Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ - ΓΡΙΠΗ Α`

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια της δικής μας προεδρίας, να ακυρωθούν έργα τα οποία έχουν τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της υποδομής για τον πολιτισμό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντούσε στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης περί αναβολής ή και ακύρωσης έργων στη Λευκωσία, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η ανάπλαση του χώρου του Παλιού ΓΣΠ, κατά την ομιλία του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Πολυδύναμου Κέντρου του ΕΒΕ Λευκωσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ανεβαίνοντας στο βήμα για την ανάγνωση της ομιλίας του, ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας εκτός κειμένου, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια της δικής μας προεδρίας, να ακυρωθούν έργα τα οποία έχουν τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της υποδομής για τον πολιτισμό. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο».

    Πρόσθεσε ότι «μάλιστα, έχει γίνει λόγος για αναστολή (της κατασκευής του Μεγάρου Πολιτισμού), αλλά και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε για να μην ανασταλεί το έργο».

    Σημείωσε ότι «επίσης, και το Μουσείο έχει τεράστια σημασία και θα εργαστούμε σκληρά, ούτως ώστε, επί δικής μας προεδρίας, να προχωρήσει και η οικοδόμηση αυτού του απόλυτα αναγκαίου έργου για την πρωτεύουσα της Κύπρου».

    «Γιατί η Κύπρος, με την πολιτιστική κληρονομιά την οποία έχει κληρονομήσει, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει τη φτώχεια σε ό,τι αφορά στην πολιτιστική υποδομή», συμπλήρωσε.

    Είπε, επίσης, ότι «η οικονομική ανάπτυξη δεν συνδέεται και με την αναγκαία πολιτισμική ανάπτυξη, η οποία πρέπει να τη συνοδεύει, και αυτό το κενό η δική μας η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει, σταδιακά, να το καλύψει».

    «Είναι εθνικό καθήκον κατά τη δική μου την άποψη», είπε.

    Μιλώντας, επίσης, εκτός κειμένου, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τους Πρόεδρους και τα Συμβούλια του ΕΒΕΛ και του ΚΕΒΕ «για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου σε ό,τι αφορά τις δύσκολες πραγματικά και πολύ επώδυνες προσπάθειες για να τερματίσουμε τα δεινά του κυπριακού λαού με την επανένωση του τόπου και του λαού μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία βεβαίως να είναι και λειτουργική, να είναι και βιώσιμη και να αποκαθιστά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

    «Η στήριξη σας, πράγματι, είναι πολύ απαραίτητη και την εκτιμώ τα μάλα», είπε.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αγκαστινιώτης έκανε αναφορά και στα προβλήματα της οικονομίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι κυβερνήσεις του τόπου είναι χρεωμένες με το σκανδαλώδες ψηλό κόστος της δημόσιας υπηρεσίας, με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες στους δείκτες της οικονομίας».

    Αναμένουμε, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, «να δούμε πότε κάποια κυβέρνηση θα τολμήσει να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες».

    Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση «να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα για να ξεκινήσει ξανά η ανάπτυξη της οικονομίας, προσθέτοντας ότι «η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρακωθεί και απαιτούνται μέτρα για αναθέρμανση της οικονομίας».

    Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε, η Λευκωσία έχει χωροθετημένες 17 βιομηχανικές ζώνες και τρεις βιομηχανικές περιοχές, ενώ συγκεντρώνει πέραν του 45% της μεταποίησης παγκύπρια και σχεδόν το 50% της εργοδότησης στον κλάδο.

    Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του ΕΒΕΛ για δημοσιεύματα στον Τύπο για αναβολή ή ακύρωση έργων στην πρωτεύουσα, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ.

    Είπε, τέλος, ότι «με τις αποφάσεις αυτές η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει ποσό 100 εκατομμύριων ευρώ, που είναι η χορηγία της ΕΕ γι αυτά τα έργα».

    [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

    Τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεχή στήριξη της Κίνας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη δίκαιη προσπάθεια του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης σε αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Hua Jianmin, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Επίσης, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε στην αντιπροσωπεία, η οποία τον συνάντησε υπό την ιδιότητα του ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας ``να συνεχίσει να στηρίζει τις κινέζικες θέσεις όσον αφορά το θέμα της Ταϊβάν και του Θιβέτ``, ενώ ανέπτυξε κάποιες δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, λόγω και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και διαθέτει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με πολλές χώρες.

    ``Τόνισα στους Κινέζους αξιωματούχους ότι είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα, μέσα στην ευρωζώνη, με τους χαμηλότερους φόρους και ένα πολύ μεγάλο δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας και άρα θα μπορούσε η Κίνα να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως έδρα για επενδύσεις που κάνει στον υπόλοιπο κόσμο``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι αυτό ``είναι κάτι που ανέλαβαν να εξετάσουν προσεκτικά και ίσως υπάρχουν προοπτικές αύξησης αυτής της συνεργασίας``, καθώς ``εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει``

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ - ΓΡΙΠΗ Α`

    Πλήρως έτοιμα σε ό,τι αφορά στη γρίπη Α` θα είναι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου τα σχολεία, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη του στο Λύκειο Κύκκου Α, όπου ενημερώθηκε για το πώς προετοιμάζονται τα σχολεία εν όψει της σχολικής χρονιάς, ο κ. Δημητρίου είπε: «Η αίσθηση μου είναι ότι θα είμαστε πλήρως έτοιμοι μέχρι τις 10 του μήνα, που θα έρθουν οι μαθητές ως προς τα μέτρα, τις αφίσες και το υλικό που αφορούν τη γρίπη Α`».

    Οπως είπε, επισκέφθηκε το Λύκειο Κύκκου Α` κυρίως για να ενημερωθεί για το κατά πόσο φθάνουν οι οδηγίες και το πακέτο των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας για τη Γρίπη Α και να δει εάν όντως τα σχολεία είναι έτοιμα και εάν παραλαμβάνουν το υλικό που πρέπει.

    Επίσης, ανέφερε πως θέλει να έχει μια άμεση αντίληψη για τα σχολεία, στα οποία έχουμε σε εξέλιξη κατασκευαστικά έργα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 September 2009 - 11:29:24 UTC