Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΕΙΔΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Κοινή είναι η βούληση και η απόφαση Ελλάδας και Κύπρου για τον περαιτέρω συντονισμό και τη συνέργεια προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων που έχουν θέσει, αλλά ταυτόχρονα και της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων του Ελληνισμού ευρύτερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ύστερα από 40λεπτη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συνάντηση, η οποία έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, φιλική, εγκάρδια και ουσιαστική, και ανέφερε ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, και να θέσουν κάποιους προβληματισμούς για διάφορα ζητήματα και κυρίως για το Κυπριακό και τις τελευταίες του εξελίξεις, την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα του Ελληνισμού.

    Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ``αμέριστη στήριξη και την ενίσχυση και συμπαράταξη της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός Ελληνισμός, ενόσω το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοικτό, ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, να καταστρατηγεί, με ένα αλαζονικό τρόπο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και ταυτόχρονα να προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα``.

    ``Κοινή είναι η θέση μας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ξένη επιδιαιτησία, μιας λύσης που δεν θα διασφαλίζει εγγυήσεις από μέρους της Τουρκίας ούτε επεμβατικού δικαιώματος της``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    Μια λύσης, συνέχισε, ``χωρίς τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εποίκους που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες του κυπριακού Ελληνισμού``.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Από την αρχή η Κύπρος είχε στοχευμένα μέτρα και ήθελε τα κεφάλαια που θα περιλάμβανε στην μονομερή δήλωση να σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού επεξήγησε ότι «αυτά αφορούν τη μη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και τις απειλές για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ερωτηθείς εάν είναι επιτυχής μοχλός πίεσης η μονομερής δήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «από τη στιγμή που ήταν στοχευμένη η επιλογή κεφαλαίων θα είναι και επιτυχής και με τον τρόπο αυτό, τη στιγμή αυτή, έχουν παγώσει 14 κεφάλαια για την Τουρκία».

    Οπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού τα έξι κεφάλαια δεν περιλαμβάνονται στα οκτώ τα οποία έχουν παγώσει από το 2006 ενώ διευκρίνισε ότι η μονομερής δήλωση έγινε προφορικά χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καταγράφεται τώρα και απομένει η διαδικασία καταγραφής των πρακτικών».

    «Υπάρχει διαφορά της ανεπίσημης έκφρασης αντίθεσης από την επίσημη σύνδεση των κεφαλαίων με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΕΙΔΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Το Υπουργείο Οικονομικών υπόγραψε με τις εμπορικές τράπεζες και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα τις πρώτες συμφωνίες για έκδοση των τριετών ειδικών χρεογράφων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη κατανομή, δίνοντας επιπρόσθετη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, τα οποία θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους συνθήκες ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

    Το ποσό που υπολείπεται από τα 3 δις που ορίστηκε αρχικά για την έκδοση θα διατεθεί σε δεύτερη κατανομή. Τα ποσά κατανεμήθηκαν στις τράπεζες αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχουν στις χορηγήσεις.

    Σε δηλώσεις ο Χαρίλαος Σταυράκης απεκάλυψε ότι το Υπουργείο προχωρεί κατά πάσα πιθανότητα αρχές του χρόνου στην έκδοση 4ετών χρεογράφων ύψους 1 δις ευρώ στις ξένες αγορές, κτίζοντας στην επιτυχία που είχαν τα κυπριακά χρεόγραφα στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι, ενώ πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο τα ειδικά ομόλογα να εκδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι υπάρχει ``ηθική δέσμευση`` εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μετακυλήσουν το όφελος που θα έχουν από τα χρεόγραφα αυτά στον καταναλωτή μέσω δανείων με το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο και σημείωσε πως αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, ότι με τα 4ετη ομόλογα τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 1%, θα υπάρξει μείωση στο κόστος του χρήματος στην Κύπρο κατά 500 εκ. ευρώ, ή ποσοστό 3% του κυπριακού ΑΕΠ, δεδομένου ότι το σύνολο των δανείων βρίσκεται στα 50 περίπου δις ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, ``αν δε τα δανειστικά επιτόκια μειωθούν κατά 2 μονάδες θα έχουμε κέρδος για τον δανειζόμενο στην Κύπρο ενός δις ευρώ. Είναι εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 20:29:15 UTC