Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΑΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΟΗΕ - ΓΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Βουλευτές από όλα τα κόμματα, τα οποία εκλέγουν βουλευτές στην επαρχία Αμμοχώστου, χαιρέτισαν, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο οποίος έχει αναρτήσει χάρτη της εδώ και 35 έτη κατεχόμενης πόλης όπου καλούνται οι πρόσφυγες δημότες να τοποθετήσουν σημαιάκια στις οδούς και λεωφόρους που εικονίζονται στο χάρτη και στην τοποθεσία όπου κατοικούσαν το Καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η τουρκική εισβολή και κατελήφθη η πόλη τους από τα κατοχικά στρατεύματα, τα οποία μέχρι σήμερα παρεμποδίζουν την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης του Ευαγόρα.

    ``Εχω σπίτι στην κατεχόμενη Αχερίτου``, δήλωσε ο βουλευτής Αμμοχώστου και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ``όμως η συγκεκριμένη εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου είναι μία πρωτοβουλία, την οποία όλοι οφείλουμε να χαιρετίσουμε``.

    ``Την ίδια στιγμή``, πρόσθεσε, ``εμείς (το ΑΚΕΛ), προσωπικά ως βουλευτής Αμμοχώστου, αλλά και ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση όπως και σε όλες τις αντικατοχικές εκδηλώσεις``.

    ``Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αμμοχώστου``, δήλωσε ο κ. Ευαγόρου, ``χωρίς να `Αμμοχωστοποιούμε` το Κυπριακό, όπου υπάρχει και σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την άμεση απόδοση της πόλης στους κατοίκους της``.

    ``Εγώ``, είπε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ``είμαι από την Επαρχία Αμμοχώστου, δεν είμαι Βαρωσιώτης, ήμουν 11 χρόνων το 1974 και κατοικούσαμε στο Πραστειό Αμμοχώστου και πιστεύω πως ήρθε η ώρα και η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει ζεστά υπόψη το θέμα της Αμμοχώστου και να το θέσει στις σωστές του διαστάσεις, πιέζοντας την Τουρκία, ακόμα και στην πορεία αξιολόγησής της``.

    ``Για εμάς``, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, ``η Αμμόχωστος αποτελεί την πόλη - σύμβολο, την οποία θεωρούμε ως πρόμαχο στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και δεν είναι τυχαίο το ότι θέτουμε επιτακτικά πως η απελευθέρωση της Αμμοχώστου δεν μπορεί μόνον να θεωρηθεί ως βήμα καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και ο προπομπός για επίλυση του Κυπριακού και για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας``.

    ``Κάθε εκδήλωση, που βρίσκεται προσανατολισμένη στον αντικατοχικό αγώνα και στον αγώνα μνήμης και αφύπνισης όχι μόνον του κυπριακού Ελληνισμού αλλά ολόκληρης της διεθνούς κοινής γνώμης``, δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου, ``βρίσκει τη στήριξη και συμπαράστασή μας και οι εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Αμμοχώστου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση``.

    ``Το σπίτι μου είναι στο Ριζοκάρπασο, αλλά έχω τρεις αδελφές που έχουν σπίτια στο Βαρώσι``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, προσθέτοντας πως ``είναι προς την ορθή κατεύθυνση κάθε πρωτοβουλία, που παίρνει ο Δήμος Αμμοχώστου και που αναδεικνύει την εγκληματική ενέργεια της Τουρκίας, να κρατεί μίαν πόλη περίκλειστη και να εκβιάζει για συγκεκριμένη λύση του Κυπριακού``.

    ``Μακάρι``, συνέχισε ο κ. Κουλίας, ``τέτοιες πρωτοβουλίες να είναι πιο πυκνές και πιο δυνατές, αλλά το κυριότερο ζήτημα είναι να πιέζουμε ως κυπριακή πολιτεία ουσιαστικά και να προβάλλουμε αυτό το απαράδεκτο έγκλημα, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία, το να κρατείται μια κλειστή πόλη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και το όλο ζήτημα είναι αρμοδιότητα περισσότερο της πολιτείας παρά ενός Δημαρχείου``.

    ``Είναι ευκαιρία τώρα για την Κυβέρνηση``, δήλωσε ο κ. Κουλίας, ``να προβληθεί το θέμα της Αμμοχώστου, λόγω και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα μέτρα, τα οποία πρέπει ως κράτος να λαμβάνουμε και να προβάλλουμε την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και στο θέμα της Αμμοχώστου και σε άλλα θέματα, όπως αυτά που προσφάτως δημοσιοποιήθηκαν με τη δολοφονία, από τον ίδιο τον κατοχικό τουρκικό στρατό, πέντε φαντάρων που είχαν συλληφθεί στο Τζάος το 1974 και τελούσαν υπό τη φρούρηση του τουρκικού στρατού, κάτι που σαφώς συνιστά έγκλημα πολέμου``.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι ``η οποιαδήποτε προσπάθεια του Δήμου Αμμοχώστου, η οποία στρέφεται, πρώτα από όλα, στο να επαναφέρει τις θύμησές μας πίσω στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η τελευταία εκδήλωση του Δήμου είναι μια προσπάθεια που όχι μόνον υπενθυμίζει σε εμάς που ζήσαμε εκεί, αλλά δίδει τη δυνατότητα και στη νέα γενιά να μάθει και αυτή``.

    ``Για αυτόν το λόγο και εγώ, ως πρόσφυγας που έζησα στην πόλη της Αμμοχώστου κάποια από τα παιδικά μου χρόνια, όσα μου επέτρεψαν οι Τούρκοι κατακτητές, στην περιοχή της Αγίας Ζώνης, στην οδό Αργους και στον αριθμό 3, θα συμβάλω και θα λάβω μέρος σε αυτή την εκδήλωση όταν ο χάρτης αυτός θα τοποθετηθεί στην πόλη της Λάρνακας ή στην ελεύθερη Αμμόχωστο``.

    ``Η υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984``, δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, ``είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί επιτακτικά από πλευράς της δικής μας Κυβέρνησης. Θα πρέπει``, πρόσθεσε, ``να τεθεί το ζήτημα και μέσω της ΕΕ αλλά και του ίδιου του ΟΗΕ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διεξάγονται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να είναι η αιχμή του δόρατος σε σχέση με τις κινήσεις καλής θέλησης για επίλυση του Κυπριακού από πλευράς της Τουρκίας``.

    ``Το σπίτι που μέναμε``, είπε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής Αμμοχώστου και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, ``είναι εκτός ορίων της πόλης της Αμμοχώστου, να δηλώσω ωστόσο ότι θεωρούμε ως πάρα πολύ καλή τη συγκεκριμένη εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, εκδήλωση που επανασυνδέει τη μνήμη με την πραγματικότητα και τον πόθο της επιστροφής με την ανάγκη για αγώνα προς επιστροφή``.

    ``Ελπίζουμε και πιστεύουμε``, συνέχισε ο κ. Κουτσού, ``πως όλοι οι Αμμοχωστιανοί θα λάβουν μέρος κα θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, όπως και κάθε Ελληνοκύπριος πολίτης που πιστεύει στην ανάγκη απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών μας``.

    ``Η θέση μας είναι`` δήλωσε ο κ. Κουτσού, ``πως πρέπει να διεκδικήσουμε την Αμμόχωστο, με βάση το 550 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς όρους και χωρίς οποιεσδήποτε άλλες παραχωρήσεις ή ανταλλαγές. Μπορούμε σε αυτό``, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ``να στηρίξουμε το αίτημά μας και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση καταγγελία της Τουρκίας, εάν αρνηθεί να εφαρμόσει το ψήφισμα``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΑΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης εξέφρασε τη συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού στους αγώνες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της πολιτικής ηγεσίας για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του την Τρίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης είπε ότι η ΠΟΜΑΚ θα συνεχίσει «τη διαχρονική, αποφασιστική, και αποτελεσματική συμπαράσταση της στον αγώνα του Προέδρου Χριστόφια και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για την εξεύρεση βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού, που να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κύπριους σε ολόκληρη την Κύπρο».

    «Μεταφέρουμε θερμό και αγωνιστικό μήνυμα συμμετοχής και συμπαράστασης στους αγώνες του κυπριακού λαού για τη σωτηρία, την ελευθερία και το καλύτερο μέλλον του λαού και του τόπου μας», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, που αρχίζει την προσεχή Δευτέρα, είπε πως «όλοι μαζί θα ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις για εντατικοποίηση των διαφωτιστικών μας προσπαθειών για πιο στενή συνεργασία και πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δραστηριοτήτων μας στις χώρες που ζούμε και ιδιαίτερα στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. για να εξασκήσουν την επιρροή τους για να πειστεί η τουρκική πλευρά να υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

    [03] ΟΗΕ - ΓΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει τις εργασίες της η 64η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, η γενική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

    Τη Γενική Συνέλευση θα απασχολήσουν θέματα όπως η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας - που περιλαμβάνει και το Κυπριακό - η προώθηση της οικονομικής και της αειφόρου ανάπτυξης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η ανάπτυξη στην Αφρική, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αποτελεσματικός συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και η προώθηση της δικαιοσύνης και της διεθνούς νομιμότητας.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της Συνέλευσης, στην αναφορά στο Κυπριακό γίνεται λόγος για την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 2009.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την πρώτη εβδομάδα της Συνόδου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 August 2009 - 11:29:13 UTC