Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ-ΟΡΑΜΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΟΗΘΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι η διαδικασία για λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι κυπριακή, δήλωσε την Παρασκευή η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά Θέματα Tina Kaidanow.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Kaidanow είπε ότι είχε «μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ παραγωγική μέρα εδώ στην Κύπρο», την οποία, σημείωσε, επισκέπτεται για πρώτη φορά.

    Ανέφερε ότι κατά τις επαφές της στο νησί είχε συναντήσεις με διάφορα άτομα με τα οποία αντάλλαξε απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου «που είναι πολύ σημαντικές για μας», όπως επισήμανε.

    Είπε, επίσης, ότι αντάλλαξε απόψεις για τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κύπρο για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, για το τί μπορεί να προκύψει στο μέλλον αλλά και για τις διάφορες προοπτικές πάνω σ αυτό το θέμα.

    Πρόσθεσε ότι «όλοι είχαν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να πουν». Ερωτηθείσα κατά πόσον είναι η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία για το Κυπριακό με το διορισμό απεσταλμένου, είπε ότι «πάντα λέγαμε ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι κυπριακή».

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους και να βρουν μια πολύ εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός και αυτό είναι που εξέφρασα προς όλους τους συνομιλητές μου σήμερα», κατέληξε.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Το περιουσιακό ήταν και την Παρασκευή στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία διήρκησε 2,5 περίπου ώρες.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια κατ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια συνέχισαν τη συζήτηση επί του περιουσιακού στην παρουσία των διαπραγματευτικών τους ομάδων. Η επόμενη συνάντησή των ηγετών των δύο κοινοτήτων ορίστηκε την ερχόμενη Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και πάλι το περιουσιακό, ενώ οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε κάποια πρόοδος, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες προχωρούν κάθε μέρα «αργά και σταθερά» (inching alone), χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση καλή, «καλή ευκαιρία να συνεχίσουν την εργασία πάνω στο περιουσιακό». Ερωτηθείς εάν οι δυο ηγέτες θα προχωρήσουν γρηγορότερα, απάντησε ότι σε κάθε μέρος των διαπραγματεύσεων όπου υπάρχει συμφωνία, η διαδικασία είναι ευκολότερη, ενώ χαρακτήρισε το περιουσιακό δύσκολο νομικό και οικονομικό θέμα, σημειώνοντας ότι γι αυτό «θα χρειαστεί να δουλέψουν πάνω σε αυτές τις λεπτομέρειες». Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τη διάρκεια της συζήτησης του περιουσιακού, ο κ. Ντάουνερ είπε: «μέχρι να νιώσουν (οι ηγέτες) ότι έφτασαν σε ένα επαρκές επίπεδο συμφωνίας για να προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο».

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πάγια θέση του ότι σε περίοδο διαπραγματεύσεων πρέπει να αποφεύγονται τοποθετήσεις επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα αυτές που οδηγούν σε δημόσια διαπραγμάτευση μεταξύ μας, επανέλαβε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως υπάρχουν τρόποι να διαβιβαστούν ακόμα και απόλυτες και αντίθετες θέσεις, με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Κάιρο, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια του ΔΗΚΟ να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει από το τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό την πρότασή του για την εκ περιτροπής προεδρία.

    «Το κόμμα τοποθετήθηκε και απάντησε η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει θέμα να ασχοληθώ εγώ, εγώ δεν είμαι καν συνομιλητής επί του θέματος», είπε.

    [04] ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ-ΟΡΑΜΣ

    Δεν εξέδωσε τελικά την Παρασκευή την απόφασή του το Εφετείο της Βρετανίας για την υπόθεση Αποστολίδη-Οραμς. Αυτό θα γίνει αργότερα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Pill, ύστερα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών.

    Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά είπε ότι αυτήν θα την πληροφορηθούν οι διάδικοι δύο ημέρες ενωρίτερα. Στο ενδιάμεσο διάστημα μπορεί το Δικαστήριο να ζητήσει προφορικά και επιπρόσθετα στοιχεία από τις δύο πλευρές.

    Η σημερινή διαδικασία διατέθηκε για απάντηση εκ μέρους του δικηγόρου του κ. Αποστολίδη στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν χθες οι δικηγόροι του ζεύγους Οραμς. Ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη Tom Beazly τόνισε ότι η παρατήρηση του τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πως ορισμένες ενέργειες μπορούν κάποτε να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δεν έχει καθολική ισχύ. Αυτό αποδεικνύεται, είπε ο κ. Beazly, και από το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια ύστερα από την αναφορά του κ. Ανάν επανάρχισαν οι συνομιλίες και συνεχίζονται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 November 2009 - 20:29:12 UTC