Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑ
  • [04] ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ- Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συνεχίζει την Τρίτη τις επαφές του στη Δαμασκό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Συρία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, το πρωί ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Συρίας Mohammed Naji Otri, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

    Στη συνέχεια, Κύπρος και Συρία θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κοινοβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας Μahmoud Al Abrash και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση, θα γίνουν δεκτοί από τον Πατριάρχη Αντιόχειας και πάσης Ανατολής Ιγνάτιο τον Δ` και μετά θα επισκεφθούν την Εκκλησία Αγίου Ανανία.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Great Mosque στη Δαμασκό.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει ο Υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων Μανσούρ Αλ Αζάμ.

    Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

    [02] ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η διέλευση των κατοίκων του Κάτω Πύργου από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, για να μεταβούν για προσκύνημα στον κατεχόμενο Αγιο Μάμα, στη Μόρφου, δήλωσε ο Κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτό επιτεύχθηκε μετά από ολοήμερες διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου.

    «Η απαίτηση που είχαμε από την αρχή ως Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου ήταν να εφαρμοστούν αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη των κ. Ναμί, Ιακώβου και Ζεριχούν στον Πύργο», είπε και πρόσθεσε: «Η διέλευση θα γίνει ελεύθερα, όπως σχεδιάστηκε στην αρχή και ουδέν εμπόδιο παρεμβάλλεται». Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης πως στους καταλόγους του Κοινοτικού Συμβουλίου για προσκύνημα στον Αγιο Μάμα είναι γραμμένα 650 άτομα.

    Σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας Ανδρέας Καρός επιβεβαίωσε τη διευθέτηση του ζητήματος και ανέφερε ότι τα 25 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους προσκυνητές θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑ

    Σε μία ιδιαίτερα σύντομη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διευθέτηση του Κυπριακού, περιορίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στην έκθεσή του για τις δραστηριότητες του οργανισμού εν όψει της Γενικής Συνέλευσης. «Ο οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και τον πολιτικό διάλογο και την συμφιλίωση στο Ιράκ».

    Στο σχετικό κεφάλαιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις αναφέρεται ότι «ένας ρόλος κλειδί των Ηνωμένων Εθνών είναι να βοηθά εθνικούς πρωταγωνιστές στην επίλυση συγκρούσεων στα πρώτα τους στάδια και να βοηθά στην οικοδόμηση εθνικής δυνατότητας για διατήρηση της ειρήνης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Προσθέτει ότι «χωρίς πολιτικές διευθετήσεις, ο κόσμος θα απομείνει με κακοφορμισμένες συγκρούσεις οι οποίες θα επιρρίπτουν μεγάλο βάρος στα συστήματα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και στην διατήρηση της ειρήνης».

    [04] ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ- Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερντ Πέτερινγκ, ανέφερε ότι το να βρίσκονται μαζί Ε/κ και Τ/κ επιχειρηματίες αποτελεί καλό σημάδι για την επανένωση του νησιού. «Οι επιχειρηματίες είναι τις περισσότερες φορές μπροστά από τους πολιτικούς. Αν οι πολιτικοί ακολουθούσαν την συμβουλή των επιχειρηματιών τα προβλήματα στην πολιτική θα ήταν λιγότερα», ανέφερε μιλώντας τη Δευτέρα σε ανεπίσημο δείπνο Ε/κ και Τ/κ επιχειρηματιών.

    Ο κ. Πέτερινγκ είπε επίσης ότι αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική, όταν είδε το τοίχος που χώριζε στα δύο τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέπουμε μια ευρωπαϊκή χώρα να μένει διαιρεμένη για πάντα».

    Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 September 2009 - 9:29:21 UTC