Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΛΝΤ
  • [03] ΕΕ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΡΙΠΗ Α

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Δεν υπάρχουν περιθώρια για να διεκδικήσουμε με πιθανότητες επιτυχίας άλλη λύση από αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία συμφώνησε πρώτος ο Εθνάρχης Μακάριος και στη συνέχεια ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης για την ημέρα κατάληψης της Κερύνειας σε εκδήλωση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Την ομιλία ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βάσος Γεωργίου.

    Αυτή η λύση την οποία υιοθέτησαν τα ΗΕ, η ΕΕ, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και την οποία διαπραγματεύθηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το τίμημα της προδοσίας, είπε προσθέτοντας ότι αυτό που ήταν ανεφάρμοστο και αταίριαστο πριν το 1974, έγινε αδήριτη ανάγκη μετά τον εδαφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό που επέβαλε ο Αττίλας.

    Πέρασαν ήδη 35 χρόνια κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών, συνομιλιών, 35 χρόνια απογοητεύσεων, ανέφερε λέγοντας ότι δεν τα βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε την προσπάθεια με αυτοπεποίθηση, για μια όσο το δυνατόν δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    ``Στόχος μας είναι να πετύχουμε συμφωνία που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση στην οποία όλοι οι Κύπριοι να ζουν αρμονικά σε συνθήκες ασφάλειας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις, με διασφαλισμένα για όλους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λύση που να μας επιτρέπει, ως Κερυνειώτες, να ασκήσουμε το δικαίωμα της επιστροφής στην πόλη και στα χωριά μας``.

    Ο τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση είναι ο ειρηνικός διάλογος μεταξύ των ηγετών του δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Εμείς, είπε, θέλουμε, απαιτούμε και χρειαζόμαστε την επίλυση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα. ``Για να υπάρξει λύση, όμως, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών λογικές, συμβιβαστικές προτάσεις, που να βρίσκονται εντός του πλαισίου της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση``.

    Λύση για χάριν της λύσης, είτε επειδή βιάζονται κάποιοι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε, τόνισε. Θα πούμε όμως ναι, ανέφερε, σε λύση που να διασφαλίζει το μέλλον και την ευημερία ολόκληρου του λαού μας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που καταβάλλω όλες μου τις προσπάθειες. ``Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών τέτοιες προτάσεις, ώστε να τερματιστεί το δράμα του κυπριακού λαού όσο το δυνατόν πιο σύντομα``.

    Είμαστε εδώ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να επαναβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του αγώνα και να δώσουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την προσπάθεια για να απαλλαγεί η Κύπρος μας από τα δεινά που επισώρευσαν το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. Η διενέργεια του φασιστικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974 ήταν η κορύφωση της υπονομευτικής δράσης της χούντας των Αθηνών και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β΄ σε βάρος της νόμιμης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου και των δημοκρατικών θεσμών, πρόσθεσε. Το φασιστικό πραξικόπημα, είπε, πρόσφερε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στρατιωτικά στην Κύπρο και να τη διχοτομήσει ντε φάκτο με την κατοχή του 37% του εδάφους της.

    ``Τα επακόλουθα του δίδυμου εγκλήματος είναι τραγικά. Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες. Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της προδοσίας, ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζουμε το μακάβριο έργο να θάβουμε οστά νεκρών του 1974``. Οι πραξικοπηματίες, είπε, έστειλαν τα παιδιά του λαού μας στη σφαγή χωρίς επαρκή οπλισμό και πολεμοφόδια. Αυτά, όμως, σημείωσε, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση μέχρι τελικής πτώσης στο πεδίο της αξιοπρέπειας και της τιμής, υπερασπιζόμενα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και, βέβαια, της πόλης μας, της Κερύνειας.

    Εχουν περάσει, σημείωσε, 35 χρόνια από τότε. ``Η Κερύνεια πλήρωσε πρώτη το τίμημα της προδοσίας της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών και της επίσης ξενοκίνητης και φασιστικής ΕΟΚΑ Β΄. Από τις 20 Ιουλίου, που ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο, η Κερύνεια βρέθηκε στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων``.

    Οι μηχανοκίνητες ορδές του εισβολέα επιτιθέμενες από το γνωστό μας Πέντε Μίλι κατελάμβαναν ένα - ένα τα γύρω χωριά της Κερύνειας και προωθούντο προς την πανέμορφη πόλη του Πράξανδρου, ανέφερε προσθέτοντας ``η Κερύνεια βομβαρδίζεται ανηλεώς από θάλασσα και αέρα. Μεμονωμένες μονάδες εθνοφρουρών χωρίς συντονισμό, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι μάχονται ηρωικά, πλην όμως απεγνωσμένα, να κρατήσουν την πόλη``.

    Αρκετοί κάτοικοι, είπε, καταφεύγουν στο γνωστό ξενοδοχείο Dome, ενώ άλλοι φεύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις με όποιο μέσο βρίσκουν. ``Το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου 1974, οι πρώτοι εισβολείς μπαίνουν στην Κερύνεια και μέχρι το απόγευμα ολοκληρώνεται η κατάληψή της. Πολλοί οι νεκροί, πολλοί οι αιχμάλωτοι, τεράστια η καταστροφή``.

    Δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η προδοσία και η τουρκική εισβολή και βέβαια τα 35 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, δημιούργησαν καταστάσεις ώστε να είναι αδύνατον να επανέλθουν τα πράγματα στην κατάσταση που ήταν πριν τα τραγικά γεγονότα.

    Αυτή, σημείωσε, είναι μια πραγματικότητα που μας αναγκάζει, προκειμένου να ελευθερώσουμε και επανενώσουμε την πατρίδα μας, να αγωνιζόμαστε για ένα ιστορικό συμβιβασμό, ο οποίος όμως να προσφέρει προοπτική, μόνιμη ειρήνη ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Μακάρι, είπε, να ήταν εφικτό να παραμείνουμε στο ενιαίο, δικοινοτικό κράτος.

    ``Μακάρι στον κόσμο να επικρατούσε το δίκαιο και η λογική. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ακόμη και αυτή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας, είναι δύσκολο να επιτευχθεί``. Εγιναν, άλλωστε, είπε, πολλές φορές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να υπάρξει συμφωνία. Δύσκολη η κατάληξη σε συμφωνία είναι και τώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΛΝΤ

    Το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγοποίηση δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, το μαζικό εποικισμό, την κατ επανάληψη και κατά συρροή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από την Τουρκία στην Κύπρο, για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σε σχέση με την Κύπρο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μπιλντ και η προεδρεύουσα της ΕΕ Σουηδία να εφαρμόσουν μια πραγματικά αντικειμενική προεδρία «και να μην γίνουν μοχλοί άσκησης πίεσης πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλυψης της όποιας αρνητικής τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό».

    Στη δήλωσή του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «το Κυπριακό στην ουσία του είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, από την Τουρκία κι αυτό δεν μπορεί να παραγράφεται από κανένα. Πολύ περισσότερο δε, που όλες οι παραβιάσεις εντοπίζονται και αναφέρονται σε διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπέδειξε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η επίτευξη λύσης, που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ασφαλώς υπόθεση των δύο κοινοτήτων και των ηγετών τους. Η Ε.Ε., όμως, έχει ρόλο να διαδραματίσει, και πολιτικό και τεχνικό, όπως άλλωστε μερικές φορές έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [03] ΕΕ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΡΙΠΗ Α

    Επιτάχυνση της εξάπλωσης της νέας γρίπης Α (H1N1) στις χώρες της ΕΕ το καλοκαίρι, αλλά και κίνδυνο αύξησης της θνησιμότητας το φθινόπωρο, προβλέπει η αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλλα Βασιλείου. Ωστόσο η Κύπρια Επίτροπος δεν συνιστά τη μείωση των μετακινήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ερωτηθείσα σχετικά στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «περιμένουμε μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού, ενώ η έλευση της εποχικής γρίπης το φθινόπωρο σε συνδυασμό με την πανδημία θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 με αντίστοιχη αύξηση της θνησιμότητας».

    Σύμφωνα με την Επίτροπο, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών των κρατών μελών.

    Μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν καταγραφεί στην ΕΕ, 17.189 κρούσματα και 29 θάνατοι στην Μεγάλη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, είπε η κ. Βασιλείου, η οποία θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρό. Ωστόσο προειδοποίησε ότι κανένας δεν γνωρίζει την εξέλιξη του ιού το επόμενο διάστημα, δηλαδή εάν θα υπάρξει ή όχι μετάλλαξη του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 July 2009 - 17:29:13 UTC