Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [03] ΑΜΠΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ και θα συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου, με τους τρόπους που θα αποφασίσουν οι ίδιοι Κύπριοι, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μαντίκα, σε δηλώσεις του ύστερα από συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Μαντίκα είπε πως η ιταλική Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και είναι θετική προς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και επεσήμανε πως το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους Κύπριους «και δεν θέλουμε να επεμβαίνουμε και δεν θέλουμε ούτε να υποβάλουμε χρονοδιαγράμματα στους Κύπριους».

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση και πως «όπως πάντα μεταξύ εταίρων της ΕΕ είχαμε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνομιλία».

    Ανέφερε πως οι σχέσεις της Κύπρου και της Ιταλίας είναι πολύ καλές τόσο στον πολιτικό όσο και στον εμπορικό τομέα, αλλά έχουμε και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είμαστε μεσογειακές χώρες και αυτό μας δίνει την κοινή αντίληψη σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ όπως και στην εξωτερική της πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή νότια της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή.

    Είπε πως συζήτησαν για το Κυπριακό, τα διάφορα διμερή θέματα, τη Μεσογειακή Ενωση, που είναι ένα σημαντικό θέμα και για τις δυο χώρες και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    «Όπως ξέρετε υποστηρίζουμε θα έλεγα και οι δυο χώρες την ένταξη της Τουρκίας αλλά χωρίς εκπτώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, το μιλήσαμε και εμείς αλλά βεβαίως θα έχει και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή ο κ. Μαντίκα είπε πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι άριστες και πως οι δυο κυβερνήσεις έχουν συχνές επαφές.

    Ανέφερε πως η επίσκεψή του γίνεται υπό το φως της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρώμη το Σεπτέμβρη.

    Είπε πως συζήτησαν διάφορα θέματα για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και επεσήμανε πως «έχουμε πολλά κοινά διότι είμαστε και οι δυο χώρες μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου».

    Είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε πως η ιταλική Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και είναι θετική προς τις διαπραγματεύσεις.

    «Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους Κύπριους και δεν θέλουμε να επεμβαίνουμε και δεν θέλουμε ούτε να υποβάλουμε χρονοδιαγράμματα στους Κύπριους», είπε ο Ιταλός Υφυπουργός.

    «Είμαστε όμως έτοιμοι ως φιλική χώρα προς την Κύπρο να βοηθήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ σημαντικοί σε πολιτικό επίπεδο και για την ΕΕ και για την Κύπρο.

    Ανέφερε πως η Ιταλία είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας της στην ΕΕ και θα συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου με τους τρόπους που θα αποφασίσουν οι Κύπριοι. Σαν χώρα εμείς θα συνεργαστούμε ούτως ώστε να βοηθήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε.

    Και είμαστε βέβαιοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μόνο από τους Κύπριους, κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ εάν θέλει να συνεχίσει ομαλά την ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Υπουργού Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς ότι, εάν αρχίσει το λεγόμενο απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και εάν υπάρξει καλή θέληση, τότε η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας και στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι δέσμευση, είναι υποχρέωση που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ και έναντι των κρατών μελών της ΕΕ από το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας``.

    ``Αυτή η υποχρέωση δεν προβλέπει οτιδήποτε άλλο, ειδικά αυτό που λέει ο κ. Μπαγίς. Η Τουρκία, λοιπόν, έχει αναλάβει υποχρεώσεις και οφείλει να τις υλοποιήσει εάν θέλει ομαλά να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία``, πρόσθεσε.

    [03] ΑΜΠΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Εφθασε στην Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Αμπάς έφτασε με ιδιωτικό αεροσκάφος, στη σκάλα του οποίου τοποθετήθηκε κόκκινο χαλί, για την υποδοχή του.

    Τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής υποδέχθηκαν στη σκάλα του αεροσκάφους, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Γενικός Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Κύπρο Khalid Najjar.

    [04] ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Τη χειρότερη επίδοση από σύστασης ευρωζώνης, κατέγραψε ο δείκτης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2009. Μοναδική χώρα της ΟΝΕ, στην οποία το ΑΕΠ δεν είχε αρνητικό πρόσημο, ούτε σε τριμηνιαία ούτε σε ετήσια βάση, ήταν η Κύπρος.

    Συμφώνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το ΑΕΠ στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητο (0,0%) το Α τρίμηνο 2009 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2008. Σε ετήσια βάση (Α τρίμηνο 2009-Α τρίμηνο 2008) το κυπριακό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5%.

    Στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση κατά 1,2%, ενώ αυξήθηκε 0,3% σε ετήσια. Σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και τα δύο πρόσημα ήταν αρνητικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 July 2009 - 17:29:12 UTC