Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Υπάρχει πρόοδος, η οποία όμως δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, αφού ``αναμέναμε μεγαλύτερη πρόοδο και πολύ περισσότερα από τη διαδικασία που άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου, εδώ και σχεδόν έντεκα μήνες``, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο LGR, είπε πως αυτή είναι και εκτίμηση του Προέδρου Χριστόφια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ``στη δεύτερη φάση θα επιδειχθεί ένα καλύτερο πνεύμα, ώστε να υπάρχει η πρόοδος την οποία εμείς θέλουμε να γίνει``.

    ``Γιατί πήρε τόσο χρόνο; Γιατί, ενώ είχαν συμφωνηθεί πάρα πολλά πράγματα στην ομάδα, στην προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας, στις διαπραγματεύσεις, στο επίπεδο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ, ο κ Ταλάτ άνοιξε πλείστα όσα θέματα από την αρχή, και για αυτό καθυστέρησε η όλη διαδικασία``, είπε.

    Σημείωσε ότι το θέμα της διακυβέρνησης απασχόλησε τους δύο ηγέτες για 18 εβδομάδες, ενώ το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί εκ νέου είναι αυτό της εκτελεστικής εξουσίας.

    Ερωτηθείς αν στον δεύτερο γύρο αναμένεται πιο δυναμική εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, του ΟΗΕ και της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε: ``H δική μας αντίληψη είναι η εξής: Εμείς κάναμε και με την τ/κ πλευρά, και τον Γενικό Γραμματέα, μία συμφωνία όσον αφορά τη διαδικασία. Και αυτή η συμφωνία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται ως ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων και η Γενική Γραμματεία παρέχει βοήθεια, διευκολύνοντας αυτή τη διαδικασία``.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, ``είχαμε αποκλείσει τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως επίσης και την επιδιαιτησία λόγω των οδυνηρών εμπειριών που είχε η ε/κ πλευρά, σε προηγούμενες φάσεις``.

    ``Να τονίσω ότι πραγματικά όταν λέμε δεν θέλαμε επιδιαιτησία, ίσως θα πρέπει να διευκρινιστεί ως εξής: Δεν θέλαμε επιδιαιτησία αλλά ούτε και επιδιαιτησία από την πλάγια πόρτα ή από την οπίσθια πόρτα. Και οποιοσδήποτε έχει να εισηγηθεί κάτι, να το φέρει στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να το συζητήσει ο Πρόεδρος σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Αλλά σε αυτή τη στιγμή που μιλούμε, πραγματικά δεν νομίζω ότι προκύπτει και χρειάζεται``, σημείωσε.

    Φυσικά σε κάποιο στάδιο, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, σε κάποια τεχνικά θέματα, σε κάποιο μέρος της διαδικασίας, το οποίο όπως έχω πει δεν έχει φτάσει ακόμα, οπωσδήποτε ίσως ειδικοί από την ΕΕ να μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών της διαδικασίας.

    Οσον αφορά το θέμα του Λιμνίτη, ο κ. Ιακώβου είπε πως αυτή τη στιγμή, το έργο είναι πάρα πολύ μεγάλο, σημειώνοντας ότι ο υποτιθέμενος δρόμος που υπάρχει μεταξύ Κάτω Πύργου και Λιμνίτη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

    ``Είναι ένας δρόμος με προδιαγραφές της δεκαετίας του `50, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε από το 1964 σχεδόν καθόλου. Υστερα από την πάροδο αυτού του εκτεταμένου χρόνου, έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί, και έχουμε ένα δρόμο, ο οποίος είναι δυόμιση ως τρία μέτρα, χρειάζονται έξι με εφτά μέτρα, δηλαδή πρέπει να ξαναγίνει καινούργιος δρόμος``, είπε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι για να γίνει καινούργιος δρόμος, με την ίδια χάραξη περίπου, χρειάζεται να σχεδιαστεί από επαγγελματίες ειδικούς και να ζητηθούν προσφορές.

    ``Αυτά παίρνουν κάποιο χρόνο``, σημείωσε.

    Ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί μαζί με τον Οζντίλ Ναμί, σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, τον δρόμο.

    Εξέφρασε την ελπίδα ``να βρούμε μια διαδικασία, η οποία μέσα σε λίγους μήνες θα μας δώσει έναν πολύ ωραίο δρόμο για τους κατοίκους του Κάτω Πύργου και της περιοχής``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 August 2009 - 9:29:29 UTC