματα οικονομίας και την παρουσία των 160.000 εποίκων στο νησί.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και δήλωσε πως «προσβλέπομε ότι κάποια στιγμή η Τουρκία ως ένα σύγχρονο κράτος θα κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κρατά όμηρο την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Αρμενίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [02] ``ΣΤΕΛΙΟΣ AWARD`` - ΜΙΛΕΤ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΤΑΛΑΤ

    Προσπαθούμε πολύ σκληρά για να βρούμε λύση στο Κυπριακό, για την ενότητα αυτής της χώρας και ελπίζω να το κατορθώσουμε, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου προσθέτοντας ότι ``είμαστε φανατικά υπέρ μιας λύσης που θα ενώνει αυτή την χώρα, που μερικώς θα εκδηλώνεται μέσα από μια ενωμένη οικονομία``.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε σε συνάντηση Κυπρίων επιχειρηματιών στην κατοικία του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο βραβείο δικοινοτικής συνεργασίας υπό την ονομασία ```Stelios Award``, χρηματική βράβευση 50.000 ευρώ, πρωτοβουλία του γνωστού επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου.

    Σε οπτικογραφημένο μήνυμα του, ο κ. Χατζηιωάννου εξέφρασε την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο και αναφέρει ότι με την πρωτοβουλία του αυτή επιθυμεί να βοηθήσει την κατάσταση στην Κύπρο.

    Η φιλοδοξία μου, συνέχισε ο κ. Χατζηιωάννου είναι να φέρουμε τον κόσμο που ζει στο νησί να συνεργαστεί ο ένας με τον άλλο επιχειρηματικά, γεγονός που θα βοηθήσει στην δημιουργία συνεννόησης μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας.

    [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Θέματα που άπτονται της προστασίας των καταναλωτών, του Επιτρόπου Καταναλωτή, των Παρατηρητηρίων, των επιτοκίων και γενικά το θέμα των τιμών, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    Η Επιτροπή αποτελείται από τις οργανώσεις καταναλωτών, τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πασχαλίδης είπε: ``Ηταν κοινή διαπίστωση ότι τα Παρατηρητήρια που διεξάγονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου έχουν θετικό αποτέλεσμα. Χαιρετίστηκε, φυσικά, η απόφαση για τους ρύπους της ΑΗΚ, ως επίσης και η επίσπευση των ξεπουλημάτων``.

    Οσον αφορά τα επιτόκια, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι τα επιτόκια στην Κύπρο, δυστυχώς, παραμένουν ψηλά.

    [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Αρχισε από τις 25 Μαΐου του 2009 τη λειτουργία του το Αναγνωστήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο ανακαινισμένο κτίριο της Φανερωμένης στον πρώτο όροφο, στη Λευκωσία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης Αντώνης Μαραθεύτης.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαραθεύτης είπε ότι στο χώρο αυτό στεγάζονται το κυπρολογικό υλικό και τα βιβλία αναφοράς (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί) και ότι το υλικό αυτό είναι μόνο για χρήση εντός της βιβλιοθήκης για αναφορά και έρευνα και δεν δανείζεται.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαραθεύτη η ιστορία του Αναγνωστηρίου της Φανερωμένης πηγαίνει 76 χρόνια πίσω και ειδικότερα την περίοδο 1933-1934 όταν η βιβλιοθήκη αυτή λειτούργησε για πρώτη φορά υπό την ευθύνη της εκκλησίας της Φανερωμένης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 July 2009 - 9:30:29 UTC