Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΒΗΡΥΤΟΣ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε απογοήτευση για τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή της συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Ντάουνερ σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία στην οποία υπάρχουν πάντα καλές μέρες και κακές μέρες. Οταν η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, όπως τώρα, όλοι πρέπει να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο μακροπρόθεσμο στόχο, που είναι επίτευξη διευθέτησης στην Κύπρο, τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι τα ΗΕ προσβλέπουν οι δυο ηγέτες να ξαναβρεθούν μαζί πριν να είναι πολύ αργά και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

    «Ολο και κάποιο περιστατικό θα συμβαίνει από καιρό σε καιρό, όμως εμείς ως ΗΕ, δεν θα θέσουμε τον εαυτό μας στη θέση του σχολιαστή αναφορικά με το τι έχει γίνει. Δεν θεωρώ πως είναι σωστό να το πράξουμε αυτό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι δυο πλευρές έχουν, θα έχουν τις απόψεις τους, αλλά και τις ερμηνείες τους γι αυτού του είδους τα περιστατικά.

    Ανέφερε ακόμη πως ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στο σημαντικό στόχο που είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών για το μέλλον της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των δυο ηγετών για τις 10 και 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και για τις 2 Οκτωβρίου και πως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί, ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο για να διαταραχτεί αυτό το πρόγραμμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ απέρριψε το ενδεχόμενο η συνάντηση των δυο ηγετών να αναβλήθηκε από την ε/κ πλευρά λόγω της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα.

    «Δεν επιθυμώ να δω την όλη διαδικασία να εκτροχιάζεται. Προφανώς επιθυμούν (η ε/κ πλευρά) να συνεχίσουν τη διαδικασία», πρόσθεσε, σημειώνοντας τέλος πως το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών θα συνεχιστεί εποικοδομητικά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η Γαλλία θα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου στην προσπάθειά της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά το πέρας του γεύματος εργασίας που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

    Στο γεύμα συζητήθηκε το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ευτυχής, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε «πλήρης συναντίληψη στο Κυπριακό πρώτα απ` όλα, που μας καίει τόσο πολύ``.

    ``Η Γαλλία - έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Σαρκοζί από το πρώτο λεπτό ως το τελευταίο της ημέρας, των μηνών και των χρόνων - θα είναι δίπλα στην Κύπρο μέχρι να δικαιωθεί, στη σωστή βάση, υπερασπιζόμενη αρχές``, ανέφερε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΒΗΡΥΤΟΣ

    Η Κύπρος στεκόταν πάντα στο πλευρό των Αρμενίων όσον αφορά στον αγώνα τους για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν σε εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Διεθνές Δίκαιο» που διεξάγεται στη Βηρυτό.

    «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχω τη δυνατότητα να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και ως Αρμένιος», είπε ο κ. Καρογιάν, αναφέροντας ότι η Γενοκτονία ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς, κατά και περί το 1915, αναμφίβολα συνιστά έγκλημα, του οποίου η Τουρκία μοχθεί να αποφύγει την αναγνώριση.

    Η Τουρκία, συνέχισε, πρόσφατα στέλνει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, παριστάνοντας το διαμεσολαβητή, τον ειρηνευτή, το φύλακα της ειρήνης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέσω ποικίλων πρωτοβουλιών προς πολλές κατευθύνσεις.

    «Αυτή η πολυεπίπεδη προσπάθεια από την Τουρκία θα μπορούσε να ήταν καλοδεχούμενη, εκλαμβανόμενη ως δέσμη πρωτοβουλιών για την επίτευξη και την εδραίωση της ειρήνης σε αυτή την ταραχώδη περιοχή, αν τα φαινόμενα δεν απατούσαν. Παρόλα αυτά, τι αξία θα μπορούσε να έχει αυτή η προσπάθεια και τι αξιοπιστία θα μπορούσε να δρέψει για την προσπάθεια αυτή στη Μέση Ανατολή, όταν η γειτονική χώρα δεν είχε ποτέ το θάρρος να παραδεχθεί την αλήθεια και να παραδοθεί στην κρίση της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς προγόνους της;», διερωτήθηκε ο κ. Καρογιάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ιδωθεί σοβαρά από τους ειρηνόφιλους ρόλους της στην περιοχή, «όταν δεν σέβεται τις ίδιες τις δεσμεύσεις και την υπογραφή της σε πολλά διεθνή βήματα και μετατρέπει το σεβασμό για διμερείς και διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις σε ραμμένους στα μέτρα της θεατρινισμούς, διασφαλίζοντας ότι αυτές υποβιβάζονται σε εμπορικές ανταλλαγές προϊόντων».

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΑΛΑΤ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με την οποία επρόκειτο να αρχίσει ο δεύτερος γύρος των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου η συμπεριφορά των κατοχικών αρχών έναντι των προσκυνητών στο οδόφραγμα του Λιμνίτη ρίχνει τη σκιά της στην έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών και έτσι ήταν προτιμότερο αυτή να αναβληθεί.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως για την αναβολή ενημέρωσε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 September 2009 - 9:29:12 UTC