Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΗΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [04] ΤΖΟΚΕΡ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΥΧΕΡΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι ακόμα και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην περιλαμβάνουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και αυτόνομα και μπορεί τόσο μονομερώς όσο και με φίλους να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις. Πρόσθεσε ότι τα συμπεράσματα οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να μην ωραιοποιούν την κατάσταση. Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αρκετό να θέτει κάποιος προθεσμία για επίλυση του Κυπριακού αλλά πόσο εποικοδομητικός είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάλεσε όλους όσοι επιδιώκουν μια γρήγορη λύση να είναι εποικοδομητικοί στις διαπραγματεύσεις.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως εκείνο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της συζήτησης για τη διεύρυνση της ΕΕ και «μέρος αυτής της συζήτησης είναι και η αξιολόγηση της Τουρκίας και τα συμπεράσματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την πρόοδο ή την έλλειψη προόδου σ αυτό τον τομέα».

    Πρόσθεσε πως «είναι γνωστές οι θέσεις μας, είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ικανοποιημένη με τα συμπεράσματα» και δεν «είμαστε ικανοποιημένοι ούτε και με το τρίτο προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Εχουμε υποβάλει τις δικές μας προτάσεις και ελπίζουμε να εισακουστούν αύριο», συνέχισε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον νοιώθει μεγάλο βάρος από την πλήρη εξουσιοδότηση που του έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «βεβαίως πάντα είναι μεγάλη η ευθύνη αλλά έχω μια σαφή εικόνα μετά τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου, ξέρω τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα κινηθώ και νοιώθω περισσότερο την αποστολή μου τώρα ως ενδολοδόχος από το Εθνικό Συμβούλιο για να εφαρμόσω τη στρατηγική και τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

    Τόνισε πως «είναι σαφείς οι θέσεις μας, είναι σαφείς και οι κόκκινες γραμμές μας και εναπόκειται πλέον στην προεδρία (της ΕΕ) κατά πόσον θα θέλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συναίνεσης ή εάν θα επιδιώξει τη σύγκρουση. Εμείς έχουμε τα όριά μας και βεβαίως είναι ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές και εάν πρέπει εμείς με φίλους μας να προασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές θα το κάνουμε», σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον αναμένει ότι θα βρει εμπόδια, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως έχει κάνει ένα κύκλο επαφών από το Σεπτέμβριο βλέποντας ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ορισμένους μάλιστα και δύο και τρεις φορές και γνωρίζει, όπως είπε, «πού στέκει η κάθε χώρα. Βεβαίως οι τελικές τοποθετήσεις γίνονται στο Συμβούλιο», είπε και σημείωσε πως «ξέρω ποιες χώρες είναι σφόδρα εναντίον της επιβολής κυρώσεων και άρα σ αυτόν τον τομέα θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συναίνεση. Από την άλλη πλευρά όμως ακόμα και τα συμπεράσματα να μην περιλαμβάνουν κυρώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητά της να κινηθεί και αυτόνομα διότι», όπως εξήγησε, «είναι σε διακυβερνητικό επίπεδο που συζητείται και αποφασίζεται το θέμα της διεύρυνσης. Αρα, μπορεί και μονομερώς και με φίλους να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις» η Κυπριακή Δημοκρατία, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι «από εκεί και πέρα όμως, πιστεύω, τα συμπεράσματα οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να μην ωραιοποιούν την κατάσταση και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

    Κληθείς να σχολιάσει την επιθυμία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αφού μετά θα διεξαχθούν λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κανένας που θέλει λύση πιο σύντομα από εμάς τους ίδιους, τους Ελληνοκύπριους. Αλλά δεν είναι αρκετό να εύχεται κανείς λύση ή να θέτει κάποια προθεσμία. Το θέμα είναι πόσο εποικοδομητικός είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Και συμπλήρωσε: «θα έλεγα ιδού η Ρόδος».

    Σημείωσε επίσης πως «όσοι και εμείς μαζί, αλλά όσοι επιδιώκουν μια γρήγορη λύση αν είναι εποικοδομητικοί στις διαπραγματεύσεις θα το πετύχουν αυτό. Η δική μας πλευρά βεβαίως θα είναι πάντα εποικοδομητική αλλά προασπιζόμενη και τα συμφέροντα της πλευράς μας, των Ελληνοκυπρίων, και το εθνικό μέλλον της Κύπρου σαν σύνολο», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [02] ΗΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ξεκινούν τη Δευτέρα το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ οι καθιερωμένες διαβουλεύσεις με τις χώρες που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με στρατεύματα, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα συναντηθεί με τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ για να ενημερωθεί για τις τελευταίες συναντήσεις στην Κύπρο, και κυρίως για το ζήτημα της εντατικοποίησης των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ντάουνερ κι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν θα ενημερώσουν την Τετάρτη το Σ.Α. για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι πιθανόν μετά τη συνεδρίαση να υπάρξει κάποιου είδους έκφραση υποστήριξης του Σ.Α. στην αποστολή του, ενδεχομένως υπό μορφή δήλωσης προς τον Τύπο, αφού μάλλον δεν είναι δυνατή η έκθεση προεδρικής ανακοίνωσης (για την οποία απαιτείται ομοφωνία - λόγω της παρουσίας της Τουρκίας στο Συμβούλιο).

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το σχετικό ψήφισμα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Ηδη έχει μοιραστεί στα μέλη του Σ.Α. σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ετοίμασαν οι Βρετανοί, σε συνεργασία με τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τονίζει την επιτακτικότητα της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Προς τούτο έχουν αξιοποιηθεί κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, όπως η αναφορά σε διατήρηση και επιτάχυνση του μομέντουμ, στην αναφορά σε επόμενες εβδομάδες και μήνες και σε συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Επιστολή προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με την οποία ζητούν την αποφυγή της επανάληψης πρακτικών που εφαρμόστηκαν το 2004 με την προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν, όπως λόγου χάρη η επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, απέστειλαν 9 επιφανείς Γερουσιαστές. «Ανησυχούμε διότι οι αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση, έχουν ως στόχο - όπως και το 2004 - κυρίως τους Ελληνοκύπριους», γράφουν οι γερουσιαστές. Η επιστολή έχει ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου και υπογράφεται από τους γερουσιαστές, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπάρμπαρα Μπόξερ, Μπεν Κάρντιν, Ρόμπερτ Κέισι, Κρίστοφερ Ντόντ, Ράσελ Φάινγκολντ, Κίρστεν Γκίλιμπραντ, Εντουαρντ Κάουφμαν και Τζίν Σαχίν, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, ακόμη πιο ισχυρή επιστολή είχε γράψει προς τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου.

    Η επιστολή εστάλη τρεις μόλις μέρες πριν τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία θα συμμετάσχει κι η Χίλαρι Κλίντον. Μάλιστα στην επιστολή τονίζεται έντονα ότι «αξιωματούχοι που διορίζονται από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να ασκούν πιέσεις προς αυτά τα μέρη τα οποία προωθούν πολιτικές οι οποίες είναι αντίθετες σε δίκαιη και διαρκή λύση». Οι γερουσιαστές εκφράζουν την σθεναρή τους υποστήριξη στην εμπλοκή της κ. Κλίντον στην επανένωση της Κύπρου. «Υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητά σας να επιβεβαιώσετε ότι οι συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τους Κύπριους γίνονται με πλήρη σεβασμό της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζουν τις προσπάθειες όλων των Κυπρίων να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση. Επισημαίνοντας τη δήλωση Ομπάμα ότι «προασπίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Μας κρατούν αυτό που είμαστε``, αναφέρουν ότι «σ αυτά τα λόγια πρέπει να αντικατοπτρίζεται ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό».

    «Οι Κύπριοι κάθε καταγωγής ευεργετούνται από αμερικανικές προσπάθειες οι οποίες τηρούν πιστά τις αρχές, τις ελευθερίες και τα ελεύθερα δικαιώματα της χώρας μας, όπως και αυτών του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν. Η επιστολή επισημαίνει ότι το σχέδιο Ανάν για διευθέτηση του Κυπριακού ήταν γεμάτο με στοιχεία που εναντιώνονταν αυτές τις αρχές. «Μετά την απόρριψη από την Κύπρο του σχεδίου Ανάν που συνέταξε κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αμερικανικές πολιτικές έναντι της Κύπρου ήταν λιγότερο από συνεργάσιμες. Εχουμε εμπιστοσύνη ότι εσείς θα προχωρήσετε πέρα από τις πρόνοιες του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν που θα ήταν απαράδεκτες για δυτικές δημοκρατίες». Οι γερουσιαστές αναφέρουν στη Χίλαρι Κλίντον ότι είναι ενθαρρυμένοι από τις τρέχουσες συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού και υποστηρίζουν έντονα τη συνέχισή τους.

    [04] ΤΖΟΚΕΡ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΥΧΕΡΟΣ

    Στη κλήρωση του Τζόκερ το βράδυ της Κυριακής βρέθηκε ένας τυχερός στην Κύπρο, που κερδίζει 2.800.000,00 ευρώ, ενώ στην επόμενη κλήρωση της Πέμπτης η 1η κατηγορία θα πληρώσει 600.000,00 ευρώ. Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε σε πρακτορείο στο Στρόβολο.

    Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι 1, 17, 26, 34 και 40. Τζόκερ ο αριθμός 13. Στη δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν τέσσερις τυχεροί, επίσης στην Κύπρο, που κερδίζουν από 58.735,27 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία βρέθηκαν 30 τυχεροί, από τους οποίους οι οκτώ στην Κύπρο, που κερδίζουν από 2.500,00 ευρώ, ενώ στην τέταρτη κατηγορία 530 τυχεροί, από τους οποίους οι 77 στην Κύπρο, κερδίζουν από 50,00 ευρώ.

    Στην πέμπτη κατηγορία 1.439 τυχεροί, από τους οποίους οι 151 στην Κύπρο, κερδίζουν από 50,00 ευρώ, ενώ στην έκτη κατηγορία βρέθηκαν 21.846 τυχεροί, από τους οποίους οι 2.394 στην Κύπρο, που κερδίζουν από 2,00 ευρώ. Από 2,00 ευρώ, θα πάρουν 22.970 τυχεροί στην έβδομη κατηγορία, από τους οποίους οι 2.766 στην Κύπρο, ενώ 128.548 τυχεροί στην όγδοη κατηγορία, από τους οποίους οι 15,043 στην Κύπρο, κερδίζουν από 1,50 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 10:29:16 UTC