Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΔΡΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΓΩΝΕΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
  • [04] EUROSTAT - ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συνεχίζεται την Τετάρτη και την Παρασκευή η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε και το πρωί της Τρίτης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη συνεδρία του Σώματος, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και άρχισε η συζήτηση με σχόλια από μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ την Παρασκευή «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοψίσει τη συζήτηση και θα βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα».

    Ερωτηθείς εάν ήταν εποικοδομητική η συζήτηση ή υπήρξαν αντιθέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως η συνεδρία ήταν εποικοδομητική. «Οταν έχεις τη δυνατότητα και την ευκαιρία ελεύθερα να εκφράσεις τις απόψεις σου, να καταθέσεις τις θέσεις σου και να επιδιώκεται μέσα από τη συζήτηση να υπάρξουν κοινές τοποθετήσεις, αυτό ασφαλώς είναι εποικοδομητικό και ωφέλιμο», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν το θέμα των διαρροών έληξε χθες ή συνεχίστηκε σήμερα μια συζήτηση επί του θέματος, ο κ. Στεφάνου είπε πως «το θέμα των διαρροών είναι εκεί. Χθες έγινε μια αναφορά. Είναι ένα θέμα, ένα πρόβλημα, ένα φαινόμενο που καθόλου δεν είναι καλό. Είναι αρνητικό. Από εκεί και πέρα το να το συζητούμε συνεχώς δεν υπάρχει λόγος».

    Σε ερώτηση κατά πόσον στις συνεδριάσεις του Εθνικού επικρατεί κλίμα ενότητας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, η δυνατότητα να υπάρξει συζήτηση και προβληματισμός επί διαφόρων θεμάτων, ασφαλώς είναι μια προϋπόθεση και ένας παράγοντας που βοηθά στην ενότητα. Από εκεί και πέρα το θέμα της ενότητας είναι ένα επιδιωκόμενο, το οποίο προκύπτει μέσα από τη συμπεριφορά της κάθε πολιτικής δύναμης και όσων συμμετέχουν συλλογικά στην προσπάθεια να έχουμε την καλύτερη δυνατή πολιτική για να λύσουμε το Κυπριακό», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι τα τέσσερα μικρότερα κόμματα από τις δηλώσεις τους άφησαν να νοηθεί όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι τάσσονται κατά της αναβολής και ζητούν να μην ανοίξουν άλλα κεφάλαια και να μην κλείσουν όσα έχουν ανοίξει και ερωτηθείς εάν τα δυο μεγάλα κόμματα φαίνεται να συμμερίζονται αυτή τη θέση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν θα τοποθετηθεί αυτός μέρους των κομμάτων και ούτε και θεωρεί ωφέλιμο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, «που στόχο έχει να διαγράψει κάποιες συντεταγμένες πολιτικής, ειδικά σε αυτό το ζήτημα, να αρχίσουμε από τώρα να κάνουμε τοποθετήσεις».

    Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει στη συνεδρία της Τετάρτης ή θα χρειαστεί και αυτή της Παρασκευής, είπε πως αύριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θα γίνουν τα σχόλια, και ο Πρόεδρος, την Παρασκευή πλέον, διότι την Πέμπτη είναι η συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής, θα συνοψίσει. «Εκεί αντιλαμβάνομαι θα βγουν και οι αποφάσεις», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν εκεί θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξει μια κοινή θέση ή δεν είναι το ζητούμενο αυτό, να υπάρξει κοινή θέση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «το ζητούμενο είναι να υπάρχουν κοινές συνισταμένες, να υπάρχουν κοινές θέσεις διότι αυτό είναι πολύ βοηθητικό».

    Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη στη στρατηγική και στους χειρισμούς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτό είναι το επιδιωκόμενο.

    «Ας αφήσουμε να ολοκληρωθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να μπορούμε να μιλούμε συγκεκριμένα. Είναι πολύ επωφελής εν πάση περιπτώσει και η συζήτηση και ο προβληματισμός. Μέσα από το συλλογικό προβληματισμό όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και σοφότεροι», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση πως ο κ. Ταλάτ δήλωσε μετά από συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «ο καθένας λέει ό,τι νομίζει πως του είναι βοηθητικό. Εχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι θα λέγονται πάρα πολλά πράγματα αυτό το διάστημα. Εμείς προτιμούμε να εργαζόμαστε με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό και αυτό θα το δούμε στην πράξει εν πάση περιπτώσει», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Εκπρόσωπος είπε πως «αυτό ισχύει για όλους. Εχουμε πει ότι είναι σημαντικό να δείχνουμε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, να δουλεύουμε με στοχοπροσήλωση για να πετύχουμε τους στόχους μας».

    Σε ερώτηση εάν αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για τα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. «Θα το δούμε. Οταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο θα το ανακοινώσουμε», ανέφερε.

    [02] ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΔΡΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ότι η έδρα της Τράπεζας θα παραμείνει στην Κύπρο. «Οι δυσμενείς εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία μάς επέβαλαν να προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

    Είπε, επίσης, ότι «τα Διοικητικά Συμβούλια της Marfin Popular Bank και της Marfin Egnatia Bank αποφάσισαν να γίνει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, με απορροφούσα τη Marfin Popular Bank, ώστε να παραμείνει η έδρα της Τράπεζας στην Κύπρο».

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η Διοίκηση της Marfin Popular Bank εκτιμά ότι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αρχική της απόφαση έχουν καταδείξει πλέον την ανάγκη διαλόγου για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και εφαρμογής της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, αλλά και διαφόρων άλλων δυσλειτουργιών που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την προσέκλυση διεθνών επενδύσεων στην Κύπρο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΓΩΝΕΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στους 6ους Διεθνείς Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Αγώνες της Γαλλοφωνίας οι οποίοι θα διεξαχθούν φέτος στο γειτονικό Λίβανο από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2009. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει σ αυτούς τους αγώνες για πρώτη φορά μετά την ένταξή της το 2006 στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.

    Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «ως πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, αφού συμβάλλει στην προβολή της Κύπρου στις χώρες της Γαλλοφωνίας, τόσο στον αθλητικό και πολιτιστικό όσο και στον πολιτικό τομέα, ως επίσης και στην προβολή των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι συμβάλλει, επίσης, «στην περαιτέρω ανάπτυξη, εμβάθυνση και σύσφιξη των καλών σχέσεων και του διαλόγου με όλες τις χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και ιδιαίτερα με εκείνες τις χώρες στις οποίες δεν υπάρχει παρουσία Διπλωματικών ή Προξενικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [04] EUROSTAT - ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Κατά 4,4% αυξήθηκε το συνολικό κόστος εργασίας στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Το κόστος εργασίας (μισθοί, άλλες αποδοχές, εισφορές) αυξήθηκε στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο κατά 6,6%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ευρωζώνη ήταν 4,0% και στο σύνολο της ΕΕ 3,7%.

    Στην Κύπρο οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας καταγράφηκαν στις κατασκευές με 5,5% (0,5% στην Ελλάδα), στις υπηρεσίες 4,3% (8,2% στην Ελλάδα) και στη βιομηχανία 4,2% (4,9% στην Ελλάδα).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 September 2009 - 17:29:11 UTC