Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Η αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τής παρέχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι πράγματι επιθυμεί λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, και προειδοποίησε την Τουρκία πως, αν συνεχίσει να προκαλεί την ΕΕ, αρνούμενη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορεί ανεμπόδιστα να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία.

    Πρόσθεσε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή, έτσι ώστε μέσα από αυτή τη συγκυρία να δημιουργηθεί δυναμική λύσης.

    Σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ``αποτελεί κοινή κατάκτηση των Ε/κ και των Τ/κ``, και πρόσθεσε ότι ``οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την κατάκτηση της ελευθερίας της πατρίδας μας, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις ``συμπληγάδες, περιπέτειες και τραγωδίες`` από τις οποίες πέρασε η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία, στα ψηλά επίπεδα ανάπτυξης και προόδου που πέτυχε ο κυπριακός λαός, καθώς και στα γεγονότα του 1974.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που οδήγησαν στην επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η συμφωνημένη βάση είναι ``η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Επιδιώκουμε λύση η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας. Είναι η άποψή μας πως η Κύπρος, χώρα μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και κηδεμόνες με επεμβατικά δικαιώματα``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών ``ολοκληρώθηκε με την επίτευξη μιας σχετικής προόδου, η οποία όμως δεν είναι αρκετή``.

    ``Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τη διαπραγμάτευση. Αλλωστε από την αρχή γνωρίζαμε ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων ούτε εύκολος είναι ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι δύσκολος και ανηφορικός, αλλά για εμάς που επιζητούμε τη λύση και την επανένωση, που επιζητούμε τη μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, την αποκατάσταση και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, είναι μονόδρομος``, σημείωσε.

    Ανέφερε ότι ``προσπάθειά μας είναι να πετύχουμε λύση το συντομότερο, γιατί η παρέλευση του χρόνου δημιουργεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα``, προσθέτοντας ότι ``δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε λύση που δεν θα στηρίζεται σε αρχές, όπως δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε λύση που δεν θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ``με την πολιτική που εφαρμόζουμε, πετύχαμε να πείσουμε το διεθνή παράγοντα ότι η διαδικασία της λύσης είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ότι δεν θα υπάρχουν επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα``.

    ``Παρά τα όποια προβλήματα στη διαπραγμάτευση, εξακολουθώ να δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξος. Με τη συνέχιση της ολοκληρωμένης στρατηγικής που εφαρμόζουμε, με την επίδειξη ψυχραιμίας αλλά και επιμονής στις βασικές αρχές λύσης που συλλογικά ως Εθνικό Συμβούλιο έχουμε ενδελεχώς συζητήσει, μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση``, είπε.

    Επεσήμανε ότι ``για να γίνει αυτό, αναγκαία προϋπόθεση είναι η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας``, η οποία ``κατέχει το κλειδί της λύσης και επιβάλλεται να το χρησιμοποιήσει``.

    ``Εχει έλθει η ώρα για να αποδείξει η Τουρκία ότι πράγματι επιθυμεί λύση. Η αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας προς την ΕΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τής παρέχει αυτή την ευκαιρία. Υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, και εποικοδομητικά συνδράμοντας στις προσπάθειες για λύση, η Τουρκία θα βοηθήσει, πρώτα απ όλα, τον εαυτό της. Προειδοποιούμε την Τουρκία πως, αν συνεχίσει να προκαλεί την ΕΕ, αρνούμενη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα μπορεί ανεμπόδιστα να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή, έτσι ώστε μέσα από αυτή τη συγκυρία να δημιουργηθεί δυναμική λύσης. ``Η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή. Στα χέρια της Τουρκίας εναπόκειται να την εξαργυρώσει``, πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για την ευόδωση του αγώνα, και διαβεβαίωσε ότι ``η οικοδόμηση ενότητας είναι πάγιος στόχος της διακυβέρνησής μας``.

    Ανέφερε ότι ``η πρόσφατη πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με τη συμβολή όλων των μελών του σώματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο``.

    Οσον αφορά άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όραμα της διακυβέρνησής του αποτελεί η οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, που να μπορεί να ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία ``αναπόφευκτα επηρεάζει δυσμενώς και την οικονομία της Κύπρου``, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.

    ``Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι οι δεσμεύσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης θα υλοποιηθούν. Η οικονομική κρίση πιθανώς να καθυστερήσει την υλοποίηση κάποιων εξ αυτών, εξέλιξη φυσιολογική υπό τις περιστάσεις, αλλά όλες οι υποσχέσεις θα τηρηθούν``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε, επίσης, μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας σε όλους, καθώς και ιδιαίτερο μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ.

    Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά όλους τους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, για τη γενέθλια ημέρα του κράτους, και ευχήθηκε σε όλους υγεία, ευτυχία και κάθε καλό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 September 2009 - 19:29:15 UTC