Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROCHILD

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ταύτιση απόψεων τόσο σε ό,τι αφορά στις αρχές λύσης του Κυπριακού όσο και στην ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν με το Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Λαλούς.

    Η συνάντηση του κ. Καρογιάν με τον Γάλλο Υπουργό έγινε το Σάββατο στην παρουσία και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Κλεάνθους αντίστοιχα.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν, στη συνάντηση τέθηκαν η παρούσα φάση του Κυπριακού και επιμέρους πτυχές του προβλήματος, όπως οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, τα επεμβατικά δικαιώματα και οι έποικοι, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου.

    ``Υπήρξε ταύτιση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και τις θέσεις αρχών πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, υπήρξε ταύτιση σε ό,τι αφορά το ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπήρξε ταύτιση σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές τους``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν.

    Σε ερώτηση για το ποια θέσει προβάλλει η Κύπρος στους ξένους συνομιλητές, ειδικότερα για το τι πρέπει να γίνει αν μέχρι το Δεκέμβριο η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, ο κ. Καρογιάν παρέπεμψε στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ``ότι δηλαδή η πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι απρόσκοπτη το Δεκέμβριο από την στιγμή που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Αυτή είναι μια θέση καθαρή, είναι μια θέση σταθερή, είναι μια θέση που πιστεύω ότι στέλλει τα σωστά μηνύματα και στην ΕΕ, αλλά κύρια στην Τουρκία, ότι δηλαδή το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί στην Τουρκία το Δεκέμβριο είναι ότι δεν μπορεί ανενόχλητη να περιφρονεί την ΕΕ, να καταστρατηγεί τις αποφάσεις της ΕΕ και, ταυτόχρονα, να συμπεριφέρεται με αυτή την αλαζονεία``, κατέληξε.

    Σε δική του δήλωση, ο κ. Νεοφύτου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, είπε πως το πιο σημαντικό από τη σημερινή συνάντηση με το Γάλλο Υπουργό ``ήταν η ξεκάθαρη θέση πως ξένες επεμβάσεις και ξένα στρατεύματα είναι αναχρονισμός στη σημερινή Ευρώπη``.

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Κλεάνθους, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είπε ότι ``εκείνο που τονίσαμε είναι πως δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα κριθεί, αλλά εάν δεν υπάρξουν συνέπειες, αν δεν νοιώσει η Τουρκία ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να της δημιουργήσει συνέπειες και κυρώσεις για αυτή τη στάση της είναι η ίδια ΕΕ και η αξιοπιστία της που πλήττεται ταυτόχρονα``.

    Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Λαλούς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    [02] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι η καλυτέρευση των Κεντρικών Φυλακών και θα προσπαθήσει να τις βελτιώσει και θα τις βελτιώσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά.

    Κληθείς να σχολιάσει τον εντοπισμό ποσότητας καφέ συμπαγούς ουσίας, που πιστεύεται ότι είναι ρητίνη κάνναβης, βάρους μισού περίπου γραμμαρίου, στο προσωπικό κουτί συγκεκριμένου υποδίκου, ο κ. Λουκά είπε: ``Οσον αφορά αυτό το θέμα των Κεντρικών Φυλακών και τα ναρκωτικά που ανευρίσκονται, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα, έχω δηλώσει και έχω πει ότι πριν ένα χρόνο, δύο χρόνια, πέντε χρόνια, δέκα χρόνια ανευρέθηκε τίποτα ή κινητά; Και κινητά υπήρχαν και ναρκωτικά υπήρχαν. Γιατί δεν ανευρέθηκαν; Γιατί δεν ενδιαφερόταν κανένας για τις φυλακές``.

    ``Αυτή τη στιγμή, ναι, έχουμε κάνει ένα προγραμματισμό, έχουμε βάλει μπροστά αυτό τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει, γι αυτό υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα. Ο λόγος που ανευρίσκονται αυτά τα ναρκωτικά, όπως και οι εκρηκτικές ύλες, όπως και τα κινητά τηλέφωνα, είναι γιατί ενδιαφερόμαστε να καλυτερεύσουμε τις φυλακές και δεν τις έχουμε αφήσει στο έλεος, όπως τις είχαν αφήσει παλιά``, πρόσθεσε. Σε ερώτηση εάν θα συνεχιστούν αυτοί οι έλεγχοι, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα συνεχιστούν επί μονίμου βάσεως. ``Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε εμείς τις φυλακές. Αντιθέτως προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε και θα τις βελτιώσουμε``, κατέληξε.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανίδα συντηρητική βουλευτής, σκιώδης Υπουργός Συγκοινωνιών, Theresa Villiers, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και στη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, απευθύνει έκκληση όπως αξιοποιήσουν την ευκαιρία τον εορτασμών για την πτώση του τείχους του Βερολίνου για να θέσουν το Κυπριακό ψηλότερα στον κατάλογο των διεθνών προτεραιοτήτων και να δώσουν ένα έντονο μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι καιρός για την επανένωση της Κύπρου.

    «Θα σας απηύθυνα έκκληση, αναφέρει η επιστολή προς τον κ. Μπράουν, όπως ασκήσετε την επιρροή σας στην τουρκική Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρα, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκφράζω, επίσης, την ελπίδα ότι θα προτρέψετε την Αγκυρα να προωθήσει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου κάτι το πολύ ουσιαστικό αν πρόκειται οι Κύπριοι να έχουν την ελευθερία των δικών τους επιλογών σχετικά με το μέλλον της χώρας τους και να ζήσουν πάλι μαζί ειρηνικά». Η κ. Βίλλιερς υπενθυμίζει τον Πρωθυπουργό ότι το τείχος διαχώριζε το Βερολίνο για 28 χρόνια, κατά επτά χρόνια λιγότερα από τη διαχωριστική γραμμή της Κύπρου.

    Στην επιστολή της προς την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η Τερέζα Βίλλιερς αναφέρει τα πιο πάνω και προσθέτει: «Οι εορτασμοί του Βερολίνου προσφέρουν στους Ευρωπαίους ηγέτες την ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την τουρκική Κυβέρνηση ότι είναι καιρός για τη λύση του Κυπριακού μια για πάντα, ώστε οι Κύπριοι να επιτύχουν μια δίκαιη, διαρκή και ειρηνική διευθέτηση με την επανένωση της Κύπρου».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROCHILD

    Προς επισκόπηση του Ευ-Υπάρχειν των Παιδιών και προς συζήτηση καλύτερων πολιτικών και πρακτικών, πραγματοποιείται στην Κύπρο από τις 11 μέχρι της 13 Νοεμβρίου το 6ο Συνέδριο του Eurochild, με συνδιοργανωτή την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ).

    Στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Εργασία, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ισες Ευκαιρίες Βλαντιμίρ Σπίτλα. Οπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, το θέμα του συνεδρίου αποφασίστηκε υπό το κράτος της διαπίστωσης πως είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1989), με πολλά άρθρα της να έχουν εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσφέροντας στα παιδιά το ευ ζην, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που αναμενόταν και ενώ παρέχουμε στα παιδιά τα υλικά αγαθά που απαιτούνται, αυτά δεν είναι ευχαριστημένα και δεν ``ανταποδίδουν`` αυτά που τους δίνουμε με την ανάλογη συμπεριφορά.

    Αναζητώντας τους λόγους καθίσταται κατανοητό ότι λείπει το ευ - υπάρχειν, απουσιάζει περισσότερο από όλα ο σεβασμός στην οντότητα του παιδιού. Διαπιστώνεται, επίσης, πως λείπει ο ελεύθερος χρόνος για ψυχαγωγία, η μετάδοση ηθικών και πνευματικών αξιών, η συμμετοχή των παιδιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ο χρόνος επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους, η επικοινωνία του κράτους με τα παιδιά και πολλά άλλα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 7 November 2009 - 14:29:13 UTC