Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] CHAMPIONS LEAGUE - ΑΠΟΕΛ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Τη θέση πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρεί ανεπηρέαστη προς την ΕΕ τη στιγμή που η στάση της παραμένει προκλητική και άτεγκτη, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στο δείπνο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως παρόλο που η Κύπρος υποστηρίζει με συνέπεια την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχοντας επιδείξει υπομονή και αντοχή προσδοκώντας ότι η Τουρκία θα εφάρμοζε τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και κυρίως ότι θα υποστήριζε πρακτικά και ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, εντούτοις η Τουρκία δεν έχει πράξει τίποτα απ όλα αυτά.

    Υπογράμμισε παράλληλα πως «με αυτά τα δεδομένα όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρεί ανεπηρέαστη προς την Ενωση την ίδια στιγμή που η στάση της παραμένει προκλητική και άτεγκτη».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η λύση που θα επιτευχθεί θα πρέπει να βασίζεται σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό κράτος με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις «ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απαλλαγμένοι από την κατοχή και μέσα σε συνθήκες ειρήνης να οικοδομήσουν μαζί το μέλλον τους» σημειώνοντας παράλληλα πως «αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για επίλυση του Κυπριακού» και πως «τυχόν εγκατάλειψη της οδηγεί κατευθείαν στη διχοτόμηση, δίνει άλλοθι στην Τουρκία και αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για ενίσχυση των τετελεσμένων που συνεχίζει να δημιουργεί».

    Για τις απευθείας συνομιλίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως παρόλο που αποτελεί γεγονός ότι μετά από 15 σχεδόν μήνες τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένονταν, εντούτοις η αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς είναι δεδομένη, όπως και η δέσμευση της.

    «Γι αυτό και θα στρεφόμαστε πάντα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αναμένοντας περισσότερη δική τους εποικοδομητική ανταπόκριση» πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμη πως η θετική στάση που τηρεί η ε/κ πλευρά είναι η απόδειξη της θέλησης της για λύση, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή, αυτή η θετική στάση ανέδειξε τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας.

    «Είναι γι αυτό που ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε αυτή να διαφοροποιήσει τη στάση της και να συμβάλει ουσιαστικά και πρακτικά, και όχι απλώς στα λόγια, στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο, κουβάλησε δεκάδες χιλιάδες εποίκους και εξακολουθεί να παραβιάζει αρχές του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνείς Συμβάσεις.

    «Αυτές τις πτυχές η Τουρκία έχει ευθύνη να επιλύσει, όπως ευθύνη έχει να εργαστεί για συνολική επίλυση του προβλήματος» τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ακόμη πως μετά από 15 σχεδόν μήνες απευθείας συνομιλιών ολόκληρα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη συζητηθεί ικανοποιητικά, γεγονός, που όπως είπε, αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει καθόλου στη διαδικασία.

    «Αντίθετα, έχω την αίσθηση ότι έχει ξεκινήσει ήδη το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών κατηγορώντας την πλευρά μας για έλλειψη θέλησης και για κωλυσιεργία» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα του Λονδίνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στους παροικιακούς αγώνες και επιτέλεσε σπουδαίο διαφωτιστικό έργο, διαχρονικά και πάντοτε σε στενή και αγαστή συνεργασία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    Πρόσθεσε παράλληλα πως η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα υπήρξε πάντοτε πρωταγωνιστής στις προσπάθειες για διασφάλιση των δικαίων της Κύπρου και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και προστασία της ανεξαρτησίας της, ενώ σήμερα συνεχίζει, όπως ανέφερε, να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στους παροικιακούς αγώνες και στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

    «Η συμβολή της ήταν και θα συνεχίσει να είναι ανεκτίμητη στον αγώνα που διεξάγουμε για να επιτύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

    Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η Αδελφότητα θα συνεχίσει και στο μέλλον να επιτελεί το παραγωγικό και επωφελές έργο της σε όλους τους τομείς με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ζήλο.

    «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε τόσο για την πρόοδο της ομογένειας στη Μεγάλη Βρετανία όσο και για την επιτυχία των κοινών μας στόχων» είπε προς τα μέλη της Αδελφότητας καταλήγοντας.

    [02] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την ανάγκη για εμπλοκή της κοινότητας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας στην οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπέδειξε ο Ντένις Ρούνι, Πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Ιρλανδία (ΔΤΙ), «για να φέρει η διαδικασία το επιθυμητό αποτέλεσμα, την ειρήνη» - τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει επίσης να υπάρχουν-ενώ η προσπάθεια για ειρήνευση συνεχίζεται- και απτά αποτελέσματα καθώς και οικονομική ανάπτυξη.

    Ο κ. Ρούνι, από τη Βόρειο Ιρλανδία, πιστεύει ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε μια ειρηνευτική διαδικασία σε οποιοδήποτε επίπεδο οφείλουν να έχουν την αναγκαία υπομονή και επιμονή να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αντιξοότητες.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στην Κύπρο του σεμιναρίου, με θέμα «Χρηματοδότηση της Επανένωσης και της Ανοικοδόμησης Ευρωπαϊκή πολιτική τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και Γερμανίας», που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, στη Λευκωσία, είπε πως αρχικά υπήρχε πολλή δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Ταμείο από την κοινότητα στη Βόρειο Ιρλανδία, από την οποία προσπαθούσε να αντλήσει στην αρχή εθελοντές και μετά ενεργούς πολίτες, επειδή, πολύς κόσμος πίστευε ότι στόχος του Ταμείου ήταν, μέσω της διοχέτευσης οικονομικών πόρων, να αλλάξει τα πολιτικά πιστεύω της κοινότητας. Αυτό, σημείωσε, στη συνέχεια άλλαξε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΤΙ πιστεύει ότι η επαφή μεταξύ των πολιτών, των κοινοτήτων, των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά όλων σε όλα τα επίπεδα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

    Εκτιμά επίσης ότι, στην προσπάθεια επίλυσης μακροχρόνιων διενέξεων, πρέπει να αξιοποιείται κατάλληλα το διεθνές ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα. Η πολιτική ηγεσία σε μια κοινότητα, είπε στο ΚΥΠΕ, επιδιώκει ενδείξεις-σημάδια από την ίδια την κοινότητα για εμπιστοσύνη στις δικές της προσπάθειες, την οποία να μπορέσει να μετατρέψει σε πράξη προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινά αποδεχτής λύσης.

    [03] CHAMPIONS LEAGUE - ΑΠΟΕΛ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του UEFA Champions League έναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΑΠΟΕΛ, το σκορ αδικεί κατά πολύ την κυπριακή ομάδα, η οποία ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι, αφού μόλις στο 5΄ ο Μιροσάβλιεβιτς μετά από σέντρα του Αλεξάνδρου άνοιξε το σκορ με 1-0. Γκολ που ανέβασε ακόμη πιο πολύ το ηθικό της ομάδας, η οποία έλεγξε σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό του αγώνα και κατάφερε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου να διατηρήσει το θετικό αποτέλεσμα.

    Στην επανάληψη, ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους παίκτες της Ατλέτικο, χάνοντας ταυτόχρονα και μια σπουδαία ευκαιρία στο 57 με τον Αλεξάνδρου για να διπλασιάσει τα τέρματα της. Στη συνέχεια η ομάδα της Ισπανίας ανέβασε τους ρυθμούς, ρίσκαρε και στο τέλος ισοφάρισε το σκορ σε 1-1. Ακολούθως οι ρυθμοί έπεσαν με τον ΑΠΟΕΛ να επιδιώκει να κρατήσει την ισοπαλία και ταυτόχρονα να ενισχύει την επιθετική γραμμή με Μπρέσκα και Ζεβλάκοφ. Ωστόσο η ομάδα δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και το σκορ να παραμένει στο 1-1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 November 2009 - 10:29:14 UTC