Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [02] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΚΕΛ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΒΕΛΕ ΕΠΙΔΟΜΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το ουσιαστικό είναι να αξιοποιηθεί κατάλληλα η απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Οραμς, που είναι πολύ σημαντική, και από νομικής και από πολιτικής άποψης, στις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, αλλά το πιο σημαντικό για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με την απόφαση του βρετανικού Εφετείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``σημασία έχει εμείς πώς ερμηνεύουμε και πώς αξιοποιούμε αυτή την απόφαση``.

    ``Οπως και ο Πρόεδρος έχει πει από την πρώτη ημέρα, η Κυβέρνηση και νομικά και πολιτικά θα αξιοποιήσει αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν κάνει καλό στην υπόθεση της Κύπρου, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, που περιλαμβάνει και το θέμα των περιουσιών, να κάνουμε μια ολόκληρη δημόσια συζήτηση και να αρχίσουμε τώρα να λέμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται να υπάρχουν στοχευμένες και προσεγμένες κινήσεις, αλλά νομίζω ότι η πολλή συζήτηση δημόσια επί αυτού του ζητήματος δεν θα κάνει καλό``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάουνερ στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη δήλωση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, επειδή δεν την έχει δει αυτούσια.

    ``Σε τελική ανάλυση τι έχει σημασία; Σημασία έχει εμείς να μην αποπροσανατολιζόμαστε από τις όποιες δηλώσεις, από το τι διαμείβεται και το τι λέγεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα λαμβάνουμε υπόψη. Ασφαλώς και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να τα μετρούμε και να τα αξιολογούμε, και ανάλογα, αν χρειάζεται, να τοποθετούμαστε, αλλά να μην χάνουμε και το ουσιαστικό``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι το ουσιαστικό είναι ``να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτή η απόφαση, που είναι όντως πολύ σημαντική, και από νομικής και από πολιτικής άποψης, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών, αλλά το πιο σημαντικό για την επίλυση του Κυπριακού``.

    Οπως είπε, ``αυτή η κατάσταση η ανώμαλη που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο είναι μια κατάσταση που προέρχεται από την ύπαρξη της κατοχής, της ντε φάκτο διχοτόμησης, των παρανομιών της Τουρκίας στην Κύπρο και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου``.

    ``Αρα, αυτό που χρειάζεται να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να λύσουμε το Κυπριακό, με τρόπο που να τερματίζεται και η κατοχή, να αποκαθίσταται η ενότητα του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, μέσα από μια λύση που να στηρίζεται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να στηρίζεται και στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, και ασφαλώς να στηρίζεται στη συμφωνημένη βάση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δηλαδή για ενότητα στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που επίσης περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα``, πρόσθεσε.

    [02] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Αναστάση Κρασοπούλη και της Ελλης Κρασοπούλη Σκορδέλη εξέδωσε την Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για το φόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» Αντη Χατζηκωστή στις 11 Ιανουαρίου 2010.

    Αιτούμενος την έκδοση διατάγματος, ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης Ανώτερος Υπαστυνόμος Θωμάς Ευθυμίου, ανέφερε ότι οι δύο ύποπτοι, σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία από έναν από τους τρεις υπόπτους που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση για την υπόθεση, φέρονται να είχαν συνάντηση με δύο από τους τρεις υπόπτους που τελούν υπό κράτηση και τους εξώθησαν στη διάπραξη του αδικήματος υποσχόμενοι αμοιβή, αλλά και μόνιμη εργασία στον τηλεοπτικό σταθμό `Σίγμα```.

    Τα δύο αδέλφια, με δήλωση που ανέγνωσε ο συνήγορος υπεράσπισής τους Μιχαλάκης Κυπριανού, ανέφεραν ότι δεν φέρουν ένσταση στην έκδοση του διατάγματος κράτησής τους διότι επιθυμούν να βοηθήσουν την Αστυνομία στην εξιχνίαση των ``πραγματικά εμπλεκομένων προσώπων`` στην υπόθεση, ενώ στις πρώτες καταθέσεις τους στην Αστυνομία αρνούνται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διερεύνηση της υπόθεσης «αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους εξιχνίασης της υπόθεσης».

    Παράλληλα, ο κ. Κατσουνωτός απηύθυνε έκκληση να μην στηθούν λαϊκά δικαστήρια, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας.

    [03] ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές εκθέσεις που έγιναν ποτέ για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Hildesheim στην Κάτω Σαξωνία της Γερμανίας και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

    Επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, επικαλείται σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Roemer- und Pelizaeus-Museum του Hildesheim, η οποία αναφέρει ότι η έκθεση, υπό το γενικό τίτλο «Κύπρος Το νησί της Αφροδίτης», πανευρωπαϊκά μοναδική στο είδος της και σε μέγεθος, θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2010.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας χρηματοδοτεί με ένα μεγάλο ποσό την έκθεση. «Με αυτό δε τον τρόπο αναγνωρίζεται και εκτιμάται ο ιδιαίτερος ρόλος της Κύπρου ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΒΕΛΕ ΕΠΙΔΟΜΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγήσει επίδομα στην οικογένεια του αποβιώσαντος ναρκαλιευτή Φεμισμπέρτο Νοβέλε, από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της αποναρκοθέτησης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Το ύψος του χορηγήματος συνολικά ανέρχεται σε 20.000 δολάρια Αμερικής, και αυτά θα δοθούν σε 100 μηνιαίες δόσεις του ύψους των 200 δολαρίων, προς την οικογένεια του αποβιώσαντος, που είναι η σύζυγος με οκτώ παιδιά``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Ο Φεμισμπέρτο Νοβέλε, μέλος του κέντρου για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο (MACC), σκοτώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2009 από έκρηξη νάρκης κατά τη διάρκεια αποναρκοθέτησης σε ναρκοπέδιο κοντά στο Γέρι, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 16:29:10 UTC