Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΡΑΝ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

    ``Επαίσχυντα`` χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίων του προσώπου του στην αντικατοχική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη στο παρελθόν στην Κύπρο ``από αυτή την νοοτροπία των βρώμικων συνθημάτων, των υποσκαπτικών και των ανατρεπτικών έργων``.

    Κληθείς να σχολιάσει τα συνθήματα αυτά και τις συλλήψεις που επακολούθησαν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως υπάρχει κράτος και υπάρχουν και εκλελεγμένες Αρχές αυτού του κράτους.

    Επισημαίνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως ``εάν ο καθένας, δεν θέλω να δώσω χαρακτηρισμό, εκτρέπεται με τον τρόπο που έχουν εκτραπεί ψες διάφοροι, απ` εκεί και πέρα νομίζω ότι φυσιολογικά ο αρχές που είναι εντεταλμένες να τηρήσουν την τάξη, τηρούν την τάξη``.

    ``Εγώ εκφράζω αισχύνη για αυτά τα επαίσχυντα συνθήματα``, είπε για να προσθέσει: ``Πού οδηγούμαστε, στο κακό παρελθόν; Τέτοια εκστομίζονταν και ενάντια σε προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας για να μην πω και ποιο συγκεκριμένο και που οδηγηθήκαμε από αυτή την νοοτροπία των βρώμικων συνθημάτων, των υποσκαπτικών και των ανατρεπτικών έργων;``

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ``αυτοί τους οποίους ακολουθούν τέτοια στοιχεία να συνειδητοποιήσουν πόση ζημιά γίνεται στον τόπο και να τους βάλουν και αυτοί σε τάξη``.

    ``Πάντως το κράτος δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλες εκτροπές. Νομίζω έχει πάθει πάρα πολλά ο κυπριακός λαός και είμαστε αποφασισμένοι την όποια υποσκαπτική κατάσταση που παραβιάζει το νόμο, δεν είναι έκφραση άποψης αυτή, δεν είναι διάλογος αυτός, αυτό είναι ένα αίσχος το οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί από τον απλό άνθρωπο να συνεχιστεί``, πρόσθεσε.

    ``Και θέλω να πιστεύω και από τα ΜΜΕ. Διότι ψες έγινε κάτι το οποίο, δεν ξέρω εάν ο δημοσιογράφος και ο τηλεοπτικός σταθμός θα διορθώσει και να επανορθώσει, προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο``, κατέληξε.

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια έγιναν μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων που άνοιξε στην ιρανική πρεσβεία για τα θύματα από τη συντριβή αεροπλάνου στο βορειοδυτικό Ιράν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Επίσπευση των διαδικασιών εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αποφασίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα των αγνοουμένων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία συγγενών αγνοουμένων από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Βασίλειου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Αριστοφάνη Γεωργίου, εκπροσώπων του ελληνικού στρατού, της ΚΥΠ, της ΕΥΠ και επιστημόνων.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έγινε μια ανάλυση των γεγονότων και έχουν αποφασιστεί τα επόμενα βήματα για το θέμα των αγνοουμένων. Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ανησυχία των συγγενών σχετικά με τη στάση του τουρκικού στρατού, λέγοντας ότι εάν δεν συνεργαστεί ο τουρκικός στρατός σε θέματα πληροφοριών μπορεί περισσότεροι από τους μισούς αγνοούμενους να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι, κάτι που χαρακτήρισε εγκληματικό.

    Οπως ανέφερε, στη σύσκεψη μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και το δικό του προσωπικά για το θέμα των αγνοουμένων και ακολούθως εξέφρασαν απόψεις τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωποι της ΔΕΑ, εκπρόσωποι των συγγενών, κα. Ο κ. Θεοδοσίου μίλησε για δύο σημαντικά ζητήματα που λέχθηκαν κατά τη σύσκεψη.

    «Το πιο σημαντικό που για μας τους συγγενείς λέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό είναι η ταύτιση των απόψεών μας σε δύο σημαντικά θέματα. Το ένα είναι ότι οι εκταφές και ταυτοποίηση των λειψάνων αποτελούν μόνο μέρος της διαδικασίας και ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να περάσουμε στην ουσιαστική διερεύνηση, διότι οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. Δεν μπορείς απλά να παραδίδεις λείψανα στην οικογένεια χωρίς να απαντάς τα τεράστια ερωτηματικά που υπάρχουν τόσα χρόνια», είπε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΡΑΝ - ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την Τρίτη το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η ιρανική πρεσβεία στην Κύπρο για τα θύματα από τη συντριβή αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Ιράν την περασμένη Τετάρτη.

    ``Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Τετάρτης, η οποία προκάλεσε τον χαμό τόσων πολλών ζωών``, έγραψε στο βιβλίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε: ``Σε αυτή τη στιγμή πένθους εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μου στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στην Κυβέρνηση και στο φιλικό λαό του Ιράν``.

    Εξάλλου, σε δήλωσή του μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ``όταν ένας λαός ο οποιοσδήποτε, πολύ περισσότερο ο λαός μας φιλικής χώρας, υπόκειται απώλειες όπως αυτή που υπέστη ο λαός του Ιράν με το αεροπορικό δυστύχημα είναι φυσικό εμείς και στο ανώτατο επίπεδο να εκφράσουμε τη συμπάθεια, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας``. ``Αυτό κάναμε σήμερα στην περίπτωση της απώλειας τόσων πολλών ζωών από το λαό του Ιράν,`` είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 July 2009 - 17:29:11 UTC