Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [02] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρεί ότι η Τουρκία εάν θέλει πράγματι να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, την κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να δώσει το χέρι της για μια λύση, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το βράδυ της Τρίτης στη Ρώμη, μετά το δείπνο εργασίας στο οποίο παρακάθισε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο Palazzo Chigi.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές και πολύ καλές σχέσεις του Πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ. Αυτό είναι και δική του υπόσχεση είναι και έκφραση ετοιμότητας από δικής του πλευράς``, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο κ. Μπερλουσκόνι θα συναντήσει σύντομα ηγέτες της Τουρκίας, όπως και ο Ιταλός Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Σημείωσε πως ``από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα τι μπορεί, πώς μπορεί να βοηθήσει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Θα είμαστε σε επαφή και είμαι σίγουρος ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός θα κάμει ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε να βοηθήσει και την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση. Διότι αν η Τουρκία όντως δώσει το χέρι της για λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι, όπως λέμε και εμείς οι ίδιοι, για το δικό της συμφέρον στο τέλος της ημέρας``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, εξάλλου, πως ολοκληρώνει το επίσημο μέρος της επίσκεψής του στην Ιταλία μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και το δείπνο εργασίας με τον Πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι, πάρα πολύ ικανοποιημένος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το δείπνο με τον κ. Μπερλουσκόνι διήρκεσε δυο ώρες. ``Είναι γιατί αναπτύσσεται μια πολύ καλή σχέση φιλίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι``, ανέφερε.

    ``Μας έχει υποδεχθεί ως φίλους. Ασφαλώς κουβεντιάσαμε και γενικότερα ζητήματα όπως είναι η οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται και στις δυο χώρες για την αντιμετώπισή της υπέρ του απλού ανθρώπου, όπως είναι και ζητήματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργικότητα της ΕΕ και βεβαίως καταλήξαμε στο Κυπριακό το οποίο πήρε περισσότερο χρόνο από όλα τα άλλα``, είπε.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Μπερλουσκόνι ενδιαφέρθηκε για την πορεία των συνομιλιών και του έδωσε τη δυνατότητα να κάμει μια εκτενή ανάλυση, να εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του και να εξηγήσει τί σημαίνει αυτό.

    ``Πήρε καθαρές θέσεις ο κ. Μπερλουσκόνι. Θεωρεί και αυτός ότι η Τουρκία εάν θέλει πράγματι να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία πρέπει να παραμερίσει το εμπόδιο που λέγεται Κύπρος, κατοχή δηλαδή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει το χέρι της για μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από τις δυο κοινότητες``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές και πολύ καλές σχέσεις του Πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ. Αυτό είναι και δική του υπόσχεση είναι και έκφραση ετοιμότητας από δικής του πλευράς. Από εκεί και πέρα θα κουβεντιάσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα τι μπορεί, πώς μπορεί να βοηθήσει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ολοκληρώνει το επίσημο μέρος της επίσκεψής του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και το δείπνο με τον Πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι πάρα πολύ ικανοποιημένος.

    ``Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν στην Κύπρο και πάλιν οι όποιοι επιτήδειοι να προσπαθήσουν να εκμηδενίσουν και αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε``, ανέφερε και πρόσθεσε πως `` τρέχουμε εκεί που θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθηθεί η Κύπρος``.

    ``Η Ιταλία είναι μια χώρα με πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, θέλει να διατηρεί όμως και υπέροχες σχέσεις με την Κύπρο``, ανέφερε και πρόσθεσε ότι και στη συνάντηση με τον κ. Ναπολιτάνο και στο δείπνο με τον κ. Μπερλουσκόνι ``έχουμε τονίσει τους κοινούς δεσμούς τους πολιτισμικούς που συνδέουν την Ιταλία και την Κύπρο ως δυο χώρες Μεσογειακές που είναι και φορείς του ευρωπαϊκού πολιτισμού και σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ και τους δυο λαούς η συνέχιση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ μας``.

    ``Εχουμε μιλήσει και για θέματα τουρισμού, τα οποία θα δούμε στην πορεία εν πάση περιπτώσει``, ανέφερε και πρόσθεσε πως ο κ. Μπερλουσκόνι έχει εκφράσει την ετοιμότητά του ακριβώς να βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε παρατήρηση πως και ο Ιταλός Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες τους αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνει η Τουρκία και ερωτηθείς εάν συζήτησαν κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά και την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως τα πιο συγκεκριμένα δεν είναι του παρόντος και δεν είναι προς συζήτηση δημόσια. ``Διότι άμα φθάσουμε στα πιο συγκεκριμένα και κάνουμε δημόσια συζήτηση νομίζω ότι από μόνοι μας σκοτώνουμε την προσπάθειά μας και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει αυτό``, πρόσθεσε.

    ``Εχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή. Ο κ. Μπερλουσκόνι σύντομα θα δει ηγέτες της Τουρκίας, όπως και ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο και μέσα από αυτή τη συνεχή επαφή θα ανασκοπήσουμε ξανά την κατάσταση``, κατέληξε.

    Στο μεταξύ σε ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρεται πως ``το δείπνο εργασίας διεξήχθη σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως είναι οι διμερείς σχέσεις, το κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος``.

    ``Στη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέληση για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι αποφάσισαν τη στενότερη συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος``, καταλήγει η ανακοίνωση Τύπου.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Περούτζια όπου θα ανακηρυχθεί από το Πανεπιστήμιο για τους ξένους της Περούτζια σε Επίτιμο Διδάκτορα συστημάτων επικοινωνίας στις διεθνείς σχέσεις.

    Προηγουμένως θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της Περούτζια όπου ο Δήμαρχος της Περούτζια θα του απονέμει της Σφραγίδες της Πόλης.

    [02] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού μετά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν «η διαπραγμάτευση μεταξύ των Κυπρίων, τα κυριότερα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία και τα κυριότερα θέματα στη διεθνή ατζέντα».

    Οπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, «ο Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι υπογράμμισε τους σταθερούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες, παραπέμποντας στον κοινό ευρωπαϊκό και μεσογειακό χαρακτήρα τους». «Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στη διαπραγματευτική διαδικασία και τη βούλησή τους να επιμένουν σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει σε εντατικό ρυθμό τη διαπραγματευτική διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί συνολική λύση».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

    Η πολύ μεγάλη, μη αναμενόμενη, μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση έχει δημιουργήσει τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομία στο β τρίμηνο του 2009, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς να σχολιάσει τη συρρίκνωση κατά 1,1% που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία στο β τρίμηνο του έτους.

    Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν ξανά να επενδύουν και επεσήμανε πως ``το κλειδί πλέον στην ανάπτυξη είναι και οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση``, ενώ σημείωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξουν οι πρώτες επίσημες προβλέψεις της Κυβέρνησης για το 2010 σε σχέση με την ανεργία, το ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό και τα δημόσια οικονομικά.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τη ΓΓ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου, με θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``είχαμε ένα άσχημο β τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, καθώς ενώ οι δημόσιες επενδύσεις και κατανάλωση σημείωσαν μια σημαντική αύξηση κοντά στο 10%, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των δημόσιων κατασκευών και είναι γι αυτό που δημιουργούνται πιέσεις στο έλλειμμα, ο ιδιωτικός τομέας έχει δείξει μια σημαντική συρρίκνωση στην κατανάλωση, παρά το ότι στην ίδια περίοδο τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 5%``.

    Αναφέροντας ότι η κατανάλωση είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η συγκράτηση που παρουσιάζει η ιδιωτική κατανάλωση οφείλεται, μεταξύ άλλων, ``στην κακή ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, στον παλαιό υπερδανεισμό των νοικοκυριών που σε μια οικονομική κρίση πιθανώς τα νοικοκυριά συμμαζεύονται, στα υψηλά δανειστικά επιτόκια και ίσως στις πιέσεις από τις τράπεζες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 9:29:11 UTC