Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΕ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Δεκέμβριος, κατά τον οποίο θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, έχει πλησιάσει πάρα πολύ, ο χρόνος εξαντλείται, η Τουρκία, όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα θετικό βήμα, αλλά πολλές φορές προκαλεί κιόλας με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της και με ενέργειες της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «η θέση μας μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ξεκάθαρη».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως είτε η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει αβρόχοις ποσί την ενταξιακή της πορεία.

    Αναφέροντας ότι αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο αφού εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα μέσα από το πρίσμα της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του στρατηγικού στόχου που είναι η επίτευξη λύσης.

    Επανέλαβε ότι δεν θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και παράλληλα να έχει την απαίτηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς συνέπειες την πορεία της. Είπε ακόμα ότι η αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου ακυρώνει τη σημασία της ίδιας της ενταξιακής πορείας και πρόσθεσε πως σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα, είμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και από κοινού εργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς και του Δικτύου Πάφου και αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, και αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως σε μια προσπάθεια να υπάρξει περισσότερη σύγκλιση, καταθέσαμε αναθεωρημένη πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν απέρριψε αλλά ούτε και απεδέχθη.

    «Μιλώντας για την εκ περιτροπής προεδρία και έχοντας υπόψη τις κριτικές που ακούονται στην Κύπρο τόσο γι αυτήν όσο και για την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια ζητήματα», συνέχισε, αναφέροντας ότι δεν είναι για πρώτη φορά που η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής προεδρία όπως και την παραμονή αριθμού εποίκων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και μετά τη λύση.

    Προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε και τα διαπραγματευθήκαμε και προηγουμένως τα θέματα αυτά και τότε δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές», θύμισε ότι η εκ περιτροπής προεδρία υπήρχε και στα πέντε Σχέδια Ανάν και ο προκάτοχος του όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε, αλλά έκανε και βελτιωτικές προτάσεις σχετικά με τη χρονική περίοδο της θητείας της κάθε κοινότητας, για να διερωτηθεί «πώς τώρα το θέμα αυτό έχει αναχθεί σε κόκκινη γραμμή; Και προς τί οι νουθεσίες ή και οι απαιτήσεις να αποσύρουμε τις προτάσεις μας»;

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε υποβάλει για την εκτελεστική εξουσία είναι λειτουργική και ενοποιητική, αφού, όπως είπε, δημιουργεί αμοιβαία ευθύνη στις δύο κοινότητες για τη διαχείριση και τη λειτουργία του κοινού κράτους και βελτιώνει στοιχεία ακόμη και του Συντάγματος του 1960, και αφού το δικαίωμα της ψήφου της κάθε κοινότητας επεκτείνεται και προς την άλλη κοινότητα, σημείο στο οποίο, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπεισέρχεται η πρόταση για τη σταθμισμένη ψήφο, στο πρότυπο του μηχανισμού που η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε περιλάβει στις ομόφωνες προτάσεις το 1989.

    «Δυστυχώς και εδώ, παρότι η θέση είναι παλιά, την απορρίπτουν εκ των προτέρων και χωρίς συζήτηση», είπε. Για την παραμονή εποίκων, διευκρίνισε πως αυτή είναι θέση που από παλιά έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, γι αυτό άλλωστε η παρατήρηση που είχαμε καταθέσει επ αυτού του θέματος στο Σχέδιο Ανάν ήταν ότι δεν προέβλεπε οροφή στον αριθμό.

    Λέγοντας ότι κριτική γίνεται για πρώιμη υποβολή των πιο πάνω προτάσεων, ανέφερε πως αυτοί που διατυπώνουν αυτή την εκτίμηση διατυπώνουν τη θέση ότι θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ανταλλάγματα πριν τις υποβάλουμε. Σημείωσε ότι αυτές οι κριτικές δεν απορρίπτουν εκ προοιμίου την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή εποίκων, αλλά προτάσσουν θέμα τακτικής, και όχι ουσίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η υποβολή αυτών των δύο προτάσεων στις διαπραγματεύσεις τεκμηριώνει την ειλικρινή μας θέληση για λύση και ενισχύει την αξιοπιστία μας και τόνισε πως είναι ξεκάθαρο, ως κοινή θέση, το αξίωμα ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

    Οι τύχες της Κύπρου και του λαού της δεν αντέχουν άλλα συνθήματα, υπέδειξε, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται συνετός προβληματισμός και σφαιρική προσέγγιση και ανάλυση των θέσεων, έχοντας υπόψη τις συνθήκες, τοπικές και διεθνείς, μέσα στις οποίες διεξάγουμε τον αγώνα μας.

    Αναφερόμενος στο περιουσιακό που συζητείται στην παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα στο διαπιστώνεται μεγάλη διάσταση απόψεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Η διαφορά, σημείωσε, έγκειται στο ότι εμείς ζητούμε όπως τον πρώτο λόγο αναφορικά με την περιουσία τον έχει ο ιδιοκτήτης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι τον πρώτο λόγο να έχει ο σημερινός χρήστης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ανέφερε, έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στην κατηγοριοποίηση των περιουσιών έτσι ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα σχετικά με την κατάσταση στην οποία αυτές βρίσκονται.

    Προς το παρόν, συνέχισε, ουσιαστικά δεν γίνεται διαπραγμάτευση επί του περιουσιακού και ως εκ τούτου οι κριτικές που ακούονται και σ αυτό το θέμα είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου. Πρόσθεσε πως εξάγεται το συμπέρασμα ότι στο Κυπριακό έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.

    Σημείωσε ότι αναμένουμε ανταπόκριση από την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης και η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι είναι προς το δικό της συμφέρον να αποφασίσει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση ότι «η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση νίκης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, φτάνει όλοι να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ να λυθεί το Κυπριακό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει η απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και είπε ότι η προσπάθεια υποσκάπτεται από τη συνεχή, ισοπεδωτική κριτική που ορισμένοι καθημερινά προβαίνουν και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν.

    Σήμερα, είπε, αναδεικνύονται σε κόκκινες γραμμές και αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής ζητήματα που τέθηκαν στην αρχή ακόμη της διαπραγμάτευσης και που δεν είχαν τύχει κριτικής ή έτυχαν χλιαρής κριτικής, και είπε πως αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο που δεν είναι καθόλου βοηθητική.

    «Λέγεται ακόμη ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ενήμερες ή ότι κρατούνται στο σκοτάδι. Λυπούμαι να πω ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι η ενημέρωση που γίνεται στις πολιτικές δυνάμεις είναι πλήρης και ενδελεχής, όπως καταγράφεται στα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αφού ανέφερε ότι δεν επιζητήσαμε ούτε και ποτέ απαιτήσαμε τη σιωπή και τη φίμωση των πολιτικών δυνάμεων, είπε πως όταν η κριτική γίνεται καθημερινή και συνεχώς αναμασά και αναπαράγει τα ίδια θέματα, διαστρεβλώνοντας κιόλας την πραγματικότητα, τότε γίνεται επιζήμια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τέλος πως «ανεξαρτήτως του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για οικοδόμηση ενότητας και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μακριά από εξαλλοσύνες και φανατισμούς».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ``όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό``. ``Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα``, είπε στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Κυπερούντας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``σήμερα που το Κυπριακό βρίσκεται σε μια νέα κρίσιμη φάση, οφείλουμε όλοι να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα και της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Οφείλουμε να σταθούμε με υψηλές αντιστάσεις και υψηλές αντοχές απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία και τις τουρκικές -και όχι μόνο- μεθοδεύσεις σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας``. Σήμερα, είπε ``ο στόχος του αγώνα μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα αναιρεί τις τραγικές συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974`` και πρόσθεσε ότι ``είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών``. Αρνούνται, σημείωσε, ``να συζητήσουν το θέμα των εποίκων, αρνούνται να υλοποιήσουν τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καταπατούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε και το μήνυμα ότι, ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού, είναι δυνατό ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας. Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``αν η Τουρκία δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλους της Ενωσης, και αν δεν δώσει απτά δείγματα γραφής ότι συμβάλλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, να μην ελπίζει ότι θα επιτρέψουμε να διέλθει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    ``Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις. Αν με τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπάρξει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σίγουρα δεν πρέπει να χαθεί. Ομως, από την άλλη, θα διαπράτταμε μείζον ιστορικό και πολιτικό λάθος αν αποδεχθούμε τη θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας`` πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

    [03] ΚΥΠΕ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πρακτορεία Ειδήσεων: Ανησυχίες και Προκλήσεις» διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, στη Λεμεσό. Το Συνέδριο θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα λήξει στις 6 το απόγευμα. Στο Συνέδριο θα εκπροσωπηθούν υψηλόβαθμα στελέχη από 20 και πλέον διεθνή και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

    Τους Συνέδρους θα καλωσορίσει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Επικεφαλής και Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Η πρωινή σύνοδος θα ασχοληθεί με το διεθνές πρόβλημα της μετανάστευσης σε σχέση με το ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων. Το θέμα θα το αναπτύξουν πέντε ομιλητές από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Οικονομίας για την Ανάπτυξη στην Αλγερία, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Υπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η απογευματινή σύνοδος θα ασχοληθεί με εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τα πρακτορεία ειδήσεων, όπως τεχνολογία, νέες υπηρεσίες, διαδίκτυο, ψηφιακή δημοσιογραφία, ψηφιακή στρατηγική, νέα ΜΜΕ, νέο περιεχόμενο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 15 November 2009 - 12:29:13 UTC