Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ 2009
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κύπρος είναι διχοτομημένη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ένεκα των επεκτατικών βλέψεων διεθνών κύκλων που δεν ενδιαφέρονται για αρχές και αξίες, που οδηγούν και στη βαθειά οικονομική κρίση την ανθρωπότητα και που εμπορεύονται τα όπλα της καταστροφής, στέλλοντας τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να γίνονται θύματα των άδικων πολέμων, με διάφορες προφάσεις.

    ``Είμαστε θύματα διεθνών κινήσεων και διεθνών επεκτατικών βλέψεων`` και ``δεν είναι μόνον η Τουρκία``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας πως ``είναι και αυτοί που στηρίζουν την Τουρκία διαχρονικά``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας στο πλαίσιο της δεξίωσης που εδόθη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή των Εθελοντών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, ``η κοινωνία μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες κοινωνίες να επανέλθει και να καλλιεργήσει αρχές και αξίες και έχει μεγαλύτερη ανάγκη, διότι είναι μία κοινωνία, η οποία, δυστυχώς, είναι λαβωμένη, εδώ και 35 τόσα χρόνια``.

    ``Το κράτος μας, η πολιτεία μας, η χώρα μας``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι διχοτομημένη, ένεκα, ακριβώς, των επεκτατικών βλέψεων των κύκλων, τους οποίους ανέφερα προηγούμενα``.

    Αναφερόμενος στην παρουσία τριών Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ήσαν παρόντες στην εκδήλωση ως μέλη του ΚΕΝΘΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την παρουσία τους στο Προεδρικό, ευχόμενος όπως ``και οι δυο και οι τρεις να γίνουν πολύ σύντομα χίλιοι δεκατρείς``.

    ``Μέσα από μιαν επανενωμένη πατρίδα``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πρώτα από όλα, για την επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και ως εθελοντές για το καλό της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας``.

    ``Θέλω να χαιρετίσω, λοιπόν``, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, ``την παρουσία των φίλων Τουρκοκυπρίων και να τους καλέσω να δώσουν το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του θεωρούν τους εαυτούς τους υπηρέτες και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, διότι μια είναι η πατρίδα μας, ένας είναι ο λαός μας, ο κυπριακός λαός, που συναποτελείται από τις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε, επίσης, όπως ``ο νέος χρόνος φέρει τα καλύτερα νέα, τα οποία αναμένουν και στα οποία προσδοκούν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τα νέα της επανένωσης της πατρίδας μας, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς κατοχές και χωρίς γενικά τους ξένους να διαφεντεύουν και να καθορίζουν την τύχη μας και την τύχη της πατρίδας μας, της κοινής μας πατρίδας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων``.

    ``Θεωρώ τον εαυτό μου``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ``μια ζωή εθελοντή, θεωρώ ότι η εθελοντική εργασία που κάνω τώρα με τον κ. Ταλάτ είναι πάρα - πάρα πολύ σημαντική, είναι εργασία συνείδησης ακριβώς και υπηρεσία προς το λαό μας, προς τον τόπο μας``.

    ``Προς αυτό τον αγαπημένο τόπο``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τόπον ``ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας επίγειος παράδεισος και μπορεί να γίνει στο τέλος της ημέρας, εάν οι Κύπριοι συμπεριφερθούν ως Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και εάν έχουμε όλοι μαζί, στο ίδιο μέρος της καρδιάς μας, τον τόπο μας, την πατρίδα μας``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

    Στόχος του ιδίου αλλά και της Κυβέρνησής του συλλογικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι η εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής, η οποία να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Για το σκοπό αυτόν, πρόσθεσε ``προσπαθούμε όσο γίνεται περισσότερο να μαζεύουμε από αυτούς που έχουν -και με το παραπάνω- και να τα κατανέμουμε σε αυτούς που δεν έχουν``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, Ελση Χριστόφια, παρέθεσαν σήμερα δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή των Εθελοντών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ πολλών εκπροσώπων εθελοντικών φορέων και οργανώσεων, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, καθώς και ανώτεροι ιεράρχες και απλοί ιερείς και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού, Σταύρος Ολύμπιος.

    Μετά τις εισαγωγικές ομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απένειμε τα βραβεία του διαγωνισμού ``Νεολαία και Εθελοντισμός 2008-2009``, τα οποία εδόθησαν στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου το πρώτο, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσόν των 2.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο στο Γυμνάσιο Υψωνα και στο Λύκειο Παλουριώτισσας (από 1.050 ευρώ) και το τρίτο βραβείο στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού και στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας (από 850 ευρώ).

    [03] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ 2009

    Η κοινωνική πολιτική για το Δήμο Λευκωσίας δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά πεδίο υπεύθυνης σοβαρής και συνεχούς παρέμβασης, δήλωσε η Δήμαρχος της πρωτεύουσας Ελένη Μαύρου, παραδίδοντας τις φετινές χορηγίες σε 19 κοινωνικά προγράμματα ισάριθμων οργανώσεων, που αθροίζονται στις 65.750 ευρώ. Παρούσα στην τελετή επίδοσης των χορηγιών ήταν και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που πρόσθεσε πως οι κρατικές υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντικές οργανώσεις μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την ανθρωπιά σε σύγχρονα πλαίσια.

    Ο στόχος του Δήμου, είπε η κ. Μαύρου, είναι να παρέχονται προσιτές υπηρεσίες με ευρύτητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα ώστε να στηρίζουν ισότιμα τις πιο ευαίσθητες ομάδες πολιτών, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα τους. ανέφερε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τις πρωτοβουλίες που η ίδια η κοινωνία αναλαμβάνει στον τομέα αυτό, είναι ο ευέλικτος φορέας που βρίσκεται σε επαφή με τον πολίτη και έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων σύγχρονων προγραμμάτων και ισχυρού πλαισίου ανάπτυξης.

    Η ίδρυση πριν από μερικά χρόνια του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, συνέχισε, ήλθε να στηρίξει με πιο οργανωμένο τρόπο και να συμπληρώσει την πρωτοβουλία σε κοινοτικό και εθελοντικό επίπεδο θέτοντας τις βάσεις για ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών της πόλης. η Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι ο Δήμος θα αυξήσει, στο βαθμό των οικονομικών του δυνατοτήτων, την ενίσχυση του έργου τους.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνεχίστηκε την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο η διαβούλευση αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση εποικοδομητική ``σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε γι αυτό το θέμα και στα προηγούμενα Εθνικά Συμβούλια``.

    Στη βάση αυτού του προβληματισμού, πρόσθεσε, ο Υπουργός Εξωτερικών εξουσιοδοτήθηκε να προβεί στις ανάλογες ενέργειες την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Ερωτηθείς εάν με βάση τη σημερινή συνεδρία διαφοροποιείται καθ` οιονδήποτε τρόπο η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας του Εθνικού, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε τα σενάρια. ``Είναι σημαντικές οι στιγμές, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί``.

    Εγινε μια καλή συζήτηση και υπήρξε συναντίληψη, σημείωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος συνιστώντας να αναμένουμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τις ενέργειες που θα γίνουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 December 2009 - 14:29:14 UTC