Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Είναι γνωστή και πολυεπαναλαμβανόμενη η θέση της ε/κ πλευράς ότι δεν αποδέχεται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο ίδιος ο διεθνής παράγοντας λέει ότι δεν έχουν θέση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο για λύση μέχρι τον Μάρτιο.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες. ``Και δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Η ε/κ πλευρά επείγεται, καίγεται για λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση για χάριν της λύσης. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης για χάριν του χρόνου που θα επιτευχθεί η λύση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις συνθήκες και τα δεδομένα, μέσα στα οποία αγωνιζόμαστε για λύση``.

    Εχει σημασία, συνέχισε, η λύση να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενωνεί την Κύπρο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Αυτός, είπε, είναι ο στόχος μας και γι αυτόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολύ αποφασιστικότητα εργάζεται και διαπραγματεύεται το Κυπριακό, πάντοτε στη βάση αρχών, με την απαραίτητη ευελιξία και ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    Δεν δεχόμαστε, πρόσθεσε, ούτε επιδιαιτησίες, γιατί άμεσα ή έμμεσα η τουρκική πλευρά μέσα από διάφορες δηλώσεις που γίνονται θέτει και αυτό το θέμα. Αναφορικά με την πρόταση για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς, όπως είπε, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ``ασφαλώς και δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχει μια διαδικασία σήμερα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στόχος μας είναι να πάρουμε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος με την προσδοκία και την ευχή ότι στις δικές μας εποικοδομητικές θέσεις θα συναντούμε τις εποικοδομητικές θέσεις της άλλης πλευράς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού, ενώπιον των δύο κοινοτήτων, με στόχο αυτή τη συνέγκριση``.

    Κληθείς να κρίνει δηλώσεις τελευταία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για σχέδιο Β, ενώ υποτίθεται ότι πάμε για εντατικοποίηση των συνομιλιών, είπε ότι δεν ξέρει τι εννοεί ο Τ/κ ηγέτης με αυτό ή αν ``στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο, εκτός από την επίλυση του Κυπριακού``. Εμείς ένα στόχο έχουμε, τόνισε, ``την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου 77 - 79, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, των αρχών του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου``. Επανέλαβε ότι επειγόμαστε για λύση και εργαζόμαστε σκληρά για να την πετύχουμε, σημειώνοντας ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος.

    Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αξιολόγηση Τουρκίας

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε κατανόηση για τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας στο επιπρόσθετο Πρωτόκολλο με την ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει πληροφορίες για να προσθέσει ότι η ΕΕ καταγράφει στο έγγραφο στρατηγικής, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και στα προσχέδια συμπερασμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, πως η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Είναι αυτό που ζητούμε να κάνει η Τουρκία και από την ΕΕ να σεβαστεί τις δικές της αποφάσεις και να ζητήσει από την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της``.

    Σε παρατήρηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία εξουσιοδότησε τον ΥΠΕΞ πως να χειριστεί το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής, εάν έχει εξουσιοδοτηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα ενεργήσει εν λευκώ, ο κ. Στεφάνου συνέστησε ``να μείνουμε ως εδώ. Είναι υπό συζήτηση τα θέματα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε να λέμε διάφορα πράγματα``. Ως εδώ, είπε, καλά κρατήσαμε αυτή τη στάση από όλους, που είναι σωστή και δείχνει μια υπευθυνότητα σε ένα πολύ ευαίσθητο και σημαντικό θέμα. ``Νομίζω να δείξουμε ακόμη λίγη υπομονή``.

    Απαγκίστρωση ------------

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μάχη» για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν την απαγκίστρωση για τα οποία δεν έχει ληφθεί η άποψη της Εθνικής Φρουράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε μέτρα απαγκίστρωσης, αγνοώντας τη στρατιωτική ηγεσία. ``Αυτό είναι ψέμα. Κανένα μέτρο δεν έχουμε συζητήσει και κανένα μέτρο δεν έχουμε αποδεχθεί, πολύ περισσότερο, αγνοώντας και αφήνοντας στο περιθώριο τη στρατιωτική ηγεσία``.

    Οσον αφορά τα ζητήματα απαγκίστρωσης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε από το 2004 να μπει σε έναν διάλογο για να συζητήσει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ζητήματα απαγκίστρωσης. Οταν εκλέγηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητήθηκε να επαναβεβαιωθεί η βούληση της νέας τότε κυβέρνησης σε αυτή τη δέσμευση και αυτό έγινε. ``Στα πλαίσια αυτά η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο κατάθεσε μια σειρά από προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν συζητηθεί διότι αρνούνται οι κατοχικές δυνάμεις να μπουν σε αυτό τον διάλογο, που αντιλαμβάνεστε δεν είναι διάλογος απευθείας μεταξύ Εθνικής Φρουράς και κατοχικών δυνάμεων``.

    Είναι ένας διαμεσολαβημένος διάλογος με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξε αυτός ο διάλογος, τίποτε δεν έχει γίνει. Αρα ούτε μέτρα έχουμε αποδεχθεί, ούτε και αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειες τάχα της κυβέρνησης να αποδυναμώσει ή να διαλύσει την Εθνική Φρουρά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Μάχης, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. Η κυβέρνηση, σημείωσε, προσπαθεί μέσα από το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, να την καταστήσει πιο αξιόμαχη, επιχειρησιακά πιο έτοιμη, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες που υπάρχουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 14:29:20 UTC