Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κλειδί για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι και παραμένει η Τουρκία, ``η οποία δεν είναι υποβοηθητική, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις της περί υποστηρίξεως της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του Χαριγκέι, στο Λονδίνο, ``στην Αγκυρα υπάρχει μια φανερή αντίφαση: Τούρκοι αξιωματούχοι καθησυχάζουν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι υπέρ της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, παράλληλα, εργάζονται και προωθούν πολιτική συνομοσπονδίας μεταξύ δύο ίσων κρατών``.

    ``Επιπρόσθετα``, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ``Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Νταβούτογλου, εκτοξεύουν απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριφορά που πόρρω απέχει από τις διακηρύξεις της Τουρκίας ότι θέλει λύση`` και ``αυτή η συμπεριφορά είναι αντιφατική και επιζήμια``.

    ``Είναι αναγκαίο για την Τουρκία``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``να συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η παράνομη κατοχή επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και το στόχο της για πλήρη ένταξη``.

    Αναφερόμενος στα 30 έτη λειτουργίας του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη χαρά του που, ``έστω και μέσα από εμπόδια``, όπως είπε, βρέθηκε μαζί τους για να εορτάσουν ``το χαρμόσυνο γεγονός της 30ής επετείου από την ίδρυση του Κοινοτικού Κέντρου``.

    ``Πιο σημαντικό για πολλούς λόγους``, συνέχισε, ``είναι το γεγονός ότι το Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο έχει καταστεί ένα ζωντανό σύμβολο ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των κοινοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων ανάμεσα σε εμάς τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους``.

    ``Το παράδειγμα αυτού του ειρηνικού και αρμονικού πνεύματος που απολαμβάνετε όλοι σας εδώ στο Κέντρο``, πρόσθεσε, ``χρειάζεται να αποτελέσει πρότυπο μίμησης στην κοινή μας πατρίδα, την προγονική γη των προπατόρων σας και τη δική σας``.

    ``Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά``, συνέχισε, ``ότι είμαι εκατόν τοις εκατό δεσμευμένος να αγωνίζομαι με συνέπεια για το καλό όλων των Κυπρίων χωρίς καμιά εξαίρεση``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``η ειρήνη, η συμφιλίωση και η αρμονία πρέπει να επικρατήσουν στην Κύπρο για το κοινό καλό`` και ``αυτή είναι η πιο πιεστική μου προτεραιότητα ως Προέδρου``.

    ``Το να επιτραπεί η συνέχιση της βάρβαρης διαίρεσης της πατρίδας μας αποτελεί τη βέβαιη συνταγή για την οριστική διχοτόμηση, που είναι σίγουρη καταστροφή για τον τόπο και το λαό μας``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    ``Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``ως Πρόεδρος έκανα βήματα προς το στόχο του τερματισμού αυτής της διαίρεσης και προς την επίτευξη της ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου``.

    ``Τα βήματα αυτά``, συνέχισε, ``αφορούν τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την έναρξη διαλόγου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την προώθηση μέτρων καλής θέλησης, μέτρα τα οποία να δρουν ως καταλύτης στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος, μιας λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``θα είναι ένα κράτος με μιαν αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η λύση αυτή ``θα οδηγεί στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, θα τερματίζει τον παράνομο εποικισμό, θα επανενώνει την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία και, τέλος, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων``.

    ``Οι προσπάθειές μας``, είπε, ``απέβησαν καρποφόρες και, μετά από συμφωνία με τον κ. Ταλάτ για τη βάση λύσης του προβλήματος, ξεκινήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια διαδικασία απευθείας συνομιλιών``.

    ``Δεν είχαμε ψευδαισθήσεις για τη δυσκολία αυτής της προσπάθειας. Επετεύχθη πρόοδος. Περιμέναμε όμως μεγαλύτερη πρόοδο από αυτήν που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα``, δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως, ``όντως υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ένα αριθμό θεμελιωδών θεμάτων``.

    ``Παρ` όλα αυτά``, είπε, ``δεν αποθαρρυνόμαστε και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Εχουμε την απαραίτητη υπομονή και καλή θέληση να συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ απλά δεν υπάρχει εναλλακτική οδός``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, υποδεικνύοντας πως ``είναι αναγκαίο για την Τουρκία να συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η παράνομη κατοχή επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και το στόχο της για πλήρη ένταξη``.

    ``Παρά τις δυσκολίες συνεχίζω να πιστεύω, όπως πάντα, στο δίκαιο και κοινό μας αγώνα``, πρόσθεσε. ``Θα συνεχίσουμε``, είπε, ``να εργαζόμαστε επίμονα για την εξεύρεση λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων``.

    ``Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την προσήλωσή μου σε αυτό το ειρηνικό όραμα``, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι εργάζονται για ``μια λύση που θα στηρίζεται σε αρχές, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    ``Πολλές φορές``, συνέχισε, ``γίνεται αναφορά από τον κ. Ταλάτ στον `Όγκο Εργασίας` των Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας σε προηγούμενα σχέδια λύσης ή σε ιδέες και έγγραφα που κατά καιρούς κατατέθηκαν, έγιναν δεκτά από τις δύο κοινότητες ως βάση για διαπραγμάτευση και τελικά απορρίφθηκαν είτε από τη μια είτε από την άλλη κοινότητα``.

    ``Θέλω να τονίσω``, πρόσθεσε, ``ότι αυτά δεν αποτελούν τον ονομαζόμενο `Ογκο Εργασίας` των Ηνωμένων Εθνών, για τον απλό λόγο ότι απορρίφθηκαν από τις κοινότητες``.

    ``Oγκος Εργασίας``, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού που ορίζουν τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ που καθορίζουν ότι η λύση θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

    Επίσης, είπε, ``είναι τα ψηφίσματα που προνοούν την επανένωση της Κύπρου στη βάση ενός διζωνικού - δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους, που να έχει μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Είναι``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΟΗΕ, που ομόφωνα καταδικάζουν ως παράνομη και αποσχιστική ενέργεια την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ρητώς διατυπώνουν τη θέση ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνον ένα κράτος, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο``.

    ``Είναι το ψήφισμα 186 του 1964 που ευθαρσώς δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υφίσταται ανεξαρτήτως των όποιων εσωτερικών προβλημάτων`` και ``είναι το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 37/253 και άλλα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αναφέρονται σε κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων``, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ``έχει πρόσφατα δικαιώσει τις θέσεις μας, που στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης, υπέρ της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού``.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους ``που διαχρονικά μόχθησαν για να διασφαλίσουν την επίτευξη των υψηλών στόχων του Κέντρου``, όπως η Σούζη Κωνσταντινίδου, η Πρόεδρος του Κέντρου, η οποία έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του Κέντρου, τους τρεις Αντιπροέδρους, Gokay Ucar, Ανδρέα Σαββίδη και Φωτεινή Τσιούπρα, τον Γραμματέα Hasan Raif, τον Διευθυντή και Συντονιστή Χριστόδουλο Στυλιανού.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε, επίσης, ``την πιο ειλικρινή ευγνωμοσύνη στο Λόρδο Χάρις και στους Συμβούλους George Meehan και Claire Kober για την απεριόριστη υποστήριξή τους στο Κέντρο``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό είναι η Τουρκία και από αυτήν εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η θετική έκβαση των απευθείας διαπραγματεύσεων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας σε επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού κατά την τουρκική εισβολή. Ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι «αυτή την κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του λαού μας περίοδο, καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου μας, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν με την αγωνιστικότητα και το ανυποχώρητο φρόνημά τους οι ήρωες που σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε».

    «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας θα δικαιώσει τις θυσίες των ηρώων μας, αλλά και θα απαλύνει τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή σηκώνουν το βαρύ σταυρό της άγνοιας για την τύχη προσφιλών τους προσώπων», πρόσθεσε. Η Κυβέρνηση, συνέχισε, «με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αγωνίζεται καθημερινά, μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Εχουμε ήδη εισέλθει στον δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων».

    Ανέφερε ότι «στη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών συναντήσαμε δυσκολίες και προβλήματα», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «εξακολουθούμε όμως να πιστεύουμε, ότι με αμοιβαία καλή θέληση είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Γι αυτό και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι». Ξεκάθαρος στόχος μας, είπε, «στον οποίο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, είναι η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και που θα επανενώσει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    [03] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Η Τουρκία, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών για τηΝ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), έντεχνα εμπλέκει δύο ανεξάρτητα θέματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Αγκυρας επί του θέματος. Τα δύο αυτά θέματα, εξήγησε, αφορούν την ευθύνη της Τουρκίας για τους Ε/κ αγνοούμενες της τουρκικής εισβολής του 1974 και τις δύο υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων από το 1963 εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απέρριψε το 7-μελές Τμήμα του ΕΔΑΔ.

    Το 17-μελές Δικαστήριο επιβεβαίωσε, στην απόφαση της Παρασκευής, την ευθύνη της Τουρκίας για έρευνα για την τύχη των αγνοουμένων, υπενθύμισε ο κ. Δημητριάδης. Η ΔΕΑ, αντίθετα με τον τουρκικό ισχυρισμό και όπως φαίνεται στην περίπτωση Χατζηπαντελή, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν - έχει όρους εντολής που είναι περιοριστικοί και δεν μπορεί να διαπιστώσει τις συνθήκες και την ταυτότητα των εμπλεκομένων, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Τουρκία έχει δύο επιλογές για να συμμορφωθεί: είτε να αναβαθμιστεί η ΔΕΑ με νέους όρους εντολής που να επιτρέπουν την αποτελεσματική έρευνα είτε να υπάρξει νέα διαδικασία που να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα αρχεία της. «Ως πρώτο βήμα, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιτρέψει εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές,» πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 September 2009 - 13:29:11 UTC