Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΙΜΕΣ ΑΓΑΘΩΝ
  • [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] DAVIS CUP ΚΥΠΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού είναι κυπριακή, «εμείς θα αποφασίσουμε για το πώς προχωρούμε και ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα πάει σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι κάποιοι θα πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι άλλοι που θα αποφασίσουν πώς θα πορευθούμε για τη λύση του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τον κυπριακό λαό να παραμένει ψύχραιμος, να υπάρξει σύνεση, όλοι να συγκεντρωθούν στο στόχο της λύσης του Κυπριακού γιατί, όπως εξήγησε, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων και τα διάφορα δημοσιεύματα και οι διάφορες πληροφορίες θα δίνουν και θα παίρνουν, ενώ θα λέγονται και θα αφήνονται υπονοούμενα για διάφορα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974 στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα συγκινητική, όπως είναι όλες οι εκδηλώσεις και όλα τα μνημόσυνα ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους ενάντια στο φασιστικό προδοτικό πραξικόπημα, που άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή της Τουρκίας».

    Πρόσθεσε πως «τα σενάρια και τα διάφορα σχέδια για διχοτόμηση της Κύπρου ήταν προ πολλού γνωστά. Και όμως κάποιοι δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν το πραξικόπημα ανοίγοντας την κερκόπορτα στον Αττίλα και σήμερα ακόμα 35 χρόνια μετά να ζούμε με ανοιχτές τις πληγές της κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης. Αρα», συνέχισε, «είναι και συγκινητική η εκδήλωση, ταυτόχρονα, όμως, είναι και εκδήλωση απότισης τιμής και ταυτόχρονα διατράνωσης της θέλησής μας ότι θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα, πάντοτε προσηλωμένοι σε αρχές, με στόχο να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την Κύπρο και το λαό μας».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πολύ σύντομα αναμένεται να αρχίσει το πάρε - δώσε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «ακόμα είμαστε στο πρώτο στάδιο, σ αυτό που ονομάζουν στην πρώτη ανάγνωση. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό και μετά βλέπουμε» και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάγνωση».

    Ανέφερε, επίσης, πως «να μην ξεχνούμε κάτι, όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες, έχουμε διάφορα δημοσιεύματα και διάφορους να φέρονται ότι προωθούν το ένα ή το άλλο ή ότι λένε το ένα ή το άλλο: ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν τη διαδικασία, με στόχο να βοηθηθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Γίνονται, συνέχισε, «και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να γίνονται, προβλέψεις, τοποθετήσεις, για το πότε θα ξεκινήσει το πάρε δώσε, το τι θα περιέχει το πάρε δώσε και το πότε θα φτάσουμε στα δημοψηφίσματα. Ασφαλώς ο παράγοντας του χρόνου είναι σημαντικός γιατί η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα κατοχικά δεδομένα». Σημείωσε περαιτέρω ότι «έχουμε πει όμως επίσης, και είναι θέση μας ότι αυτό που είναι το καθοριστικό είναι η ποιότητα της λύσης, θέλουμε να πετύχουμε μια λύση το συντομότερο που να επιλύει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 1974, μια λύση που να επουλώνει τις πληγές και να δίνει τις δυνατότητες σε όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, διαχειριζόμενοι τις τύχες μας να οικοδομούν και το μέλλον μας, χωρίς τη δυνατότητα σε ξένους να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι «είδαμε και πάθαμε πολλά από αυτές τις επεμβάσεις, όπως και από δοτές λύσεις. Η διαδικασία είναι κυπριακή, εμείς θα αποφασίσουμε για το πώς προχωρούμε και ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα πάει σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Αυτό χρειάζεται συνεχώς να το επαναλαμβάνουμε για να θυμούνται και κάποιοι ότι έχουμε μια συμφωνημένη διαδικασία, δεν είναι άλλοι που θα αποφασίσουν για το πώς θα πορευθούμε».

    Θέλω επίσης «να καλέσω τον κόσμο να παραμένει ψύχραιμος, να έχουμε όλοι σύνεση, να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στο στόχο της λύσης, γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, είναι και περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων μεσούσης της διαπραγμάτευσης, μπροστά μας είναι το ορόσημο της αξιολόγησης της Τουρκίας (για ένταξη στην ΕΕ) τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είμαι σίγουρος ότι τα διάφορα δημοσιεύματα, οι διάφορες πληροφορίες θα δίνουν και θα παίρνουν, θα λέγονται και θα αφήνονται υπονοούμενα για διάφορα. Εμείς», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο και την πορεία μας πίσω από όλα αυτά που θα λέγονται. Με ψυχραιμία, με συγκέντρωση στο στόχο, με αποφασιστικότητα και πάντοτε με αφοσίωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η πολιτική, αυτός είναι ο προσανατολισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ΕΕ να συζητά το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών και επιβολής λύσης στο Κυπριακό τύπου Ταϊβάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους: «είδατε; Μιλούσαμε για πληροφορίες και για σενάρια, να τις πληροφορίες και τα σενάρια. Εμείς ένα στόχο έχουμε, τη λύση του κυπριακού προβλήματος γιατί χωρίς τη λύση του κυπριακού προβλήματος οι κίνδυνοι για διαιώνιση της διχοτόμησης είναι υπαρκτοί».

    Αρα, συνέχισε, «ένας είναι ο στόχος, μια είναι η αποστολή, η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Ενόσω παραμένει ανοικτό το πρόβλημακ οι κίνδυνοι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ τους ονόμασε και θανάσιμους, είναι εκεί, άρα δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να περιμένουμε από άλλους να μας καθορίσουν το δικό μας μέλλον».

    Ο κ. Στεφάνου κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει άλλες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προειδοποιήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πως αν δεν επιστραφεί η Μόρφου δεν θα προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού.

    «Το ό,τι εμείς έχουμε να πούμε το λέμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το λέμε με παρρησία και με στόχο πάντοτε να βοηθήσουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Από εκεί και πέρα, βλέπετε ότι και ο κ. Ταλάτ λέει διάφορα δημόσια, λέγονται και αλλού δημόσια και εμείς έχουμε πει και παραμένουμε συνεπείς: τη διαπραγμάτευση δεν την κάνουμε δημόσια γιατί», όπως εξήγησε, «αυτό είναι αντιπαραγωγικό, δεν βοηθά το στόχο της επίτευξης λύσης, ότι έχουμε να πούμε το λέμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να διαβεβαιώσω το λαό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε με συνέπεια και αφοσίωση στις αρχές λύσης του Κυπριακού τοποθετεί τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα για όλες αυτές τις πληροφορίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως «μπορεί να υπάρχουν και σκοπιμότητες. Δεν είναι πάντοτε αθώα τα διάφορα σενάρια ή οι διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αλλά, επαναλαμβάνω αυτό που έχει σημασία είναι το τι εμείς θέλουμε, το τι επιδιώκουμε να πετύχουμε και ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε τι επιδιώκουμε», κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΙΜΕΣ ΑΓΑΘΩΝ

    Το θέμα των τιμών στα βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και το γάλα, αλλά και το θέμα των τιμών των καυσίμων, θα απασχολήσει τη Δευτέρα συσκέψεις στη Λευκωσία, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση «κάνει πάρα πολλά» προς όφελος των καταναλωτών.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο βρίσκεται κοντά στο μηδέν και είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη και ότι «εμείς μόνοι μας αναδείξαμε και είπαμε ότι υπάρχουν κάποια προϊόντα που θεωρούμε σημαντικά για την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου, τα οποία θα έπρεπε να διερευνηθούν διότι είναι ακριβά και μεταξύ αυτών είναι το ψωμί και το γάλα».

    «Ηδη, εμείς κάναμε διαδικασίες και πρέπει να σας πω ότι αύριο συμπληρώνονται δυο δικές μας έρευνες που η Κυβέρνηση έκανε και θα συνεχίσει να κάνει πάρα πολλά για τον καταναλωτή», είπε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να μένουμε σε αυτά τα 2-3 προϊόντα, γιατί αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ποια προϊόντα έχουν αυξηθεί οι τιμές τους και κανένας δεν λέει τίποτε».

    Αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις τρεις κυπριακές εμπορικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο, ο Αντώνης Πασχαλίδης είπε πως «είναι μια μεγάλη ένεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μια μεγάλη βοήθεια διότι θα γίνουν απλοποιημένες διαδικασίες και θα δοθούν χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατόν, χωρίς πολλές γραφειοκρατίες».

    [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Επίγειας Εξυπηρέτησης Swissport, διαμαρτυρόμενοι ότι η εταιρεία αδυνατεί εδώ και καιρό να προσλάβει προσωπικό για διεκπεραίωση του φόρτου εργασίας που παρατηρείται αυτή την εποχή λόγω αύξησης των αφίξεων στην Κύπρο.

    Εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν από τη δίωρη στάση εργασίας, αφού δεν μπορούσαν να παραλάβουν τις αποσκευές τους και να αναχωρήσουν για τα ξενοδοχεία τους, ενώ από την άλλη οι τουρίστες που αναχωρούσαν από την Κύπρο δεν μπορούσαν να προχωρήσουν με το ζύγισμα των αποσκευών τους.

    Από τη στάση εργασίας επηρεάστηκαν συνολικά τρεις αφίξεις από διάφορες πόλεις της Ρωσίας και τέσσερις αναχωρήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών για Λονδίνο, Αθήνα, Παρίσι και Φραγκφούρτη.

    [04] DAVIS CUP ΚΥΠΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Με σκορ 2-1 προηγείται στο Davis Cup η Εθνική Κύπρου στην αντισφαίριση, της αντίστοιχης ομάδας της Ιρλανδίας και χρειάζεται άλλη μία νίκη για να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η διεκδίκηση της ανόδου της στον Ομιλο I του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αντισφαίρισης Davis Cup.

    Υστερα από ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, το οποίο διήρκησε 150 λεπτά, το δίδυμο του διπλού Μάρκος Παγδατής - Φώτος Καλλίας, συνέχισαν την παράδοση, και νίκησαν τους Τζέιμς ΜακΓκί και Κόλιν Ομπράιεν με 3-1 σετ (6-2, 5-7, 6-2, 6-2) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Αντισφαίρισης, Davis Cup, που διεξάγεται στο Εθνικό Κέντρο Τένις, στη Λευκωσία. Η Εθνική Κύπρου πήρε το πρώτο σετ σε 36΄ με 6-2 (1-0, 2-0, 2-1, 3-1, 3-2, 4-2, 5-2, 6-2), σπάζοντας από το πρώτο game το σερβίς των Ιρλανδών.

    Το δεύτερο σετ πήρε η Ιρλανδία σε 46` με 5-7 (0-1, 1-1, 1-2, 2-2,2-3, 3-3, 3-4, 4-4, 4-5, 5-5, 5-6, 5-7), χωρίς να χάσει το σερβίς της, αλλά κάνοντας break της Εθνικής Κύπρου στο τελευταίο game. Ωστόσο, με τεράστια ψυχικά αποθέματα και διασκεδάζοντας το παιχνίδι, οι Μάρκος Παγδατής και Φώτος Καλλίας δεν άφησαν περιθώρια στην Εθνική Ιρλανδίας και πήραν το τρίτο σετ σε 36` με 6-2 (0-1, 1-1, 2-1, 3-1, 3-2, 4-2, 5-2, 6-2), σπάζοντας το σερβίς των ΜακΓκί και Ομπράιεν στο τρίτο και έβδομο game.

    Συνεχίζοντας να παίζουν με την ψυχή τους και με τον κόσμο να τους αποθεώνει, οι Μάρκος Παγδατής και Φώτος Καλλίας χρειάστηκαν 29` για να τελειώσουν τον αγώνα και να πάρουν τη νίκη. Το δίδυμο του διπλού της Κύπρου κράτησε στο τέταρτο και τελευταίο παιχνίδι το σερβίς του, σπάζοντας και δύο φορές το σερβίς του αντιπάλου, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 6-2 (0-1, 1-1, 1-2, 2-2, 3-2, 4-2, 5-2, 6-2).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 12 July 2009 - 11:29:13 UTC