Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΟΡΦΟΥ
  • [03] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 - ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΜΟΡΦΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ

    Ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητείται η συμβολή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσπάθεια για αναζήτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην Κύπρο, επέδωσε τη Δευτέρα στους Πρεσβευτές των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, με επικεφαλής το Δήμαρχο της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπο Πίττα.

    Η επίδοση του ψηφίσματος έγινε με την ευκαιρία της 35ης επετείου από την κατάληψη της Μόρφου από τα κατοχικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου του 1974.

    Η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργανωμένων συνόλων της περιοχής Μόρφου επισκέφτηκαν διαδοχικά τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας, την Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ.

    Μιλώντας μετά από τη συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιατσεσλάφ Σούμσκι, ο Δήμαρχος της Μόρφου δήλωσε ότι «πρώτα και πάνω απ όλα το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή» και πως θέτει τις πέντε χώρες Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ «ενώπιον των ευθυνών τους».

    «Πράγματι υπάρχει ευθύνη από πλευράς των ΗΕ γιατί εδώ στην Κύπρο καταπατούνται οι αρχές του ΟΗΕ, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες αξίες», είπε ο κ. Πίττας.

    Οπως πρόσθεσε, η αντιπροσωπεία τόνισε προς τους Πρέσβεις των χωρών μονίμων μελών του ΣΑ ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη μπορούν και έχουν την υποχρέωση να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί για μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ανέφερε πως παρά την κατανόηση και την καλή βούληση που επιδεικνύει η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, «δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν δείχνει αυτή τη συνεργασία, αυτή την κατανόηση», με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για ενδεχόμενο νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες.

    «Είναι εδώ που πρέπει και τα ΗΕ και η ΕΕ να εργαστούν για να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για μια λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Δήμαρχος της Μόρφου.

    Ο κ. Πίττας δήλωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκε ενώπιον των Πρεσβευτών και το θέμα του περιουσιακού.

    «Είπαμε ότι είναι ακόμα πιο απαράδεκτο, τώρα αυτή την περίοδο που διεξάγονται οι συνομιλίες, η άλλη πλευρά να συνεχίζει με παράνομες πωλήσεις της περιουσίας μας σε παράνομους ξένους αγοραστές και να συνεχίζει τη βεβήλωση και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ,είπε.

    Την αντιπροσωπεία συνόδευε και ο βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας, ο οποίος δήλωσε πως η σημερινή παρουσία του Δημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των άλλων οργανωμένων συνόλων της Μόρφου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πέντε Μονίμων Μελών του ΣΑ «για να πιέσουν κι αυτά με τη σειρά τους την Τουρκία», καθώς όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία είναι αυτή που κρατά το κλειδί της λύσης» του Κυπριακού.

    Στο ψήφισμα, το οποίο εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου υπογράφουν τα Σωματεία Διγενής Ακρίτας και ΑΕΜ, η Σχολική Εφορεία Μόρφου, οι ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ Μόρφου, ο Ομιλος γυναικών Μόρφου, ο Πολιτιστικός Ομιλος Μόρφου και η Ενωση παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Μόρφου, γίνεται λόγος για την επί 35 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, το βίαιο διαμελισμό του νησιού, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου ζητά από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σα του ΟΗΕ, η συμβολή τους για την επίτευξη μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκλείοντας οποιαδήποτε δικαιώματα για στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, και τους θεσμούς στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα βασίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα των ΗΕ και θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ.

    [02] ΥΠΑΜ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΟΡΦΟΥ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση αγωνίζεται για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας στο μνημόσυνο των πεσόντων της Μόρφου κατά την τουρκική εισβολή του 74 και στη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις κατεχόμενες πατρογονικές τους εστίες, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, με αφορμή την 35η μαύρη επέτειο της κατάληψης της κατεχόμενης Μόρφου.

    «Αγωνιζόμαστε για να κλείσουμε τις πληγές της πατρίδας μας που ακόμα αιμορραγούν και να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για να πρυτανεύσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία στην Κύπρο μας. Αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό και για την αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για την επανένωση της μικρής και πολύπαθης πατρίδας μας», είπε ο κ. Παπακώστας.

    «Αυτοί είναι οι στόχοι που επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε με την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Λύση που θα επανενώσει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε.

    Ο Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως στις προσπάθειες λύσης σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου είναι η Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. «Η ενότητα αποτελεί το ουσιαστικό και ενισχυτικό στήριγμα του λαού μας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, στις προσπάθειες που καταβάλλει μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, για την επίλυση του Κυπριακού», είπε.

    [03] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τα μέτρα για ανάκαμψη της οικονομίας που έλαβε η Κύπρος πρέπει να εκπνεύσουν μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη και η χώρα οφείλει να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Σε έκθεση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα από το ΔΝΤ, μετά την τακτική διαβούλευση του ΔΝΤ με την Κύπρο, αναφέρεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα πρέπει να μειωθεί κατά 0.5 με 0.75 τοις εκατό του ΑΕΠ το χρόνο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 3.9% του ΑΕΠ το 2009.

    Η ρύθμιση των δημοσιονομικών πρέπει να βασίζεται στη μείωση των κρατικών εξόδων, ειδικά των μισθολογικών εξόδων, και σε γενικές μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Κύπρος είναι σχετικά προστατευμένη από τη διεθνή οικονομική κρίση μέχρι στιγμής εν μέρει χάρη στην υιοθέτηση του ευρώ, και του συντηρητισμού στον οικονομικό τομέα. Παρά ταύτα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αντίδραση της οικονομίας σε σχέση με την οικονομική κρίση αρχίζει να σημειώνει επιβράδυνση.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 - ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση της τάξης του 7,4% σημείωσαν οι αφίξεις ταξιδιωτών όλων των κατηγοριών κατά την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σύμφωνα με την έκθεση «Στατιστικές Τουρισμού, Ιανουάριος Ιούνιος 2009» της Στατιστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να μειωθούν για τη συγκεκριμένη περίοδο κατά 15,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

    Μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσίασαν και οι αναχωρήσεις σε ποσοστό 6,9%.

    Σε ό,τι αφορά την προέλευση των αφιχθέντων ταξιδιωτών, σύμφωνα με την έκθεση, η πλειοψηφία των ταξιδιωτών (εξαιρουμένων των εκδρομέων) σε ποσοστό 91,8% έφτασαν στην Κύπρο αναχωρώντας από αεροδρόμιο ή λιμάνι ευρωπαϊκής χώρας ενώ 82,6% προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 August 2009 - 19:29:12 UTC