Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [03] ΚΥΠΕ - ΔΕΞΙΩΣΗ - ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών παιγνιδιών της Τουρκίας ενέταξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου την προαναγγελία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα του έχει ετοιμάσει επιπρόσθετες προτάσεις για το Κυπριακό.

    ``Η Τουρκία προφανώς νοιώθει την ανάγκη να κάνει κινήσεις, να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια και για αυτό ο κ. Νταβούτογλου προφανώς θέλει να δείξει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καταθέσει νέες προτάσεις``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του ΚΥΠΕ.

    Οπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, οι ενέργειες κρίνονται όχι από τις ίδιες τις ενέργειες ως τέτοιες, αλλά από το περιεχόμενο των ενεργειών και από το περιεχόμενο των προτάσεων. ``Εμείς αναμένουμε από την Τουρκία, όπως και η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία έχοντας υπόψη τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ γιατί ο ρόλος της είναι κρίσιμος και αυτό το σημειώνει και η ίδια η ΕΕ``.

    Αναφορικά με τις εντατικές διαπραγματεύσεις και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το έγγραφο που κατέθεσε είναι στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ``δεν έχει κανένα πακέτο προτάσεων με αυτή την έννοια στο τραπέζι``.

    ``Συζητούμε επί των θέσεών μας με στόχο να φτάσουμε, όταν λέω των θέσεών μας ο καθένας βάζει και συζητά τις προτάσεις έτσι όπως τις είχαμε διατυπώσει στις απευθείας διαπραγματεύσεις διότι αυτό λέει και η συμφωνία για να ξεκινήσουμε τις εντατικές``, εξήγησε.

    Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης τόνισε ότι ``ο καθένας με αυτές τις προτάσεις προσέρχεται με στόχο να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις και στη βάση ασφαλώς αυτού που είχαμε συμφωνήσει ευθύς εξαρχής πριν ξεκινήσουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

    ``Αυτή είναι η βάση, αυτό είναι το σημείο κρίσης όλων και είναι πάνω σε αυτή τη βάση που εμείς κρίνουμε και επικρίνουμε την τουρκική πλευρά όταν καταθέτει θέσεις που δεν εξυπηρετούν και δεν στηρίζονται σε αυτή τη βάση λύσης``, συνέχισε.

    Σε ερώτηση αν το έγγραφο που κατέθεσε η ε/κ πλευρά αποσκοπεί και στην απάντηση στις θέσεις που διατυπώνονται στο έγγραφο της τ/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς δεν συνιστούν απάντηση στο έγγραφο της τ/κ πλευράς.

    ``Εμείς δεν δεχθήκαμε και δεν συζητούμε το έγγραφο της τουρκικής πλευράς. Είναι οι δικές μας οι προτάσεις, οι οποίες στηρίζονται πάνω σε αρχές, στηρίζονται πάνω στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, προωθούν και εξυπηρετούν τη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``, είπε.

    Σημείωσε ότι το τουρκικό έγγραφο δεν θεωρείται βάση διαπραγμάτευσης και ότι αυτό συμφωνήθηκε στο άτυπο συμβούλιο αρχηγών και αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: ``Οταν δεν δεχθείς να συζητήσεις κάτι, το επόμενο βήμα είναι να βάλεις τις προτάσεις σου κάτω για να συζητήσεις. Aλλιώς τι θα συζητήσεις;``, ανέφερε.

    Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τις προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στις εντατικές διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας πως ότι ``δεν πρόκειται περί νέων προτάσεων``.

    ``Είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το άτυπο συμβούλιο αρχηγών ότι θα κατέθετε ακριβώς τις προτάσεις που μέχρι τώρα έχουμε καταθέσει στις διαπραγματεύσεις για ένα προφανή λόγο``.

    Ο κ. Στεφάνου εξήγησε η ε/κ πλευρά κατέθεσε το έγγραφο ``πέραν από το γεγονός ότι δεν θα αποδεχόμαστε να συζητήσουμε τις απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις έτσι όπως κατατέθηκαν, αλλά και επειδή οι εντατικές διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνηθεί με στόχο να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις σε τρία κύρια θέματα και η αφετηρία ασφαλώς είναι οι προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί όλο αυτό το διάστημα στις απευθείας διαπραγματεύσεις``.

    ``Και αυτό το πράγμα έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω, όπως είχε συμφωνηθεί, όπως είχε λεχθεί στο άτυπο συμβούλιο αρχηγών``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για επαναχάραξη της στρατηγικής για προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``ποτέ δεν μετακινηθήκαμε από αυτή τη λογική και το γεγονός ότι συζητούμε και διαπραγματευόμαστε δε σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής``.

    ``Αλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αυτό που έκαναν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προηγουμένως, διαπραγματευόμαστε για να λύσουμε το Κυπριακό και για μας λύση σημαίνει και για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τερματισμός της κατοχής, επανένωση του εδάφους του λαού, της οικονομίας και των θεσμών στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν συναντήθηκε την Πέμπτη στην Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Liberman τον οποίο και ενημέρωσε για τις απαράδεκτες, όπως τόνισε, προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την έναρξη του πρώτου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε στον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί, «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της πλευράς μας για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι, ως γείτονες χώρες, Κύπρος και Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη καλές τους σχέσεις ώστε να καταστεί η ευρύτερη περιοχή φάρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.

    [03] ΚΥΠΕ - ΔΕΞΙΩΣΗ - ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ

    Με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος Αντη Χατζηκωστή, Διευθύνοντα Συμβούλου του Συγκροτήματος "ΔΙΑΣ", και με το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός με τις εγκληματικές δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση του ΚΥΠΕ για το κόψιμο της βασιλόπιττας.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου σημείωσε ότι υπήρξε προβληματισμός στο ΚΥΠΕ για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων.

    «Αποφασίσαμε να την πραγματοποιήσουμε και να τιμήσουμε τη μνήμη του Αντη Χατζηκωστή και να στείλουμε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τις εγκληματικές δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ο καθένας από το μετερίζι που έχει ταχθεί να υπηρετήσει την πατρίδα και την κοινωνία μας και για τα μεγάλα και για τα μικρά καθημερινά ζητήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΥΠΕ.

    Τόνισε ότι η δημοκρατία και ο λαός της Κύπρου έχουν τεράστια αποθέματα ιδανικών, αρχών, αξιών, λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθούν τα κανάλια και οι τρόποι εξωτερίκευσης αυτών των αρχών, ιδανικών και αξιών.

    «Πιστεύουμε ότι η πολιτική σκέψη, γενικότερα η κοινωνικοπολιτική δημιουργική σκέψη, δεν πρέπει να θολώνεται ούτε και να αποπροσανατολίζεται από μικρά και ασήμαντα. Πρέπει να παραμένει απερίσπαστη στα ουσιαστικά, στα βασικά, στα κύρια που είναι η εξυπηρέτηση του αγώνα που διεξάγει ο λαός μας που είναι οι προσπάθειες όλων μας για πρόοδο και ανάπτυξη γενικά της κοινωνίας μας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 16:29:22 UTC