Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΣΕΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΣΕΚΑ - ΚΥΠΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Σε πέντε άξονες θα στηρίζεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2010, οι οποίοι θα στοχεύουν στη διατήρηση των ελλειμμάτων σε λογικά επίπεδα και στη στήριξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό της πραγματικής οικονομίας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη, είπε ότι η οικονομική αυτή πολιτική θα ανακοινωθεί επίσημα, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2010, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.

    Ο πρώτος άξονας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, θα είναι η ελαχιστοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους. Σημείωσε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εντοπιστούν τα κονδύλια και οι δαπάνες που δεν έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, είναι λειτουργικές, και μπορούν να εξοικονομηθούν χωρίς οικονομικό και κοινωνικός κόστος.

    Δεύτερος άξονας είναι η πολεοδομική αμνηστία και η επίσπευση έκδοσης πολεοδομικών τίτλων. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, με στόχο την έκδοση 1000-1500 καθυστερημένων τίτλων μηνιαίως. Πρόσθεσε ότι αυτοί οι καθυστερημένοι τίτλοι, θα δώσουν κάποια στιγμή σημαντικά έσοδα στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει πάντα ένας ετεροχρονισμός στις εισπράξεις του κράτους από τους πολίτες για την έκδοση αυτών των τίτλων, που μπορεί να πάρει τρεις ή έξι μήνες και άρα θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

    Ο τρίτο άξονας είναι τα φορολογικά. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι προωθείται μια σειρά μέτρων στη Βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και ότι το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε αυτό τον τομέα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα». Οπως είπε, σε τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης και με τους χαμηλότερους φόρους στην Ευρώπη, είναι καθήκον της κάθε επιχείρησης και του κάθε Κύπριου πολίτη να πληρώνει τους νενομισμένους φόρους προς το κράτος.

    Τέταρτος άξονας είναι η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων του κράτους. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κληρονόμησε διαχρονικά ένα σύστημα από πάρα πολλές Κυβερνήσεις, όπου τα διάφορα κοινωνικά επιδόματα και παροχές δίνονται χωρίς κανένα εισοδηματικό ή άλλο κριτήριο. Είπε ότι στο Υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας, γίνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη, ώστε να εξεταστεί πώς μπορεί να βελτιωθεί το όλο σύστημα και να βεβαιωθούν ότι τα κοινωνικά επιδόματα πηγαίνουν σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Ο πέμπτος άξονας αφορά στη σταδιακή μείωση του σχετικού κόστους του κρατικού μισθολογίου. Για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Σταυράκης, γίνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν μισθοί ή να απολυθεί κόσμος. Ανέφερε ότι γίνονται κάποιες πρωτοποριακές σκέψεις τις οποίες δεν μπορεί να αποκαλύψει μέχρι να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες σίγουρα θα οδηγήσουν στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια σταδιακή μείωση του κρατικού μισθολογίου. «Υπάρχει πολύ βάρος αυτή τη στιγμή διότι συγχρόνως με τον καταρτισμό του προϋπολογισμού του 2010, κινούμαστε και σε αυτούς τους πέντε βασικούς άξονες μιας ολοκληρωμένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα μια

    πάρα πολύ σωστή οικονομική πολιτική, η οποία έχει πάρει τα εύσημα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και από την Ευρωπαϊκή

    Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι είναι αυτή η σωστή οικονομική πολιτική η οποία έχει ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής

    κρίσης. Ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση στήριξε απόλυτα τις κυπριακές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, ενίσχυσε την ρευστότητα του συστήματος με δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις και πέρασε πρόσφατα το νομοσχέδιο για προστασία των καταθετών, το οποίο δίνει κι άλλο στήριγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Σε σχέση με την πραγματική οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ακολουθήθηκε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία ήταν η σωστή και επιβαλλόμενη υπό τις συνθήκες και μείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με κύριους άξονες τα αναπτυξιακά έργα, τη στήριξη στον τουρισμό και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων του πληθυσμού. Πρόκειται είπε για ένα συνδυασμό ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

    «Τα πράγματα σίγουρα αυτή την στιγμή γίνονται πιο δύσκολα και το πρώτο πρόβλημα και πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση είναι η μεγάλη μείωση στα έσοδα του κράτους. Ολες οι μεγάλες κατηγορίες των εσόδων και το ΦΠΑ και ο εταιρικός φόρος και τα άλλα έσοδα υφίστανται σημαντικές μειώσεις, και λόγω της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη και λόγω της μείωσης στην ιδιωτική κατανάλωση και κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης στις αγοραπωλησίες γης και κατοικιών», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες οφείλονται καθαρά σε εξωγενείς παράγοντες, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει ενσυνείδητα αυξήσεις τις δημόσιες δαπάνες για να τονώσει την πραγματική οικονομία.

    Ερωτηθείς για την υπουργική σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι είναι μια από τις πολλές συσκέψεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες για τον εντοπισμό των κρατικών εξόδων, τα οποία μπορούν να μειωθούν ριζικά. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος η Υπουργός Εργασίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ο Υπουργός Υγείας και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

    Ερωτηθείς για το ποια έργα τα δεν θα προχωρήσουν το 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση και ότι είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου στην συνεδρία στην οποία θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2010. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, αλλά πιθανώς να προχωρήσει η υλοποίηση κάποιων έργων λίγο αργότερα. Πρόσθεσε ότι τίθενται διάφορα κριτήρια και υπολογίζεται η προστιθέμενη αξία του κάθε έργου, με σκοπό να βρεθούν τα έργα πρώτης προτεραιότητα που θα δώσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα θετικά σχόλια ή η κριτική του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η κριτική όλων των διεθνών οργανισμών είναι καλόπιστη και καλοδεχούμενη, ωστόσο, πολλές φορές εκκινείται από κάποια διαφορετική φιλοσοφία. Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ διαχρονικά επικεντρώνει τις εισηγήσεις του στη μείωση του εργατικού κόστους σε μια χώρα για να γίνει πιο ανταγωνιστική και στη μείωση κάποιων κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

    «Εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία. Στο μέγιστο δυνατό των δημοσίων οικονομικών θέλουμε να διατηρήσουμε και αν είναι δυνατό να ενισχύσουμε τις κοινωνικές παροχές», ανέφερε.

    Ερωτηθείς για την αύξηση στη δημόσια κατανάλωση κατά 12%, σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες και τις μισθολογικές αυξήσεις, είπε ότι το 12% περιέχει και δημόσιες επενδύσεις και στήριξη στον τουρισμό και σίγουρα κάποια δημόσια κατανάλωση. Αρα, είπε, είναι λανθασμένο να λέμε ότι είναι όλα ανελαστικές δαπάνες, αφού το μεγαλύτερο μέρος ήταν στοχευμένο, πήγε και στον τουρισμό και στον κατασκευαστικό τομέα και στη δημιουργία κάποιων μικρών αναπτυξιακών έργων, τα οποία τονώνουν τη ζωή και την απασχόληση σε κάποιες κοινότητες.

    Σε σχέση με τις μισθολογικές αυξήσεις, δήλωσε ότι «ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανονισμοί». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται και την ΑΤΑ και προσαυξήσεις και την αύξηση στις γενικές συμβάσεις του 2%, που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση έχει τιμήσει.

    Ερωτηθείς για το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν έχει ακριβή στοιχεία για το βαθμό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχει ένας ετεροχρονισμός περίπου 6 εβδομάδων από τη στιγμή που ένα αναπτυξιακό έργο υλοποιείται ως τη στιγμή που θα φθάσει το πιστοποιητικό στο Υπουργείο Οικονομικών για να βεβαιωθεί ότι όντως έχει εκτελεστεί η εργασία και πράγματι ο εργολάβος δικαιούται την αμοιβή. Είπε, επίσης, ότι αφού ελέγξει τα στοιχεία θα ενημερώσει για το θέμα.

    Ερωτηθείς για την αύξηση της συνολικής χρέωσης, παράλληλα, με το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών, είπε ότι η πιστωτική επέκταση στην Κύπρο μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα εν μέρει και της οικονομικής επιβράδυνσης και εν μέρει μιας ενσυνείδητης προσπάθειας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν χρέη τα οποία πιθανώς έχουν. Αυτό, είπε, έχει και θετικές επιπτώσεις διότι μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΣΕΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η μέχρι σήμερα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, η μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, οι θέσεις που η τουρκική πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων, καθώς και οι θέσεις που δημόσια Αγκυρα και Ταλάτ διατυπώνουν, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρούς προβληματισμούς για τη στάση της τουρκικής πλευράς, τους οποίους έχει εκδηλώσει και με δημόσιες δηλώσεις``, προσθέτοντας πως ``την τελευταία περίοδο τόσο η Αγκυρα όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο, διατυπώνουν την αδιαλλαξία τους και διαμηνύουν για μια ακόμα φορά ότι στόχος της τουρκικής πλευράς παραμένει λύση συνομοσπονδίας, λύση δύο κρατών``.

    ``Μπροστά σε αυτή την έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας και ενώ πλησιάζουμε σε πολύ κρίσιμες ημερομηνίες και εξελίξεις, οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να διαφυλάξουμε την ορθή πορεία των πραγμάτων``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    Οπως ανέφερε, ``απαιτείται σταθερότητα και συνέπεια στις θέσεις και τους στόχους του αγώνα μας και απαιτείται σταθερότητα σε αρχές, ενώ παράλληλα, απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και απαιτούνται, επίσης, γερά νεύρα, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις``.

    [03] ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), παρόντος και του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Νικολαΐδη.

    Τη Συμφωνία, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ο Διευθυντής Νομικών και Εξωτερικών Σχέσεων του Οργανισμού, Πέτερ Χουλσρόι, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

    Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι, ``για την Κύπρο, η Συμφωνία αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και ειδικότερα της διαστημικής τεχνολογίας``.

    ``Η Συμφωνία αυτή είναι ένα άλμα προς τα εμπρός``, είπε, προσθέτοντας ότι ``η χώρα μας, με το βάρος όχι του μεγέθους της, αλλά με το βάρος της γνώσης των ανθρώπων της και της πολιτικής της βούλησης, δηλώνει παρούσα και γίνεται συμμέτοχος στην πορεία των μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών αναζητήσεων``.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΣΕΚΑ - ΚΥΠΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ πιστεύει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και για να γίνει αυτό υποστηρίζει ότι θα πρέπει τα αμερικανικά συμφέροντα να ταυτίζονται με κάποιο τρόπο με τα συμφέροντα της Κύπρου.

    Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο διορισμός του Γερουσιαστή Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον στην κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί αλλάξουν πολλά πράγματα, εκτιμά ο κ. Κρίστοφερ, προσθέτοντας ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πείσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις ΗΠΑ ότι μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Θεωρεί επίσης ότι χρειάζονται αυξημένα κονδύλια για να διαφοροποιηθεί η πάγια θέση της Αμερικής, δεδομένων των συμφερόντων που υπάρχουν με την Τουρκία.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις εργασίες του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, τονίζει ότι αν και δεν είναι δυνατό να εξουδετερωθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο ίδιος πιστεύει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν την Αγκυρα. Επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να είναι η γέφυρα της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και σημειώνει ότι θα πρέπει να τονίζουμε με κάθε ευκαιρία τα πλεονεκτήματα που έχει το νησί, αφού έχει καταστεί μέλος της ΕΕ και είναι μια οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ πιστεύει ότι αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που προέκυψε από την τουρκική εισβολή για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ είναι ότι τον ``ξύπνησε``, κατά την έκφρασή του, στον πολιτικό τομέα και τον έφερε κοντά ενώ το Κυπριακό έχει καταστεί το πρώτο εθνικό θέμα στον Ελληνισμό των ΗΠΑ.

    Μιλώντας για την αγαπημένη του Κερύνεια και αναπολώντας τα ανέμελα καλοκαίρια που μικρός, μαζί με τους φίλους του συναγωνίζονταν ποιος θα έκανε τα περισσότερα μπάνια, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρει ότι όνειρο των γονιών του ήταν η επιστροφή στην πατρώα γη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 August 2009 - 19:29:14 UTC