Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ 2009

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται την Παρασκευή το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το οποίο θα ανασκοπήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις εντατικές διαπραγματεύσεις και σχολιάζοντας το έγγραφο που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι το τουρκικό έγγραφο δεν θεωρείται βάση διαπραγμάτευσης, κάτι που είχε συμφωνηθεί στο άτυπο συμβούλιο αρχηγών κομμάτων.

    Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου σχολίασε και τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τις προτάσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στις εντατικές διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι ``δεν πρόκειται περί νέων προτάσεων``.

    Τόνισε παράλληλα ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς δεν συνιστούν απάντηση στο έγγραφο της τ/κ πλευράς.

    Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι ο καθένας συζητά τις προτάσεις όπως είχαν διατυπωθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθούν περισσότερες συγκλίσεις, στη βάση αυτού που είχε συμφωνηθεί ευθύς εξαρχής πριν ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

    Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για την Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων στις 25 Ιανουαρίου.

    [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε μια λύση του Κυπριακού, στην οποία μπορούν να καταλήξουν οι δυο ηγέτες στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε η Βαρόνη Κίνοκ στη Βουλή των Λόρδων, απαντώντας σε ερώτηση του Λόρδου Kilclooney για το αν η βρετανική κυβέρνηση σκέπτεται να σταματήσει να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.

    «Η κυβέρνηση θα είναι ευτυχής να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων στο κατάλληλο στάδιο των διαπραγματεύσεων», είπε η κ. Κίνοκ, υφυπουργός Εξωτερικών, που εκπροσωπεί το υπουργείο στην Ανω Βουλή. «Δεν προβλέπουμε να είμαστε εμπόδιο σε μια λύση που θα προτείνουν οι δυο ηγέτες», πρόσθεσε. Σε άλλη ερώτηση του ιδίου μέλους σχετικά με την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τη μεταβίβαση μέρους των Βρετανικών Βάσεων για υποβοήθηση της προσπάθειας προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η Βαρόνη Κίνοκ απάντησε ως εξής: «Στις 10 Νοεμβρίου 2009, η κυβέρνηση υπέβαλε μια πρόταση στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, να παραχωρήσει 45 τετραγωνικά μίλια, σχεδόν το 50%, της έκτασης της κυρίαρχης περιοχής των Βάσεων, σε μια ενωμένη Κύπρο».

    Αυτή η προσφορά, συνέχισε, «θα υλοποιείτο σε περίπτωση λύσης και θα αφηνόταν στους δυο ηγέτες να διαπραγματευθούν το τι θα γινόταν με τη γη. Η διαβίβαση της γης δεν θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα στη λειτουργία των κυριάρχων περιοχών των Βάσεων.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ 2009

    Οι αθλητές που βραβεύονται στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του 2009, της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, με τις επιτυχίες και διακρίσεις τους, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι δυστυχώς, οι επιτυχίες της περασμένης χρονιάς επισκιάστηκαν, σε κάποιο βαθμό, από τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Κάλεσε την κυπριακή κοινωνία να εργαστεί με ειλικρίνεια για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι βραβευμένοι αθλητές, τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών αθλημάτων, όπως και οι ομάδες, επιλέγηκαν μέσα από ένα έγκυρο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών μελών της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου. Συγχαίροντας τους και ευχόμενος κάθε καλό, υγεία, ευτυχία και νέες μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στο πρόσωπό τους συγχαίρει το μεγάλο χώρο του αθλητισμού και των ανθρώπων του που καθημερινά μοχθούν, ιδρώνουν και αγωνίζονται για ένα αθλητισμό περήφανο, ρωμαλέο, υγιή, γεμάτο επιτυχίες.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της πολιτείας στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου, είπε ότι αυτός είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. «Θέλουμε τον αθλητισμό μας να διακρίνεται και να προβάλλει τη χώρα μας. Να κερδίζει μάχες και διακρίσεις που θα μας κάνουν όλους περήφανους. Ομως, θέλουμε και αθλητές και παράγοντες με ήθος και αξίες. Ανθρώπους που να τους διακρίνει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης». Η Κυβέρνηση, συνέχισε, «μέσα από τους σχεδιασμούς του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, προσφέρει όλα εκείνα τα εχέγγυα και την οικονομική δυνατότητα για ανάπτυξη, εξάπλωση και διάκριση του αθλητισμού μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 10:29:16 UTC