Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την πεποίθηση ότι τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων έχουν παρατηρηθεί οι πλέον ενθαρρυντικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα όπως οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ απαντούσε σε ερώτηση, κατά πόσο ο ίδιος έχει κάποιες εισηγήσεις ή ιδέες για το μέλλον σε σχέση με το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σε δημοσιογράφους.

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, νομίζω ότι έχουμε δει τους τελευταίους μήνες τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις μέσω των συχνών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων», είπε.

    «Τα ΗΕ μέσω του ειδικού μας απεσταλμένου Αλεξάντερ Ντάουνερ, και στο δικό μου επίπεδο επίσης, ενθαρρύνουν σθεναρά αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που δεν είδαμε κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες».

    «Αυτό είναι αρκετά αξιέπαινο. Οι δυο ηγέτες έχουν συναντηθεί γύρω στις 30 φορές μέχρι τώρα. Εχουν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο σε πολλά σημαντικά θέματα που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και περιουσιακό. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις-συνομιλίες τους όσον το δυνατό συντομότερο», πρόσθεσε.

    [02] ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥΠΡΟΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Η επέκταση των φυτειών, η εγκατάσταση μελισσιών και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι οι δράσεις που επέφεραν τις ρωγμές στην εξάπλωση του aids στην περιοχή Τσικομπέκζι της Ζιμπάμπουε, όπου για αρκετά χρόνια αναπτύσσουν προγράμματα οι Εθελοντές Γιατροί της Κύπρου.

    Οι θέσεις εργασίας και η διαπαιδαγώγηση έφεραν απτά αποτέλεσμα δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επίτιμη Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελένη Θεοχάρους που συμμετέχει στην αποστολή, η οποία βρίσκεται στην αφρικανική χώρα από τις 25 Ιουλίου.

    Αφού ανέφερε ότι η περιοχή Τσικομπέκζι στην νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε, είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές στον πλανήτη, απέχει 8 ώρες δρόμο από την Πρωτεύουσα Χαράρε και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Μοζαμβίκη, είπε πως εκτός από τη φτώχια που είναι συνεπακόλουθο των άλλων προβλημάτων η περιοχή μαστίζεται και από την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, από το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι στον τρομακτικό βαθμό του 75% φορείς του aids.

    Είπε ακόμα πως υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομής, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και τα νοσοκομεία προσφέρουν μόνο στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά και πρόσθεσε πως χθες πραγματοποίησε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο της περιοχής.

    Η δράση των εθελοντών της Κύπρου στην περιοχή χρονολογείται εδώ και 15 χρόνια γεγονός που δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις με τους κατοίκους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η βοήθεια που προσφέρεται προέρχεται από τον κυπριακό λαό και την κυπριακή Κυβέρνηση, είπε.

    [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ψήφισμα με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, επέδωσαν την Παρασκευή στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, την Αμερικανική Πρεσβεία και την Πρεσβεία της Κίνας, οι Δήμαρχοι και οργανώσεις της Επαρχίας Κερύνειας.

    Οι Δήμαρχοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, Μαρία Ιωάννου, Αθως Ελευθερίου και Γιάννης Παπαϊωάννου, αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι των Σωματείων και Οργανώσεων παραδίδοντας το ψήφισμα στον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, James Carouso ζήτησαν όπως οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Carouso υπενθύμισε τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ λέγοντας πως όπως έχει πει και ο Προεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις απευθείας διαπραγματεύσεις «και ό,τι ζητηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα το κάνουν για να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις και να γιορτάσουμε τη λύση του Κυπριακού».

    Ο Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Κίνας εξέφρασε τη χαρά του για την πρόοδο στις συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καραβά, Γιάννης Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και πρέπει να εγκαταλείψει τις αξιώσεις για συνέχιση των εγγυήσεων και τις διχοτομικές πολιτικές και να συμβάλει στην επίτευξη λύσης.

    Μέσα από τα ψηφίσματα, είπε, τονίσαμε την αποφασιστικότητά μας ως πρόσφυγες της επαρχίας Κερύνειας, ξεριζωμένοι για 35 χρόνια, να εργαστούμε συλλογικά, αταλάντευτα για τη διεκδίκηση μιας λύσης που θα κατοχυρώνει πλήρως τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, να βασίζεται πάνω σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου και να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και τους διεθνούς δικαίου.

    [04] AΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Δύο αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών επέστρεψαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο μετά την απογείωσή τους για Παρίσι και Ζυρίχη, αφού, λόγω τεχνικών προβλημάτων, οι πιλότοι έκριναν ότι για λόγους ασφαλείας των επιβατών έπρεπε να επιστρέψουν πίσω.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε ότι «σήμερα υπήρξαν δύο περιστατικά κατά τα οποία εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα σε δύο πτήσεις της εταιρείας, που αναχωρούσαν το πρωί η μία για τη Ζυρίχη και η άλλη για το Παρίσι. Η πτήση που αναχώρησε για τη Ζυρίχη στις 09.40 με τον κωδικό CY352, με αεροσκάφος τύπου Α320, μετέφερε 155 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα και επέστρεψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 10.35».

    Πρόσθεσε ότι «έγινε μια καθόλα ομαλότατη προσγείωση, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Το πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν μια έλλειψη ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού και ο πιλότος έκρινε ότι θα ήταν καλύτερα για την ασφάλεια των επιβατών να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Λάρνακας ώστε οι μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών να εξετάσουν το αεροσκάφος και να επιδιορθώσουν το πρόβλημα». Οπως ανέφερε περαιτέρω, οι επιβάτες της πτήσης αυτής αναμένεται να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της εταιρείας γύρω στις 13.30.

    Ο κ. Κυριάκου σημείωσε ακόμα ότι το δεύτερο περιστατικό αφορά αεροσκάφος τύπου Α330 των Κυπριακών Αερογραμμών με προορισμό το Παρίσι, με κωδικό πτήσης CY386, το οποίο μετέφερε 194 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος αναχώρησε γύρω στις 11.25 και επέστρεψε πίσω στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 11.55.

    Και σε αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Κυριακού, έγινε μια καθόλα ομαλή προσγείωση του αεροσκάφους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 31 July 2009 - 13:29:11 UTC