Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΥΛΟΥ ΛΙΑΣΙΔΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΥΛΟΥ ΛΙΑΣΙΔΗ

    Η λύση του Κυπριακού προβλήματος «είναι ο αμετάθετος στόχος μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας πως «δέσμευσή μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Αυτή συνέχισε «είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από την κατοχή, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού και την απελευθέρωση της Κύπρου από οποιασδήποτε μορφής κηδεμονίες» και πρόσθεσε πως «με αυτή την πεποίθηση, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, για την πραγμάτωση της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε την Κυριακή στην Τελετή Κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου του Πολιτιστικού Κέντρου Λύσης ``Παύλος Λιασίδης`` στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσακκιλερού στη Λάρνακα.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κέντρο «θα αποτελέσει κέντρο συναπαντήματος για τους εκτοπισθέντες κατοίκους του Δήμου Λύσης, αλλά και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική υποδομή της Κύπρου. Το σπίτι που ορθώνεται μπροστά μας αποτελεί το τελευταίο, ίσως, απομεινάρι των πρώτων κυβερνητικών οικισμών για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων του 1974» είπε και πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το σπίτι, βρήκε ο Παύλος Λιασίδης στερνό καταφύγιο στην τελευταία δεκαετία της ζωής του, ξεριζωμένος, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συμπατριώτες μας, από τον γενέθλιό του τόπο μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που το ακολούθησε».

    Αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Παύλου Λιασίδη ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο μεγάλος μας ποιητής και άξιο τέκνο της Λύσης ήταν πάντα επίκαιρος και συμμέτοχος στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, μέσα από την ποίησή του εξέφρασε τη νοσταλγία του για τη Λύση και τον καημό της επιστροφής στη γενέθλια γη» είπε και σημείωσε πως «το έργο του χαρακτηρίζεται από μια διαχρονικότητα, ώστε ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αγγίζει τις ψυχές όσων έρχονται σε επαφή με τους στίχους του».

    Πρόσθεσε πως «το έργο του Παύλου Λιασίδη αποτελεί από μόνο του ένα είδος αιώνιου αυτομνημόσυνου για το δημιουργό του. Eκείνο που απομένει σε μας είναι η παραπέρα προσπάθεια συντήρησης και προβολής αυτού του έργου» είπε και σημείωσε πως «σε αυτό τον τομέα, και με την ευαισθητοποίηση πολλών οργανωμένων φορέων του τόπου (πολιτικών, κρατικών και πνευματικών) έγιναν, στα τελευταία τουλάχιστον 10-12 χρόνια, πολλά» και αναφέρθηκε στην έκδοση από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, με επιμέλεια του Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή, των ποιητικών Απάντων του Παύλου Λιασίδη.

    Αναφέρθηκε επίσης στην έκδοση Ανθολογίου του ποιητή από το ΑΚΕΛ που έγινε ανάρπαστη με αποτέλεσμα τα Απαντα να επανεκδοθούν σε δεύτερη έκδοση ενώ όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «της ίδιας θερμής υποδοχής έτυχε και ο ψηφιακός δίσκος με απαγγελίες ποιημάτων του Λιασίδη που κυκλοφόρησε αργότερα. Θεατρικά έργα του ποιητή ανέβηκαν σε διάφορες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σκηνές της Κύπρου, ενώ κάποια από αυτά εκδόθηκαν, για πρώτη φορά, σε βιβλίο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου».

    Πρόσθεσε πως «η προσωπικότητα του Παύλου Λιασίδη αυτά τα χρόνια αποτυπώθηκε σε προτομές και ανδριάντες που κοσμούν σήμερα πάρκα και πλατείες κυπριακών Δήμων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το μνημείο του στην είσοδο της πόλης της Λάρνακας, έργο του γλύπτη Λεωνίδα Σπανού, που η ανέγερσή του οφείλεται σε πρωτοβουλία του Συγκροτήματος Καλλιτεχνών Λύσης του οποίου ο ποιητής υπήρξε ενεργό στέλεχος» είπε και σημείωσε πως «ανάλογη ήταν και η πρωτοβουλία διαφόρων Δήμων και κοινοτήτων να τιμήσουν τον Λιασίδη, δίνοντας το όνομά του σε δρόμους».

    Όλα αυτά, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις μιας οφειλόμενης τιμής, αλλά και της αφειδώλευτης παλλαϊκής αγάπης προς έναν άνθρωπο, ο οποίος ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του για να κάνει τη δική μας ζωή «ποίηση μεγίστη», κατά την έκφραση ενός άλλου μεγάλου ποιητή, του Θοδόση Πιερίδη. Οσες εκδηλώσεις, όσες ενέργειες και αν κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη και να αναδείξουμε το έργο του Παύλου Λιασίδη, το χρέος μας απέναντί του θα παραμείνει ανεκπλήρωτο, ενόσω θα παραμένει ανικανοποίητη η στερνή του επιθυμία: της, μεταθάνατον έστω, επιστροφής του στον γενέθλιο χώρο, στη Λύση του, που θα επέλθει ασφαλώς μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου και του λαού μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον Δήμο Λύσης για την πρωτοβουλία του να μετατρέψει την προσφυγική κατοικία του Παύλου Λιασίδη σε Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και πρόσθεσε πως «στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι το οίκημα αυτό να αποτελέσει σημείο επανασύνδεσης συγγενών και συγχωριανών που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και το εξωτερικό. Το Κέντρο θα λειτουργεί και ως χώρος ενίσχυσης της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας και ανακούφισης του πόνου των εκτοπισμένων μας, ενώ ταυτόχρονα, θα είναι και χώρος μνήμης και τιμής του μεγάλου μας ποιητή Παύλου Λιασίδη, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν το έργο του και οι επόμενες γενιές».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

    «Αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή της πορεία τότε οφείλει να κάνει το καθήκον της, να σεβαστεί την υπογραφή της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην ΕΕ».

    Σε δηλώσεις του μετά την τελετή απονομής του τίτλου του Αποστολικού Πρωτονατόριου στον Χωροεπίσκοπο Μαρωνιτών Ιωάννη Ορφανό και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου σε εφημερίδα της Σουηδίας με τις οποίες έκανε λόγο για προβλήματα που δημιουργούν στο εσωτερικό της Τουρκίας οι πιέσεις που εξασκούνται από την πλευρά της ΕΕ αλλά και την «απάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ Μπερνάρντ Κουσνέρ ο οποίος ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να παγώσουν από τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι «η Τουρκία κρατά το κλειδί για την ευρωπαϊκή της προοπτική» και επεσήμανε πως «αντί ο κ. Νταβούτογλου να παραπονιέται, να μεμψιμοιρεί και να επινοεί προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, καλό είναι να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, προς τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

    «Επιτέλους η Τουρκία ας αποφασίσει ότι δεν μπορεί με νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις να προχωρήσει στη σύγχρονη εποχή» πρόσθεσε.

    Ο κ. Καρογιάν σημείωσε παράλληλα πως η Κυπριακή Δημοκρατία το 2005 έπραξε εκείνο που θεωρούσε σωστό, επιτρέποντας στην Τουρκία να αρχίσει διαπραγματεύσεις και πως «απ εκεί και πέρα η Τουρκία ανέλαβε να εκπληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κάνει οτιδήποτε».

    «Κατ επέκταση, αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή της πορεία τότε οφείλει να κάνει το καθήκον της, να σεβαστεί την υπογραφή της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» υπέδειξε, αναφέροντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην ΕΕ».

    Υπέδειξε τέλος πως μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μικρή χώρα και να μην έχει τη γεωπολιτική σημασία που έχει η Τουρκία, διαθέτει όμως τους μοχλούς και τις δυνατότητες να υποχρεώσει την Τουρκία να πληρώσει κόστος για την περιφρόνηση της προς τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τη διεθνή έννομη τάξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 September 2009 - 13:29:12 UTC