Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ

    Οι προτάσεις που διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων, που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Οι προτάσεις, είπε ο κ. Στεφάνου, θεωρούνται «επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας» και κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι «απαράδεκτες» και πόρρω απέχουν από τα συμφωνηθέντα για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Παρασκευή, στις 9 το πρωί, ``υπό το φως των συζητήσεων που θα γίνουν κατά το πρώτο τριήμερο των εντατικών διαπραγματεύσεων``, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ``στη συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των ηγετών των κομμάτων`` και ``υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτες και πόρρω απέχουν από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ``ο προβληματισμός και η συζήτηση είχε ένα πλατύ φάσμα θεμάτων``.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα προσέλθει στις εντατικές διαπραγματεύσεις όπως πάντα, υπερασπιζόμενος τις βασικές αρχές του Κυπριακού και πάνω στη συμφωνηθείσα βάση``.

    Κληθείς να πει ποια θα είναι η αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια στη συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Ταλάτ αν ζητηθεί να είναι βάση διαπραγμάτευσης οι συγκεκριμένες προτάσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``είναι ξεκάθαρη η θέση που έχουμε``, προσθέτοντας ότι ``αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης``.

    ``Πώς θα διαχειριστούμε το θέμα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το πούμε δημόσια``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση ότι αρχηγοί κομμάτων εξέφρασαν την ανάγκη απόσυρσης των προτάσεων της ε/κ πλευράς σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης``.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία δεν αυτοαναιρείται και δεν έχει αλλάξει τις δικές τις θέσεις με τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η βάση διαπραγμάτευσης είναι εκεί`` και ``είναι ό,τι έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων``, προσθέτοντας ότι «όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και συγκρίνοντας τις θέσεις που ο καθένας καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση της σύγκρισης που γίνεται με τη συμφωνηθείσα βάση, τότε καταφαίνεται ποιος είναι ο αδιάλλακτος και ποιος απομακρύνεται από τη συμφωνηθείσα βάση``.

    Αυτό, συνέχισε, ως απάντηση σε αυτούς που λεν ότι θα πρέπει να καταδειχτεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. «Η δική μας επιμονή στη βάση διαπραγμάτευσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, οι δημιουργικές μας θέσεις, αποδεικνύουν ποια πλευρά έχει καλή θέληση και ποια δεν είναι συνεπής σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ότι ``πρέπει το όλο σκεπτικό και η όλη προσέγγιση να είναι μέσα από αυτό το πρίσμα».

    Κληθείς να πει κατά πόσο πού θα οδηγηθούν οι συνομιλίες, εάν ακολουθήσει την ίδια τακτική η Τουρκία και δεν υπάρξει απόσυρση των συγκεκριμένων προτάσεων, ο κ. Στεφάνου, αφού είπε ότι ``αύριο πάμε στις εντατικές διαπραγματεύσεις και πολλά πράγματα δεν μπορούν να λεχθούν από αέρος αναφορικά και με τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών αλλά και σε ό,τι αφορά στις σκέψεις του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, του Προέδρου της Δημοκρατίας``, ζήτησε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των τριών πρώτων ημερών των εντατικών διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή ``αφού θα έχουμε και μια εικόνα από τις συζητήσεις που θα γίνουν αύριο μέχρι την Τετάρτη και θα συζητήσουμε και στο Εθνικό Συμβούλιο``.

    Σε παρατήρηση ότι κόμματα ζήτησαν κοινή σύσκεψη του Προέδρου Χριστόφια και των κυπριακών κομμάτων με την ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``για τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, η συνεχής επικοινωνία, διαβούλευση, συνεννόηση και συντονισμός με την Ελλάδα είναι ένας βασικός παράγοντας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση στο Κυπριακό``.

    ``Είναι άλλωστε γι αυτό το λόγο που προ ημερών είχε ανακοινωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό``, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Αυτό και μόνο το γεγονός, συνέχισε, ``δείχνει και τη δική μας προσέγγιση αναφορικά με το συντονισμό με την Ελλάδα``.

    Ερωτηθείς πώς βοηθά το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς η σημερινή εξέλιξη με την κατάθεση των τουρκικών προτάσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το διαπραγματευτή μας μπορούμε να τον βοηθήσουμε με την ύπαρξη ενός κλίματος συνενωτικού και που να στηρίζει τον Πρόεδρο στις προσπάθειες που θα καταβάλλει και στις εντατικές διαπραγματεύσεις, με συνέπεια πάντοτε στις αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    Κληθείς να σχολιάσει θέση κομμάτων ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι ταχυδρόμος για να παίρνει ένα έγγραφο και να το διαβιβάζει στον παραλήπτη του χωρίς να το έχει διαβάσει ή μελετήσει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ``μια τοποθέτηση που γίνεται ότι τίθεται θέμα ΗΕ``, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξέρει ``τι εννοεί ο καθένας, αν τίθεται θέμα ΗΕ``.

    ``Τα ΗΕ έχουν πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν, είναι η παροχή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ που υποβοηθά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος διαχρονικά, τα ΗΕ έχουν ψηφίσματα και από εκεί και πέρα, προς το παρόν, θα πρέπει να μείνουμε ως εδώ``, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 January 2010 - 14:29:13 UTC