Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΒΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΛΕΜΕΣΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ 2009» - ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΒΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Αβάνα βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κούβας, Στρατηγό Ραούλ Κάστρο και θα τελέσει τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν η σύζυγός του Ελση Χριστόφια, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε την Κυριακή στις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Κύπρου) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μάρτι της Αβάνας από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με ενδιάμεσο σταθμό την Πόλη του Παναμά.

    Κατά την άφιξή του στη Κούβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνησή του που επισκέπτεται ξανά την Κούβα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη φορά και αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούβας, οι οποίες εγκαθιδρύθηκαν από την εποχή που Πρόεδρος της Κύπρου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με το άνοιγμα της κυπριακής Πρεσβείας στην Αβάνα οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους.

    Το επίσημο μέρος της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια ξεκινά τη Δευτέρα με την κατάθεση στεφάνου στην πλατεία της επανάστασης στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Κούβας κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς, Χοσέ Μάρτι (10:00 τοπική ώρα, 17:00 ώρα Κύπρου).

    Ακολούθως στις 11:00 (18:00 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστο στο Παλάτι της Επανάστασης, όπου και θα διεξαχθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    Στις 14:00 (21:00 ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Κούβας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου Χριστόφια. Αμέσως μετά τις 16:00 (23:00 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει θα μεταβούν στο κτίριο της κυπριακής Πρεσβείας για την τέλεση των εγκαινίων της Πρεσβείας της Κύπρου στην Κούβα, ενώ αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα διοργανώνει προς τιμήν του ο Πρέσβης της Κύπρου στη Κούβα Σταύρος Λοϊζίδης.

    Το πρωί της Τρίτης (09:00 τοπική ώρα, 16:00 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου και θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 280 χρόνων από την ίδρυση του πανεπιστημίου. Ακολούθως θα μεταβεί στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρίσκεται στην Αβενίδα ντελ Πουέρτο της Αβάνας όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στο ξενοδοχείο ``Νασιονάλ`` για την υπογραφή των διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Κούβας οι οποίες αφορούν: Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε γεωργικά θέματα, Συμφωνία για συνεργασία στην Ερευνα και Ανάπτυξη, συμφωνία για οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία, Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του κουβανικού Υπουργείου Πολιτισμού, Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πετρελαίου, αερίου και των τεχνολογιών τους, Μνημόνιο Συναντίληψης στο πεδίο του αθλητισμού μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών των δύο χωρών, Συμφωνία στον τουριστικό τομέα και τέλος Συμφωνία σε θέματα αθλητισμού.

    Την υπογραφή των διμερών συμφωνιών θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο ``Νασιονάλ``) (12:00 τοπική ώρα 19:00 ώρα Κύπρου).

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Αβάνα το βράδυ της Τρίτης στις 20:20 τοπική ώρα (Τετάρτη, 03:20 ώρα Κύπρου) και μέσω Παρισιού αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη στις 20:25.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αβάνα βρίσκεται και αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών με επικεφαλής τους Μιχάλη Πήλικο Γενικό Διευθυντής της ΟΕΒ και τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, Πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν τα επιμελητήρια των δύο χωρών, τα οποία θα υπογράψουν και σχετική συμφωνία συνεργασίας.

    [02] ΛΕΜΕΣΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΥΠΡΟΣ 2009» - ΕΝΑΡΞΗ

    Με δεξίωση προς τους 800 και πλέον συνέδρους και απονομή των Κυπριακών Βραβείων Ναυτιλίας 2009, άρχισε το βράδυ της Κυριακής το φετινό Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2009».

    Σε μια λαμπερή δεξίωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαϊδης υποδέχθηκε τους Κύπριους και ξένους σύνεδρους ενώ ακολούθησε η απονομή των βραβείων «Προσωπικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας» και «Ανάπτυξης της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας». Το εργασιακό μέρος του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2009», αρχίζει τη Δευτέρα το πρωί στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό, στην παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani και στελέχη της Διεθνούς Ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται για ενδέκατη φορά και το γενικό θέμα του θα είναι ``Ένα μεταβαλλόμενο Περιβάλλον: Οι αναδυόμενες ευκαιρίες`` και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον πλανήτη και κατά συνέπεια τη ναυτιλία ως τη σημαντικότερη αρτηρία του διεθνούς εμπορίου: η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κλιματολογικές αλλαγές και οι εκπομπές ρύπων, σε συνάρτηση με τις προοπτικές και τις ευκαιρίες στη ναυτιλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 September 2009 - 9:29:27 UTC