Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΗΠΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ

    Μια φιλική, ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις του κυπριακού, τις θέσεις των πλευρών, τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν, έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν.

    Στην ημίωρη συνάντησή τους, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, του βοηθού γενικού γραμματέα Λυν Πάσκο και υπηρεσιακών παραγόντων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ξεκαθάρισε ότι η πλευρά μας θέλει διακαώς λύση ταχύτερα απ ότι πολλοί άλλοι, όμως, δεν πρόκειται να δεχθεί τεχνητά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι πως στη διάρκεια του γεύματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει αρκετά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο είπε πως η Τουρκία αποτελεί κλειδί της λύσης του κυπριακού.

    Στη συζήτηση εγέρθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ζήτημα της στάσης κάποιων συνεργατών του Γενικού Γραμματέα, λέγοντας διπλωματικά πως πρέπει να «έχουν ως κύριο καθήκον την υπεράσπιση και την υλοποίηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές κοινής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα, με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας είπε στον κ. Μπαν ότι θα πρέπει να λάβει χώρα στην Κύπρο την κατάλληλη στιγμή. Οπως ανέφερε «ο Γενικός Γραμματέας αναμένει τη στιγμή που θα έχει μία κίνηση προς τα μπρος η δική του παρουσία».

    Μιλώντας λίγο αργότερα με Τούρκο δημοσιογράφο, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν, να γίνει τέτοια συνάντηση στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Εγώ συμμετέχω ως αρχηγός κράτους, ο κ. Ερντογάν ως αρχηγός κυβέρνησης. Ως τι θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ;»

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη εξεύρεσης ``μέσου εδάφους`` υπέδειξε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον κ. Μπαν, είπε ότι «σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική διαδικασία, ο ΓΓ είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο ειδικός του σύμβουλος, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχουν ενθαρρυνθεί από τη μέχρι στιγμή διαδικασία.»

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε ο εκπρόσωπος, «συνεχάρη τη δέσμευση του Προέδρου Χριστόφια - όπως και του κ. Ταλάτ - και τον προέτρεψε να συνεχίσει να επιδεικνύει τις ηγετικές του ικανότητες και την πολιτική του σοφία, ώστε να επιτευχθεί μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». «Καθώς οι συνομιλίες προχωρούν στη δεύτερη φάση, ο Γενικός Γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία του πολιτικού συμβιβασμού στην αναζήτηση του μέσου εδάφους », πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο ΓΓ επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία» των συνομιλιών.

    [03] ΥΠΕΞ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου Αμερικής και άλλα περιφερειακά ζητήματα συζήτησαν στη διάρκεια 45λεπτης συνομιλίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Παρών στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν κι ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που όπως είπε διεξήχθη σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και να ενημερώσω που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των συνομιλιών, που υπάρχουν τα προβλήματα και τί περιμένουμε από την άλλη πλευρά σ αυτές τις διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα». Επισήμανε ιδιαίτερα ότι οι προτάσεις που έρχονται στο τραπέζι «πρέπει να είναι εποικοδομητικές και να συνάδουν με τον στόχο που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κι όχι να έχουν το άρωμα της συνομοσπονδίας».

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή όπως θα προχωρεί η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. «Θα τηρούμε ενήμερη την αμερικανική κυβέρνηση και εάν χρειαστεί να βοηθήσουν, είναι πάντα πρόθυμοι να το κάνουν», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Fredrik Reinfeld, τον Πρόεδρο της Κροατίας Stjepan Mesic και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Fogh Rasmussen. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται και επιζητεί λύση η οποία θα στηρίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να καταστεί εφικτή μία σύντομη λύση του Κυπριακού, απαιτείται η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της. Ειδικότερα με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ε.Ε., η συζήτηση κάλυψε και ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη η Τουρκία, ενόψει της αξιολόγησής της το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να μην δημιουργεί στην ενταξιακή της πορεία περισσότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει. Οπως τόνισε, δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία, χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

    Το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περί της 5:30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani, με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Lawrence Gonzi και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 9:29:18 UTC