Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΟΜΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΟΜΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό για την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα από τα άλυτα προβλήματα της Ευρώπης ``και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να λυθεί``, δήλωσε ο Πρόεδρος της ομάδας, Λόταρ Μπίσκι μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού.

    Δεν καταλαβαίνουμε, πρόσθεσε, για ένα μέλος του ΝΑΤΟ μπλοκάρει τη λύση, εννοώντας προφανώς την Τουρκία, τονίζοντας ότι η ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ είναι πολύ ενεργή και επισημαίνει πάντοτε στους Ευρωπαίους πως υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα, το Κυπριακό. ``Ο τουρκικός στρατός είναι εδώ και αυτό είναι κακό, πρέπει να πάνε πίσω. Ο βρετανικός στρατός είναι εδώ και ρώτησα γιατί. Δεν μπορώ να το εξηγήσω στη Γερμανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει τουρκικός και βρετανικός στρατός στην Κύπρο``.

    Ξέρουν, είπε, ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, αλλά στηρίζουν το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ``που έχει καλές προτάσεις για να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού``.

    Ευχήθηκε όπως οι εντατικές συνομιλίες τον Ιανουάριο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης. ``Αυτό θα ήταν καλό για την Ευρώπη. Πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό και το πρόβλημα της Εγγύς Ανατολής».

    Η συνεργασία του ΑΚΕΛ με το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, ανέφερε ο κ. Μπίσκι, ήταν πάντοτε καλή και ενδιαφέρονται για τη συνέχισή της και διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. ``Είναι σημαντικό για τους Αριστερούς στη Γερμανία και την Ευρώπη να βλέπουμε ότι ένας Αριστερός Πρόεδρος στην Κύπρο κάνει καλή δουλειά``. Στην ευρωπαϊκή Αριστερά, πρόσθεσε, υπάρχει πάντοτε μια συζήτηση για το εάν θα είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, αλλά για το ΑΚΕΛ - συνέχισε - δεν υπάρχει τέτοιο δίλλημα γιατί είναι στην εξουσία και έχει Αριστερό Πρόεδρο Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μπίσκι χαρακτήρισε μεγάλη πρόοδο το γεγονός ότι στη Γερμανία υπάρχει Αριστερό κόμμα πέραν των Σοσιαλδημοκρατών στη Μπούγκενσταγκ, όπου έχουν - όπως ανέφερε - 76 βουλευτές ενώ συμμετέχουν και σε δύο κυβερνήσεις κρατιδίων. Ευχήθηκε δε όπως ο Οσκαρ Λαφοντέν επιστρέψει και θα είναι έτοιμος να συνεχίσει την πολιτική με το κόμμα των Αριστερών.

    Η συνεργασία του, είπε, με το ΑΚΕΛ και τους δύο Ευρωβουλευτές του στο πλαίσιο της ομάδας τους στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ καλή και κατά την παραμονή του στην Κύπρο συζήτησε και το θέμα της οργάνωσης της αριστερής πολιτικής στην Ευρώπη.

    Η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εκείνη που στηρίζει με την περισσότερη συνέπια τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση και απελευθέρωση, στη βάση αρχών και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

    Τον ενημέρωσε, είπε, για το Κυπριακό και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπίτσκι επισκέπτεται την Κύπρο και τον διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, του γερμανικού λαού, ``έτσι ώστε να πετύχουμε μαζί τέτοιες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ανθρωπότητα να πηγαίνει πάντοτε μπροστά``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 December 2009 - 14:29:20 UTC