Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [03] ΑΘΗΝΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την πεποίθηση ότι τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων έχουν παρατηρηθεί οι πλέον ενθαρρυντικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα όπως οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ απαντούσε σε ερώτηση, κατά πόσο ο ίδιος έχει κάποιες εισηγήσεις ή ιδέες για το μέλλον σε σχέση με το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σε δημοσιογράφους.

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, νομίζω ότι έχουμε δει τους τελευταίους μήνες τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις μέσω των συχνών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων», είπε.

    «Τα ΗΕ μέσω του ειδικού μας απεσταλμένου Αλεξάντερ Ντάουνερ, και στο δικό μου επίπεδο επίσης, ενθαρρύνουν σθεναρά αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που δεν είδαμε κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες».

    «Αυτό είναι αρκετά αξιέπαινο. Οι δυο ηγέτες έχουν συναντηθεί γύρω στις 30 φορές μέχρι τώρα. Εχουν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο σε πολλά σημαντικά θέματα που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και περιουσιακό. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις-συνομιλίες τους όσον το δυνατό συντομότερο», πρόσθεσε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο μέσω του προγράμματος UNDP «Συνεταιρισμός για το Μέλλον», θα προκηρύξει το πιθανότερο τη Δευτέρα, προσφορές για βελτίωση του δρόμου ανάμεσα στο Λιμνίτη και τον Κάτω Πύργο, ανακοίνωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη σημερινή 39η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Νωρίς της επόμενη εβδομάδα, πιθανόν την Δευτέρα η UNDP-PFF θα εκδώσει έγγραφο με το οποίο θα προκηρύσσει προσφορές για τη βελτίωση του δρόμου μήκους 6,5 χιλ. μεταξύ Λιμνίτη και Κάτω Πύργου», ανέφερε ο κ. Ζεριχούν στο ανακοινωθέν του προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Αναφορικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό που διεξήχθη την Πέμπτη, είπε ότι οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν με συνάντηση τετ-α-τετ που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Σε αυτήν συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα υπηκοότητας, ασύλου, μετανάστευσης και αλλοδαπών, απαντώντας στις αρχικές τοποθετήσεις που είχαν καταθέσει.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν και πάλι στις 6 Αυγούστου και θα συνεχίσουν τη συζήτηση, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τους επί του θέματος.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν στην επόμενή τους συνάντησή να εγκαινιάσουν τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης των διαπραγματεύσεων, καθορίζοντας το πρόγραμμα της δεύτερης αυτής φάσης, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

    [03] ΑΘΗΝΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι η ένταξη της στην ΕΕ προϋποθέτει και την ενεργό συμβολή της στη λύση του Κυπριακού, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), στην οποία μετέχουν 224 ελληνικής καταγωγής βουλευτές, καθώς και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων 26 μη ελληνοφώνων χωρών.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη μιας καθαρά κυπριακής λύσης, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος» και διαβεβαίωσε ότι «στον αγώνα της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας για μια τέτοια λύση, η Ελλάδα στέκεται πάντα αλληλέγγυα, πάντα παρούσα, πάντα έτοιμη να συνδράμει όπου και όπως μπορεί».

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επανέλαβε πως «Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν» και προειδοποίησε πως «η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη».

    Η θέση της Ελλάδας είπε «είναι ξεκάθαρη, τέσσερις λέξεις: πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη. Καμία παρέκκλιση, καμία λευκή επιταγή».

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι «είναι αυτονόητο δε, ότι τελικός στόχος της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας προϋποθέτει και την ενεργό συμβολή της στη λύση του Κυπριακού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 31 July 2009 - 9:29:14 UTC