Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΜΠΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΜΠΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Mahmoud Abbas ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και το Μεσανατολικό.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Abbas και την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή «για τη σταθερή και συνεπή στάση στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού, των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης και ευρύτερα στο χώρο των Αράβων εν γένει αλλά και διεθνώς».

    Από την πλευρά του ο κ. Abbas, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του «για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη της Κύπρου προς την παλαιστινιακή υπόθεση και στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είναι με χαρά και συγκίνηση που υποδεχόμαστε σήμερα στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, αγαπητό φίλο, Mahmoud Abbas και τη συνοδεία του».

    « Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ του κυπριακού λαού στο σύνολο του και του παλαιστινιακού λαού έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί μέσα στο καμίνι της πάλης για την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών και τη δημιουργία του ανεξάρτητου εδαφικά ακέραιου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικό μας αγώνα για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη λύση των δύο κρατών και την αραβική ειρηνευτική διαδικασία».

    «Θέλουμε να πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι σύντομα πάνω στη βάση των αρχών που έχουν ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές θα επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος για να τεθεί τέρμα στα δεινά του παλαιστινιακού λαού και να επιλυθεί ειρηνικά επιτέλους το Μεσανατολικό πρόβλημα στο σύνολο του, η καρδιά του οποίου είναι το Παλαιστινιακό».

    Ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εντός της ΕΕ πάντοτε δημιουργικά θα στηρίζει και υποστηρίζει την υπόθεση των Παλαιστινίων αδελφών μας».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Abbas, είπε ότι «συζητήσαμε το πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω συγκεκριμένα οι σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, μεταξύ των Παλαιστινίων και της Κύπρου».

    «Εχουμε, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα εγκαθιδρύσει αντιπροσωπεία στη Ραμάλα και αναβαθμίζεται και η παλαιστινιακή παρουσία στην Κύπρο», σημείωσε.

    Είπε επίσης ότι «πέραν της αναπτυξιακής βοήθειας που προσφέρει η Κύπρος, που είναι στις προτεραιότητες της η Παλαιστίνη, η οποία θα συνεχιστεί, σύντομα θα μπορούμε να εξαγγείλουμε και συμφωνίες σε διμερές επίπεδο πάνω σε διάφορες πτυχές της ζωής, τον οικονομικό, τον τουριστικό, τον εκπαιδευτικό και άλλους τομείς».

    Ο κ. Abbas εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που επισκέπτεται την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την παράλληλα ως «μια πάρα πολύ φιλική χώρα με την οποία μας συνδέουν πάρα πολλά κοινά».

    «Η υποστήριξη σας προς τον οδικό χάρτη και την αραβική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής μας ενισχύει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στις διαπραγματευτικές μας προσπάθειες με το Ισραήλ», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι «η απόφαση σας να ιδρύσετε αντιπροσωπεία στη Ραμάλα, στα παλαιστινιακά εδάφη, μας χαροποίησε πολύ αλλά ταυτόχρονα μας ενδυναμώνει ώστε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ μας αλλά παράλληλα μας ενισχύει και στο πολιτικό αγώνα που διεξάγουμε για τη δικαίωση του αγώνα μας».

    Ανέφερε ακόμη ότι «η αναβάθμιση της παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Κύπρο είναι μια ένδειξη των άριστων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ μας αλλά και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται για την υπόθεση μας και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας γι αυτό».

    Όπως είπε «ο τομέας μπροστά μας είναι ευρύς για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας σε πάρα πολλές δραστηριότητες και εμείς θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο ίδιος είπε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυπριακή αντιπροσωπεία προέβη σε ενημέρωση «για τις τελευταίες εξελίξεις του παλαιστινιακού προβλήματος και για τις προσπάθειες που γίνονται για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση».

    Είπε, επίσης, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Χριστόφια να επισκεφτεί την Παλαιστινιακή Αρχή το ταχύτερο δυνατό.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Abbas είπε ότι η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή ζητεί να τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες εποικισμού από πλευράς του Ισραήλ.

    [02] ΥΠΕΞ ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΕΞ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ και θα συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου, με τους τρόπους που θα αποφασίσουν οι ίδιοι Κύπριοι, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μαντίκα, σε δηλώσεις του ύστερα από συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Μαντίκα είπε πως η ιταλική Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και είναι θετική προς τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και επεσήμανε πως το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους Κύπριους «και δεν θέλουμε να επεμβαίνουμε και δεν θέλουμε ούτε να υποβάλουμε χρονοδιαγράμματα στους Κύπριους».

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση και πως «όπως πάντα μεταξύ εταίρων της ΕΕ είχαμε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνομιλία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 July 2009 - 19:29:12 UTC