Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΞ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στην έναρξη της κατηγοριοποίησης των περιουσιών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, κατά την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση επί του κεφαλαίου των περιουσιών και πρόσθεσε ότι «κάναμε μια κίνηση προς τα μπρος σήμερα αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν».

    «Θα συνεχιστεί (η συζήτηση) κατά την γνώμη μου για μερικές βδομάδες. Συνεχίζουμε τη συζήτηση του θέματος των περιουσιών, το οποίο δεν είναι απλό θέμα. Εν πάση περιπτώσει κάναμε μια κίνηση προς τα μπρος σήμερα αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί για το ότι επιτεύχθηκε η πρώτη σύγκλιση στο περιουσιακό και ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν έγγραφα με 12 σημεία σχετικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν το κεφάλαιο του περιουσιακού και συμφώνησαν σχεδόν στα μισά σημεία ενώ υπήρξε σύγκλιση σε κάποια άλλα αλλά και στο ότι υπήρξε σύσταση ειδικής επιτροπής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε σε ποια 12 έγγραφα αναφέρεται ο κ. Ναμί και είπε ότι «όχι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Εξι από τα δώδεκα σημεία της κατηγοριοποίησης δηλαδή; Είναι πολύ περισσότερα τα σημεία που υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά στην κατηγοριοποίηση αλλά μένουν και άλλα τα οποία χρειάζεται να συζητηθούν».

    «Υπάρχει πρώτο έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων του περασμένου χρόνου ουσιαστικά και τώρα κατηγοριοποιούνται οι περιουσίες, άρα δεν μπήκαμε στην ουσία ακόμα της συζήτησης του θέματος», δήλωσε.

    Σε ερώτηση για το ότι λέγοντας ότι «έγινε μια κίνηση προς τα μπρος» εννοεί την κατηγοριοποίηση των περιουσιών ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι «ναι, εντάξει. Δεν εννοώ δηλαδή ότι έγινε πρόοδος, αλλά ότι υπάρχει μια σύγκλιση σχετική ακόμα, διότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κατηγοριοποίησης».

    «Εχουμε δρόμο να διανύσουμε», είπε συνεχίζοντας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε κάτι νεότερο στην κατ ιδίαν συνάντηση του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «όχι. Κουβεντιάσαμε τα τρέχοντα».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η συζήτηση για το περιουσιακό συνεχίστηκε και κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Παρασκευή στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ντάουνερ μετά την απογευματινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, προηγήθηκε μια σύντομη τετ α τετ συνάντηση των Χριστόφια και Ταλάτ και στη συνέχεια υπήρξε μια διευρυμένη συζήτηση για το περιουσιακό ζήτημα. Οι εκπρόσωποι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και την Πέμπτη για να συζητήσουν το περιουσιακό. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη προγραμματίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση για το ίδιο θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνάντηση, συζητήθηκαν τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες ενώ σε ερώτηση εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε προτάσεις σήμερα, απάντησε ότι έγινε αρκετή συζήτηση. «Ηταν μια φιλική συζήτηση». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσες συναντήσεις πιστεύει ότι χρειάζονται μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης του συγκεκριμένου ζητήματος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι χρειάζονται και άλλες συζητήσεις για να υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό «όπως σταδιακά σημειώνουν πρόοδο καθώς πλησιάζουν στο τέλος της διαδικασίας και τελικά θα προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΠΕΞ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Τη σταθερή στήριξη της Σερβίας στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για την επανένωση της νήσου, επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας Vuk Jeremic στη διάρκεια συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Jeremic, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις εν εξελίξει συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος.

    Ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα των συνομιλιών υπήρξαν πενιχρά λόγω της πάγιας αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία κρατά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού. Οσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πρέπει να ασκηθούν ουσιαστικές πιέσεις ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, που αφορούν και στην Κύπρο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε επίσης στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Κύπρου προς τη Σερβία, τόσο όσον αφορά στο θέμα του Κοσσόβου όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ενημέρωσε τον κ. Καρογιάν για την παρούσα κατάσταση στη χώρα του, ιδιαίτερα μετά και τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κόσσοβο. Ο κ. Jeremic είπε ότι η διαφύλαξη της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας είναι ύψιστης σημασίας και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη χώρα του, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Καρογιάν για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και σημείωσε πως η στήριξη της Κύπρου στην εκπλήρωση του στόχου αυτού είναι καθοριστικής σημασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 November 2009 - 18:29:12 UTC