Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΏΝ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για το ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές του διαλόγου στις απευθείας διαπραγματεύσεις, με την έννοια ότι σύντομα ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης.

    Ο κ. Στεφάνου μιλούσε στον ελληνόφωνο ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR και απαντούσε σε ερώτηση για το κατά πόσο «η περίοδος προσφέρεται να γίνει ένας απολογισμός, λόγω των διακοπών όσον αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις καθώς και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν βάσιμες έως τώρα προσδοκίες για μια ουσιαστική πρόοδο, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών δηλώσεων δια στόματος Οζντίλ Ναμί είτε των Τούρκων πολιτικών».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι μεσούσης της διαπραγμάτευσης, είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    «Εάν εκτιμήσουμε τις όλες εξελίξεις και τις διεργασίες σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στο τραπέζι, θα έλεγα ότι χρειάζονται να αλλάξουν πολλά, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο της λύσης στο Κυπριακό», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που συνιστά η Κυβέρνηση είναι υπομονή και ψυχραιμία, ειδικά στις διάφορες δηλώσεις που γίνονται και που συχνά προκαλούν το αίσθημα της κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα είπε, πρέπει η πλευρά μας να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού και με την ίδια ευελιξία τις διαπραγματεύσεις, πάντοτε με συνέπεια στα ζητήματα αρχών, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και να εξαντληθούν τα περιθώρια που η Ε/κ πλευρά έχει στα χέρια της ώστε να βοηθήσει την όλη διαδικασία.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι καθοριστικός παράγοντας στη λύση του Κυπριακού δεν είναι κανείς άλλος παρά η Τουρκία που κρατάει στα χέρια της το κλειδί της λύσης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα δώσουν εντός των προσεχών ημερών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια καταλόγους με ονόματα ατόμων τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα ΔΣ συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, των οποίων λήγει η θητεία. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ύστερα από σύσκεψη την Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας συγκάλεσε τη συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση ενόψει του διορισμού ΔΣ σε σειρά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ημικρατικών οργανισμών).

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και για διευκόλυνσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα όπως καταθέσουν ονόματα. Τα κόμματα δεσμεύτηκαν εντός των προσεχώς ημερών να δώσουν κατάλογο με ονόματα. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως αντιλαμβάνεται ότι τα κόμματα θα δώσουν τα ονόματα ατόμων τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν συγκεκριμένους ημικρατικούς οργανισμούς με την έννοια ότι και τα κόμματα γνωρίζουν ποιοι μπορούν σε συγκεκριμένους χώρους να αποδώσουν καλύτερα έχοντας υπόψη τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους.

    Ερωτηθείς αν θα γίνει νέα συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. «Ούτε και έχουν δώσει προηγουμένως», είπε προσθέτοντας πως «ούτε διαμοιρασμός προεδριών έγινε, ούτε ονόματα επήγαν και ήλθαν, ούτε υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ούτε γίνεται σφαγή και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο έχει γραφτεί αυτό το διάστημα». Ερωτηθείς εάν ορίστηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθούν τα ονόματα, ο κ. Στεφάνου είπε πως τα κριτήρια βγαίνουν πρώτα από όλα από το νόμο που διέπει τη λειτουργία αυτών των οργανισμών που αποκλείει κάποια πρόσωπα που έχουν επαγγελματική σχέση με συναφείς τομείς.

    Σε ερώτηση εάν έχει γίνει ο καταμερισμός των προεδριών και αντιπροεδριών των ημικρατικών οργανισμών στα κόμματα, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. Ερωτηθείς εάν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν συμφωνήσει με τη θέση το ΑΚΕΛ πρέπει να έχει την πλειοψηφία στους ημικρατικούς οργανισμούς ως το πρώτο συγκυβερνών κόμμα, ο Εκπρόσωπος είπε ο ίδιος δεν άκουσε το ΑΚΕΛ να έχει μια τέτοια θέση. Επανέλαβε πως τίποτε από όλα αυτά που λέγονται δημόσια δεν έχει να κάνει με την πολιτική της Κυβέρνησης ούτε και έχει διαμειφθεί οτιδήποτε μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ έχει αποδεχθεί το διαφοροποιημένο ρόλο που φαίνεται ότι θα έχει στα νέα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι θα υπάρχει διαφοροποιημένος ρόλος οποιουδήποτε. Κληθείς να πει αν δεν θα είναι με βάση τα ποσοστά των κομμάτων η συμμετοχή στα ΔΣ των ημικρατικών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως δεν είπε κανένας ποτέ ότι θα είναι στη βάση αυτών των κριτηρίων.

    [03] ΥΠΕΞ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

    Ξεχωριστές συσκέψεις με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Επίτιμους Προξένους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ετήσια Σύσκεψη του Υπουργού με τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 29-30 Ιουλίου 2009.

    Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Διπλωματικών Αποστολών και το συντονισμό τους με το Υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την πληρέστερη αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτει το Κράτος. Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και η προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της ετήσιας Σύσκεψης οι αρχηγοί των Διπλωματικών Αποστολών θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχουν, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Νικόλα Αιμιλίου.

    Εξάλλου σε άλλη επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι, η πρώτη σύσκεψη του Υπουργού με τους Επίτιμους Προξένους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, στις 28-29 Ιουλίου 2009. Στόχος της σύσκεψης, είναι η βελτίωση και ανάπτυξη της συνεργασίας των Επίτιμων Προξένων με το Υπουργείο Εξωτερικών για την αποτελεσματικότερη προβολή της Κύπρου στις χώρες διαμονής τους. Οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Δημοκρατίας θα ενημερωθούν για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο της Σύσκεψης οι Επίτιμοι Πρόξενοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΏΝ - ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Μειωμένη είναι η κίνηση φέτος στο λιμάνι Λεμεσού, όπως ήταν και οι προβλέψεις, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαϊδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της πόλης. οπως είπε, γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνά. Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η επίσκεψή του στόχο έχει να έρθει σε επικοινωνία με τις αρχές του λιμανιού. Ανέφερε ότι η αίθουσα επιβατών αναβαθμίστηκε πρόσφατα και το κόστος υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες ευρώ εν αναμονή της ολοκλήρωσης της νέας αίθουσας επιβατών της οποίας η κατασκευή αρχίζει τον επόμενο Μάρτη και το κόστος αναμένεται να φθάσει τα 17 εκ . ευρώ. Η αίθουσα αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου.

    «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, οι υπηρεσίες του λιμανιού κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει για να παρέχουν στους Κύπριους και ξένους ταξιδιώτες τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες», ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών. Μιλώντας για την κίνηση στο λιμάνι, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι φέτος είναι μειωμένη «όπως ήταν και οι προβλέψεις. Φαίνεται ότι υπάρχει μεν μια μείωση στους ταξιδιώτες με τα κρουαζιερόπλοια στις πολυήμερες κρουαζιέρες της τάξης του 25-30%. Υπάρχει μια αύξηση για τους ταξιδιώτες της ημερήσιας αποβίβασης που κατεβαίνουν στο λιμάνι της Λεμεσού για να κάνουν μια μονοήμερη εκδρομή», πρόσθεσε.

    Για το θέμα των ταξί, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι το Υπουργείο αναμένει την απάντηση των επαγγελματιών οδηγών ταξί στην πρόταση που τους έγινε εδώ και μέρες. Την Δευτέρα οι οδηγοί έχουν γενικές συνελεύσεις για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Αναφορικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι οι πολίτες έστειλαν εισηγήσεις και είναι συντριπτική η άποψη του κόσμου. «Ο κόσμος θέλει εκσυγχρονισμό των δημοσίων συγκοινωνιών θέλει βελτίωση, είναι ένα αγαθό που το θέλει και αυτή η κυβέρνηση θα τους το δώσει», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 July 2009 - 13:29:21 UTC