Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [03] ΕΚ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  • [01] ΟΗΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Στη διαδικασία των τελικών τροποποιήσεων, βρίσκονται οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναμένεται να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα, την 1η Δεκεμβρίου.

    Η πρώτη έκθεση θα αφορά αποκλειστικά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και η δεύτερη την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

    Σε σχέση με την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με βάση το προσχέδιο που δόθηκε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεωρείται «αντικειμενική» και «τεχνοκρατική», περιοριζόμενη στην παράθεση των γεγονότων.

    Σε αντίθεση με προηγούμενες εκθέσεις, δεν θα περιλαμβάνεται το κεφάλαιο της αποστολής καλών υπηρεσιών και τα σχετικά συμπεράσματα αυτού του κεφαλαίου.

    Αναφορικά με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, η εκτίμηση διπλωμάτη χώρας μονίμου μέλους του ΣΑ με τον οποίο συνομιλήσαμε είναι ότι «διακρίνεται για τον αισιόδοξο τόνο της σε ό,τι αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής», αν και όπως ανέφερε επισημαίνεται και η «ύπαρξη σημαντικών διαφορών σε διάφορες πτυχές που μένουν να γεφυρωθούν», και προς τούτο «καλούνται οι δύο πλευρές να επιδείξουν διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος».

    Στην έκθεση πάλι υπάρχουν οι αναφορές γύρω από την ούτω καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που έχει προκαλέσει παρεμβάσεις από μέρους της κυπριακής διπλωματίας για τη βελτίωση της φρασεολογίας, ώστε να ταυτίζεται με αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Περιέχει, επίσης, αρκετές από τις εκτιμήσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, για τις θέσεις των πλευρών στις διάφορες πτυχές που συζητούνται, ορισμένες εκ των οποίων όπως αυτή που υπερτιμά τις τουρκοκυπριακές θέσεις είχαν επικριθεί από την ε/κ πλευρά.

    Οι διαβουλεύσεις, ωστόσο, αναμένεται ότι θα ενταθούν την Παρασκευή (αύριο είναι αργία στα Ηνωμένα Εθνη λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών), ίσως και το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

    Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα βρίσκεται τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα και αξιωματούχους της Γραμματείας, καθώς και πρέσβεις και εκπροσώπους εμπλεκομένων πλευρών και μονίμων μελών του ΣΑ, ενώ θα ενημερώσει το ΣΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Διπλό, σαφές, μήνυμα, προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του ``Μακεδονισμού``, γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ενωση.

    Μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του επισκεπτόμενου επισήμως την Ελλάδα, Πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε αναφορικά με την Τουρκία: ``Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως ``η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις``:

    [03] ΕΚ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πρόταση ψηφίσματος για τη διεύρυνση, που αναφέρεται και στην Τουρκία, «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «εκφράζει την αποδοκιμασία του για τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, την οποία καλεί να προχωρήσει στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις υλοποίησή τους».

    Στο προσχέδιο ψηφίσματος εκφράζεται η ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τις προσπάθειες επίλυσης του κουρδικού ζητήματος και ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης των πολιτών κουρδικής καταγωγής».

    Προς τούτο, «καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή».

    [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Τα σχέδια διαμόρφωσης της Πλατείας Ελευθερίας και της τάφρου μέχρι την Πλατεία Σολωμού, παρουσιάζονται από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2009 στο Δημαρχείο Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου της πρωτεύουσας.

    Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι στόχος της παρουσίασης των σχεδίων είναι η ενημέρωση των δημοτών για τους νέους σχεδιασμούς αυτού του κεντρικού σημείου της Λευκωσίας και προσθέτει ότι τα νέα τροποποιημένα σχέδια έχουν ετοιμαστεί από το γραφείο της Zaha Hadid μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών και τους όρους που τέθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``με την ολοκλήρωση των σχεδίων αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές το καλοκαίρι του 2010, στοχεύοντας η πλατεία να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 2012``. Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, η νέα όψη της πλατείας, ανανεωμένη θα ενώνει το ιστορικό κέντρο με τη σύγχρονη πόλη, θα είναι ένας χώρος για όλους με απεριόριστες χρήσεις και δυνατότητες, ενώ θα συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

    Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, το κόστος της ανάπλασης της πλατείας θα καλυφθεί κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση, 45% από την κυπριακή Κυβέρνηση και το υπόλοιπο 5% από το Δήμο Λευκωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 November 2009 - 12:29:15 UTC