Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΣΥΓΧΑΡΙ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Επίσπευση των διαδικασιών εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αποφασίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των αγνοουμένων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία συγγενών αγνοουμένων από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλειου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αριστοφάνη Γεωργίου, εκπροσώπων του ελληνικού στρατού, της ΚΥΠ, της ΕΥΠ και επιστημόνων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έγινε μια ανάλυση των γεγονότων και έχουν αποφασιστεί τα επόμενα βήματα για το θέμα των αγνοουμένων. Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία των συγγενών σχετικά με τη στάση του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι εάν δεν συνεργαστεί ο τουρκικός στρατός σε θέματα πληροφοριών μπορεί περισσότεροι από τους μισούς αγνοούμενους να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι, κάτι που χαρακτήρισε εγκληματικό.

    Οπως ανέφερε, στη σύσκεψη μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και το δικό του προσωπικά για το θέμα των αγνοουμένων και ακολούθως εξέφρασαν απόψεις τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωποι της ΔΕΑ, εκπρόσωποι των συγγενών, κα. Ο κ. Θεοδοσίου μίλησε για δύο σημαντικά ζητήματα που λέχθηκαν κατά τη σύσκεψη.

    «Το πιο σημαντικό που για μας τους συγγενείς λέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό είναι η ταύτιση των απόψεών μας σε δύο σημαντικά θέματα. Το ένα είναι ότι οι εκταφές και ταυτοποίηση των λειψάνων αποτελούν μόνο μέρος της διαδικασίας και ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να περάσουμε στην ουσιαστική διερεύνηση, διότι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. Δεν μπορείς απλά να παραδίδεις λείψανα στην οικογένεια χωρίς να απαντάς τα τεράστια ερωτηματικά που υπάρχουν τόσα χρόνια», είπε.

    Το δεύτερο σημαντικό που λέχθηκε στη σύσκεψη αφορά «την απόφαση όλων ότι θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες». Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία του για το ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι ταυτοποιήσεις και παραδόσεις λειψάνων, αλλά είπε ότι αυτός δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σημείωσε ότι η αξιοπιστία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική για τους συγγενείς.

    Υπάρχουν, συνέχισε, διάφοροι άλλοι τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να έχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και οι Δρ Μάριος Καριόλου, από το τμήμα δικανικής γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και Πόπη Χρυσοστόμου, η οποία εκπροσωπούσε τους επιστήμονες στο ανθρωπολογικό εργαστήριο. «Αρα με τη βοήθεια αυτών των επιστημόνων λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα», είπε.

    Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις, είπε ότι είναι καθαρά επιστημονικές και διαδικαστικές αποφάσεις. «Δεν πρόκειται για μια εμπορική διαδικασία όπου μας ενδιαφέρει να τελειώνουμε πιο νωρίς για να έχουμε περισσότερο κέρδος, εδώ το κέρδος είναι καθαρά ψυχικό και ανθρώπινο. Εχουμε γονείς των αγνοουμένων μας οι οποίοι δυστυχώς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μαθαίνουν για την τύχη των παιδιών τους ενώ εάν οι διαδικασίες ήταν γρηγορότερες μπορεί κάποιοι από αυτούς να μάθαιναν για την τύχη των παιδιών τους πριν πεθάνουν», είπε.

    Μέχρι στιγμής, είπε, με το πρόγραμμα της ΔΕΑ έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 86 Ε/κ και υπάρχουν και 51 λείψανα που είχαν ταυτοποιηθεί με το πρόγραμμα στις ελεύθερες περιοχές. «Ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε το 10%, για αυτό δηλώσαμε την ανάγκη να γίνει μια επίσπευση του όλου προγράμματος», είπε ο κ. Θεοδοσίου. Εξήγησε ότι στην αρχή υπήρχαν δύο συνεργεία, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές και τώρα υπάρχουν επτά, δύο στις ελεύθερες και πέντε στις κατεχόμενες περιοχές.

    «Υπάρχει πρόοδος, ελπίζουμε να συνεχιστεί με αυτή την ταχύτητα, αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο θέμα των αγνοουμένων χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα χάσουμε τη δυναμική. Αρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί», συνέχισε. Ερωτηθείς πόσο οι συγγενείς εμπιστεύονται τα αποτελέσματα από τα κατεχόμενα, υπέδειξε ότι σε όλα τα συνεργεία υπάρχει η παρουσία Ε/κ και Τ/κ επιστημόνων και στις δύο περιοχές.

    Σε σχόλιο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να ακούγονται φωνές ή και μαρτυρίες ότι άτομα που αγνοούνταν σε παιδική ηλικία βρίσκονται σήμερα στη ζωή και κληθείς να αναφέρει πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πτυχή του θέματος, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι την Οργάνωση την απασχολεί πολύ το θέμα και σε καθημερινή βάση.

    Είναι όμως γεγονός, συνέχισε, ότι η ροή των πληροφοριών έχει μειωθεί κατά πολύ, σχεδόν στο ελάχιστον, όσον αφορά τέτοιου είδους πληροφορίες. «Είναι για αυτό το λόγο που επιμένουμε εμείς να περάσει η ΔΕΑ στην εξατομικευμένη έρευνα και στην ουσιαστική διερεύνηση. Από εκείνη την έρευνα περιμένουμε να έχουμε αποτελέσματα και για αυτό το θέμα το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των οικογενειών να ελπίζουν και να νοιώθουν ότι ο δικός τους βρίσκεται στη ζωή μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο», συμπλήρωσε.

    Σε σχέση με παλαιότερη δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εκταφές και σε στρατιωτικές περιοχές, ο κ. Θεοδοσίου είπε «προσπαθούμε να δούμε πώς δρομολογείται εκείνο το θέμα» για να προσθέσει ότι «έχουμε μέχρι στιγμής αρκετές πληροφορίες».

    Εξέφρασε όμως την ανησυχία της Οργάνωσης για τη στάση του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι «εάν δεν συνεργαστεί ο τουρκικός στρατός σε θέματα πληροφοριών μπορεί περισσότεροι από τους μισούς αγνοούμενους να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι και αυτό θα είναι εγκληματικό».

    «Θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί όπως την καλεί και η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και των τουρκικών φυλακών», είπε.

    Ερωτηθείς εάν η καθυστέρηση στη διαδικασία οφείλεται και στον τουρκικό στρατό, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποιον συγκεκριμένα, είναι θέμα διαδικαστικό και υπενθύμισε ότι τα εργαστήρια άρχισαν να λειτουργούν το 2006.

    «Επρεπε να εκπαιδευτεί προσωπικό. Τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν όλα σε μια διαδικασία πιο καλή αλλά το θέμα με τις πληροφορίες του τουρκικού στρατού είναι εντελώς διαφορετικό», είπε. Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε θέματα αγνοουμένων.

    «Και όταν μιλάμε για τον τουρκικό στρατό μιλάμε για πληροφορίες από τα πεδία των μαχών. Δυστυχώς ο τουρκικός στρατός είχε τον έλεγχο των εγκλωβισμένων πλέον περιοχών αφού τελείωσε η εισβολή και μόνο ο τουρκικός στρατός γνωρίζει από που περισυνέλεξε τραυματίες και νεκρούς και τι τους έχει κάνει», συνέχισε.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί η Τουρκία να πιεστεί από το ΣτΕ να συμμορφωθεί, ο κ. Θεοδοσίου, αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει δεχθεί δύο πολύ σημαντικά ενδιάμεσα ψηφίσματα από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ τα οποία την καλούν να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στα πλαίσια της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας του 2001, είπε ότι υπάρχουν κυρωτικά μέτρα αλλά χρειάζεται δουλειά για να εφαρμοστούν.

    «Υπάρχουν κυρωτικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας όμως πιστεύω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτή την κίνηση από πλευράς Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων. Χρειάζεται πολλή δουλειά και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο», υπέδειξε.

    Σχετικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό από ομάδα συγγενών αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού στο Συγχαρί, οι οποίοι ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για εκταφές στην περιοχή, ο κ. Θεοδοσίου χαρακτήρισε απόλυτα κατανοητή την αντίδραση.

    «Είναι κατανοητή η αντίδραση όλων των ομάδων των συγγενών που θέλουν να γίνει του καθενός η δική του εκταφή πρώτη και ταυτοποίηση. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Εχουν περάσει 35 χρόνια. Οι συγγενείς είναι πολύ κουρασμένοι και κάθε αντίδραση είναι και δικαιωματική και κατανοητή», είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες, οι οποίες γνωρίζουν κάποια γεγονότα και επιζητούν να γίνει εκταφή στην περιοχή των δικών τους.

    Δυστυχώς, συνέχισε, υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι που καθορίζουν την προτεραιότητα ή τη σειρά με την οποία γίνονται οι εκταφές και ταυτοποιήσεις. Γίνονται προσπάθειες να ρυθμιστεί το θέμα αυτό, το οποίο συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη.

    Εξήγησε ότι η σειρά με την οποία γίνονται εκταφές είναι καθαρά απόφαση της ΔΕΑ, δηλαδή των τριών μελών της, του Ε/κ, του Τ/κ και του τρίτου μέλους.

    «Αυτοί καθορίζουν βάσει των πληροφοριών και βάσει της επίτευξης μεγαλύτερης ταχύτητας αποφασίζοντας σε ποιά σημεία θα κινηθούν τα συνεργεία. Τώρα που τα συνεργεία έχουν αυξηθεί και ελπίζουμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, θα είναι πολύ ευκολότερο να ασχοληθούν με περισσότερες περιπτώσεις», κατέληξε.

    [02] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΣΥΓΧΑΡΙ

    Αμεση εκταφή λειψάνων στο Συγχαρί ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο αριθμός των αγνοουμένων στην περιοχή μπορεί να είναι και τριψήφιος. Η μάχη στο Συγχαρί δόθηκε στις 23 Ιουλίου το 1974. Οι συγγενείς συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, την ώρα που πραγματοποιείτο ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των αγνοουμένων. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Μαρία Καλμπουρτζή, κόρη του αγνοουμένου διοικητή της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Στυλιανού Καλμπουρτζή, είπε ότι η διαμαρτυρία γίνεται για να υπενθυμιστεί ότι στη μάχη στο Συγχαρί υπάρχουν πάρα πολλοί αγνοούμενοι, επίσημα καταγεγραμμένοι 36, αλλά οι συγγενείς θεωρούν ότι «είναι τριψήφιος ο αριθμός, δηλαδή είναι τριψήφιος και μεγάλος αριθμός».

    Η κ. Καλμπουρτζή ανέφερε ότι οι συγγενείς θέλουν να υπάρξει προτεραιότητα στο Συγχαρί διότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πάρα πολλά άτομα εκεί και πάρα πολλές οικογένειες θα ανακουφιστούν». Εξάλλου, συνέχισε, οι συγγενείς είχαν λάβει τη διαβεβαίωση των αρχών, από το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Ηλία Γεωργιάδη ότι οι εκταφές θα άρχιζαν την πρώτη Ιουλίου.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ροβέρτος Δημητριάδης, αδελφός του αγνοούμενου Θέμη Δημητριάδη, είπε ότι οι συγγενείς ζητούν άμεσα εκταφή λειψάνων στο Συγχαρί και τήρηση των υποσχέσεων που τους δόθηκαν από τη ΔΕΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για πολύ περισσότερους αγνοούμενους που ίσως να ξεπερνούν και τους 100.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Η αντιμετώπιση της μείωσης των γεννήσεων στην Κύπρο επείγει, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής επειδή θέλει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά, ολιστικά και συνεκτικά το ζήτημα. Σε δήλωση, μετά την πρώτη και υπό την προεδρία της συνεδρία του Φορέα, στο Υπουργείο Εργασίας, η κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως ο τομέας της δημογραφίας και της οικογενειακής πολιτικής είναι πάρα πολύ σημαντικός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανάγκη αύξησης της γεννητικότητας, που μειώθηκε στο 1,4%, αλλά και σε σχέση με την ανάγκη να εκπονηθεί και εφαρμοστεί ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών που θα περιέχει κίνητρα για γεννήσεις και ταυτόχρονα θα στηρίζει την οικογένεια στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της.

    Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν «τα μέλη του Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια μελέτη που στοχεύει στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στα θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και συμφωνήθηκε πως, όταν ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί στα μέλη του Φορέα ώστε στη βάση των επισημάνσεων της έκθεσης να προγραμματισθούν τα επόμενα βήματα». Ανέφερε επίσης πως η τεχνική επιτροπή του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ολοκλήρωσε μελέτη εισηγήσεων σε θέματα των πολιτικών συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας και πως μέρος των εισηγήσεων αφορά τα ζητήματα της λειτουργίας των διαφόρων υποδομών φροντίδας είτε αφορά βρέφη, είτε παιδιά νηπιακής ηλικίας.

    Η Υπουργός είπε πως υπήρξαν παραλείψεις γιατί εφαρμόζαμε αποσπασματικές πολιτικές, και σημείωσε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την πεπατημένη, δεν θέλουμε αποσπασματικές πολιτικές αλλά θέλουμε συνολικά και συλλογικά όλοι οι φορείς της κοινωνίας, Κυβέρνηση και οργανώσεις να συζητήσουμε το πλαίσιο της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής». Λέγοντας ότι η Κύπρος ακολουθεί την τάση μείωσης των γεννήσεων που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε ότι το θέμα απασχολεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και ολόκληρη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε, υπάρχει σταθεροποίηση στο 1,4% το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό καθώς το αναγκαίο ποσοστό ομαλής ανανέωσης του πληθυσμού είναι 2,1% με 2,2%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 July 2009 - 15:29:37 UTC