Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
  • [04] ΚΟΕ - ΟΕ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Κυβέρνηση διαψεύδει δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου τα περί συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις απευθείας διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, και Ευρωπαϊκών θεμάτων.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου θέλησε να απαντήσεις στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δεξαμενή σκέψης στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε τρία κεφάλαια, στη Διακυβέρνηση, στην Οικονομία και στα Ευρωπαϊκά θέματα.

    «Μακάρι να υπήρχε αυτή η συμφωνία γιατί εμείς επειγόμαστε για λύση και θέλουμε, εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε να βρεθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ασφαλώς στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό, γιατί θέλουμε να απαλλαγούμε και από την κατοχή και από την ντε φάκτο διαίρεση. Θέλουμε να επανενώσουμε τη χώρα, το λαό, το έδαφος και τους θεσμούς της χώρας μας», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

    «Δυστυχώς όμως», συνέχισε, «δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα από τα τρία κεφάλαια, τα οποία έχει αναφέρει ο κ. Ταλάτ. Δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στη Διακυβέρνηση ούτε στα Ευρωπαϊκά θέματα, ούτε στα θέματα Οικονομίας», είπε, επισημαίνοντας πως σε κάποιες από τις ενότητες που περιλαμβάνουν τα θέματα αυτά έχουν σημειωθεί συγκλίσεις, υπάρχουν όμως και μεγάλες διαφορές.

    Σε ερώτηση αν οι δηλώσεις αυτές αποσκοπούσαν στη δημιουργία μιας ωραιοποιημένης εικόνας ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτό είναι δυνατόν.

    «Λογικώς σκεπτόμενοι, και ερμηνεύοντας τέτοιου είδους τοποθετήσεις που προσπαθούν να εξωραΐσουν, ή να εξιδανικεύσουν, ή να δώσουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που πραγματικά υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, είναι ίσως και αυτό, ότι επιχειρείται να δοθεί μια εξιδανικευμένη εικόνα και μια ωραιοποιημένη εικόνα, στα πλαίσια μια επικοινωνιακής πολιτικής που αναπτύσσεται», σημείωσε.

    Παράλληλα, επανέλαβε πως σε κάποια ζητήματα υπάρχουν συγκλίσεις, και μια σχετική πρόοδος, η οποία ωστόσο δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά. «Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια σε αρχές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο, αλλά είναι λάθος», τόνισε, «να δίνουμε ωραιοποιημένες εικόνες».

    «Εμείς μιλούμε με τη φωνή της αλήθειας και λέμε πώς πραγματικά έχουν τα πράγματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες τις οποίες αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε και είναι για αυτό που ζητούμε να υπάρχει πλήρης συνέπεια και συμμόρφωση με τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», έκανε σαφές ο κ. Στεφάνου, επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και έχουν επαναβεβαιώσει οι δύο πλευρές στην προπαρασκευαστική περίοδο.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι, παρά τις πολλές προκλήσεις, εξακολουθεί να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική διευθέτησης του Κυπριακού.

    Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι ``βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα``.

    Ο κ. Μπαν επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Στη συνέχεια, ο κ. Μπαν απευθύνθηκε στους Ελληνες βουλευτές από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των πρώην Προέδρων της Βουλής.

    Προσφωνώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι ``η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση τα διαχρονικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες, τις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, μια λύση που θα οδηγήσει στην πτώση του τελευταίου τείχους στην Ευρώπη, στην επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων``.

    [03] ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

    Μειώνεται από την Παρασκευή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με νόμο που ψήφισε την Πέμπτη με τη διαδικασία του επείγοντος η ολομέλεια της Βουλής.

    Συγκεκριμένα, ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο καύσης που χρησιμοποιείται για θέρμανση από 12,47 σεντ του ευρώ το λίτρο μειώνεται σε 2,1 σεντ του ευρώ.

    Η μείωση αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31η Μαρτίου 2010.

    [04] ΚΟΕ - ΟΕ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Η ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας των Ολυμπιακών Επιτροπών της Κύπρου και της Σερβίας περιλαμβάνεται σε Μνημόνιο Συναντίληψης στο πεδίο του αθλητισμού, που υπογράφηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

    Οι δύο Ολυμπιακές Επιτροπές επιθυμούν να ενδυναμώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία με την υπογραφή του Μνημονίου που έγινε από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Ουράνιο Ιωαννίδη και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, το θρύλο της παγκόσμιας καλαθόσφαιρας Βλάντε Ντίβατς.

    Το Μνημόνιο Συναντίληψης ΚΟΕ και Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή επισκέψεων αθλητικών αποστολών, προπονητών, εμπειρογνωμόνων και ειδικών στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή και εφαρμοσμένης αθλητικής επιστήμης μέσω των ομοσπονδιών. Ενθαρρύνει επίσης την ανταλλαγή προσκλήσεων σε αθλητές για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις και στις δύο χώρες, όπως επίσης και ανταλλαγή πληροφόρησης και απόψεων σε θέματα αθλητισμού.

    Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Κύπρου και της Σερβίας θα συνεργαστούν στο

    πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης του αθλητισμού συμπεριλαμβάνοντας τον Αθλητισμό για όλα τα προγράμματα, τον Αθλητισμό για ειδικές

    ανάγκες, την Αθλητιατρική, τον Έλεγχο απαγορευμένων ουσιών, τη Διοίκηση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και τις Προπονητικές

    κατασκηνώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 16:29:24 UTC