Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΛΙΒΑΝΟΣ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αλλαγή στις ημερομηνίες των εντατικών συνομιλιών, αποφάσισαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, η οποία διήρκησε δυο περίπου ώρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε θα υπάρξει μετάθεση της δεύτερης εβδομάδας των εντατικών συνομιλιών κατά μια εβδομάδα.

    «Οι ηγέτες αποφάσισαν ότι επιθυμούν να αλλάξουν τις ημερομηνίες των εντατικών συνομιλιών», είπε, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου, η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών θα διεξαχθεί κανονικά στις 11, 12, και 13 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη φάση που ήταν προγραμματισμένη για το τριήμερο 18, 19, και 20, θα διεξαχθεί τελικά στις 25, 26, και 27 του ίδιου μηνός.

    Οπως σημείωσε ο κ. Ντάουνερ, κατά την εβδομάδα που μεσολαβεί θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων των δυο ηγετών, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ εξήγησε πως ο λόγος που λήφθηκε αυτή η απόφαση είναι γιατί οι δύο ηγέτες θεωρούν πως θα ήταν καλή ιδέα να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δύο συμβούλους τους, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί για να συζητήσουν τα διάφορα θέματα κατά την εβδομάδα που μεσολαβεί, παρά να υπήρχε ταχεία μετάβαση από την πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών στη δεύτερη.

    «Για τεχνικούς λόγους είναι καλύτερα (οι εντατικές συνομιλίες) να διεξαχθούν με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, καθώς και σε θέματα ΕΕ υπό το πρίσμα της προετοιμασίας των εντατικών συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι οι αντιπρόσωποι των δυο ηγετών θα συναντηθούν ξανά το απόγευμα της Τρίτης για να συζητήσουν περαιτέρω τα θέματα ΕΕ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να αναμένεται μια επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο σύντομα, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε αστειευόμενος πως αν το σύντομα μπορεί να σημαίνει αύριο, τότε η απάντηση είναι όχι.

    «Ας περιμένουμε να δούμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως είχε κάποιες διαβουλεύσεις με τον Μπαν Γκι-μουν για το θέμα κατά την τελευταία συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

    «Θα ξαναμιλήσουμε σύντομα και θα δούμε πώς είναι το πρόγραμμα του ΓΓ, αλλά και πώς πάνε τα πράγματα», σημείωσε, επισημαίνοντας τέλος πως το ενδεχόμενο επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, «όχι πολύ αργά» είναι κάτι το οποίο βρίσκεται προφανώς στην ατζέντα των ΗΕ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ

    Στην Ελλάδα για να μιλήσει με την ελληνική Κυβέρνηση πάνω στις εξελίξεις, μεταβαίνει στο διάστημα μεταξύ των δύο τριημέρων των εντατικών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος κατά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών τη Δευτέρα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως με την απόφαση για μετάθεση του δεύτερου τριημέρου μια εβδομάδα αργότερα, «θα αφεθεί μεγαλύτερο κενό μεταξύ δύο τριημέρων ώστε να μπορέσουν και οι δύο ηγέτες να μελετήσουν τις εκατέρωθεν θέσεις που θα κατατεθούν το πρώτο τριήμερο», προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και στον ίδιο να μεταβεί στην Ελλάδα διότι, όπως είπε, «θέλω να μεταβώ στην Ελλάδα να μιλήσω με την Κυβέρνηση της Ελλάδας πάνω στις εξελίξεις».

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η δήλωση που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ μιλά από μόνη της. «Κουβεντιάσαμε για θέματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι σύμβουλοι μας θα συναντηθούν αύριο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και εμείς θα συναντηθούμε κανονικά τη Δευτέρα για να αρχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες». Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει διακοπή των εντατικών συνομιλιών μετά το δεύτερο τριήμερο είπε ότι «δεν το έχουμε καθορίσει. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία και τα αποτελέσματα των δύο τριημέρων».

    [03] ΥΠΕΞ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λίβανο, έγινε τη Δευτέρα δεκτός από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Michel Suleiman.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Nabih Berri και τον Υπουργό Εξωτερικών Ali al-Shami. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ανασκόπησαν τις εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση τους.

    Συζήτησαν, επίσης, περιφερειακά θέματα, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό, καθώς και τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τη νέα φάση εντατικών συνομιλιών. Ο κ. Berrri, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, επέδειξε ενδιαφέρον για τις συνομιλίες, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του στη διατήρηση της ενότητας του νησιού.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λίβανο και επανέλαβε την πρόσκληση προς τον κ. Berri να επισκεφθεί την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 January 2010 - 22:29:10 UTC