Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ξεκίνησε η συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα της ασφάλειας, έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα συνεχιστεί η συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι ο πρώτος γύρος των συνομιλιών δεν τέλειωσε και ότι τα κόμματα είναι πλήρως ενήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα συνεχίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``έγινε η κατάθεση των θέσεων και θα γίνουν τα σχόλια την ερχόμενη εβδομάδα``.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με την ενημέρωση των κομμάτων για την πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``χθες το πρωί, με δική μου πρωτοβουλία, διαβουλευόμουν πρώτα με τον κ. Αναστασιάδη πότε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο``.

    ``Είναι πλήρως ενήμερα τα κόμματα και διερωτώμαι, μπορεί να έχει εσωτερικούς λόγους ο κ. Αναστασιάδης όταν χθες κουβεντιάζαμε με πολύ φιλικό τρόπο πότε θα γίνει Εθνικό Συμβούλιο για να συνεχίσουμε την ενημέρωση, η οποία έγινε πλήρως και στη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων και στο Εθνικό Συμβούλιο και από τηλεφώνου, πολλές φορές``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``λέγονται πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας και αυτό με λυπεί πραγματικά``.

    ``Εάν έχουν προβλήματα οι οποιοιδήποτε, καλό είναι να τα επιλύουν χωρίς να επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διατηρώ πολύ καλές σχέσεις με όλους τους ηγέτες των κομμάτων. Παράπονα μπορεί να υπάρχουν πάντοτε, αλλά τέτοιες κουβέντες ότι κρατούνται στο σκότος τα κόμματα θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγονται, για να μην πω είναι απαράδεκτες τέτοιες κουβέντες``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι ``ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τελειώνει και ο δεύτερος γύρος και δεν έχουν ενημέρωση``.

    ``Ο πρώτος γύρος δεν τέλειωσε. Εχουμε ακόμα πτυχές να συζητήσουμε. Πώς μιλούμε για δεύτερο γύρο; Απλώς έτσι για δημιουργία εντυπώσεων; Εύχομαι να του διέφυγε αυτό του κ. Αναστασιάδη διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά πόσες πτυχές έχουν συζητηθεί, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ενήμεροι είναι και εάν ζήτησε ο Πρόεδρος τα δικά τους σχόλια και τις δικές τους απόψεις, και εάν ήρθαν τα σχόλια και οι απόψεις τους πάνω στις διάφορες πτυχές``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``ο κ. Αναστασιάδης έχει δώσει απόψεις πάνω στο θέμα ΕΕ`` και σημείωσε ότι αναμένει τις απόψεις του πάνω στο θέμα της οικονομίας.

    ``Εχει περάσει η συζήτηση της οικονομίας. Δεν τέλειωσε, βέβαια. Θα πάμε και σε δεύτερη εξέταση και πιθανό σε τρίτη εξέταση και έχω μόνο από τον κ. Ομήρου για την οικονομία. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είμαι σε διαβούλευση, έχουν προβλήματα οι αρχηγοί, πρέπει και ο καθένας να βολεύεται``.

    ``Αυτός είναι τούτος ο Πρόεδρος. Δεν καθορίζει και λέει `ελάτε την τάδε ημέρα`. Διαβουλεύεται με τους αρχηγούς των κομμάτων όποτε μπορεί ο καθένας``.

    Οσον αφορά δηλώσεις περί ``άλωσης του δημόσιου τομέα``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αυτό και αν προκαλεί μειδίαμα, πραγματικά``, προσθέτοντας ότι ``έχουν όλοι απαίτηση να πάρουν μέρος στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών σαν να και είναι κεκτημένο αυτό το πράγμα, είτε είναι συμπολίτευση είτε είναι αντιπολίτευση, και εγώ ανταποκρίνομαι``.

    ``Από την άλλη, με τον πιο δημοκρατικό τρόπο διορίζονται, και πάλι με συμμετοχή των κομμάτων, εκείνα τα όργανα τα οποία έχουν σχέση ακριβώς με τους διορισμούς και τις προαγωγές στους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, και βγαίνουν εκείνοι που έχουν αλώσει κυριολεκτικά στο δημόσιο τομέα, από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι πρόσφατα, να κτυπούν και τα ρέστα τους``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Σε μια πρώτη ανάγνωση των θέσεων της κάθε πλευράς πάνω στο κεφάλαιο ασφάλεια και εγγυήσεις, προέβησαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την 36η συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δυόμιση περίπου ώρες, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν είπε ότι οι δύο ηγέτες άρχισαν με μια κατ ιδίαν συνάντηση μιας και μισής περίπου ώρας, και στη συνέχεια, διάβασαν τις εισαγωγικές τους δηλώσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

    Οπως είπε ο κ. Ζεριχούν, συμφώνησαν πως στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου, η κάθε πλευρά θα απαντήσει επίσημα πάνω στις εισαγωγικές θέσεις της άλλης πλευράς.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

    Εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Παλαιστίνιοι για την επίτευξη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, στα δύο κοινοβούλια και στους δύο λαούς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση, «εγκάρδια και ουσιαστική», κατά τη διάρκεια της οποίας, είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και εξήγησα στον κ. Αμπάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις λόγω της γνωστής και αμετάθετης τουρκικής αδιαλλαξίας».

    Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε «την εμμονή μας για την επίτευξη μιας λύσης, λειτουργικής και βιώσιμης, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου».

    [04] ΥΠΕΞ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Η Κύπρος υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος την Κυριακή θα βρίσκεται στο Ισραήλ για την πρώτη του επαφή με την νέα Κυβέρνηση της χώρας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ πριν από το γεύμα που παρατέθηκε προς τους επίτιμους πρόξενους ξένων χωρών στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με άλλα μέλη της Κυβέρνησης, όπως και με την αρχηγό της αντιπολίτευσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 July 2009 - 13:29:21 UTC