Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΡΗΤΙΩΤΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ - ΤΑΛΑΤ

    Η υπόθεση Οραμς και η πρόσφατη Απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αποδεικνύει ότι η κατοχή και η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να βολεύει ούτε τους Ελληνοκυπρίους ούτε τους Τουρκοκυπρίους.

    Σχολιάζοντας σήμερα, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με την υπόθεση Οραμς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις που γίνονται αναφορικά με την υπόθεση Οραμς, για ευνόητους λόγους``, όπως ``και ο δικηγόρος της οικογένειας Αποστολίδη, ο κ. Καντούνας, το έχει υπογραμμίσει``.

    ``Εχουμε δώσει το δικό μας στίγμα αναφορικά με την υπόθεση Οραμς``, είπε ο Εκπρόσωπός, προσθέτοντας πως ``και η υπόθεση Οραμς αποδεικνύει ότι κανέναν, ούτε Ελληνοκύπριο ούτε Τουρκοκύπριο μπορεί να βολεύει αυτή η κατάσταση της κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης``.

    Θα πρέπει να υποδείξουμε, συνέχισε, ``ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να διασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον τους, μέσα από μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει τον τόπο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία``.

    ``Εμείς``, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``από αυτό καθοδηγούμαστε και για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε``.

    [02] ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΡΗΤΙΩΤΗΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Στα χώματα της γενέθλιας του γης, στον Στατό-Άγιο Φώτιο αναπαύεται πλέον ο μάρτυρας του πραξικοπήματος Φίλιππος Κρητιώτης. Η κηδεία των οστών του στρατιώτη Φίλιππου τελέσθηκε στον ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού στον Στατό.

    Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Ο Κρητιώτης που υπηρετούσε την θητεία του στην Ε.Φ. δολοφονήθηκε την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος στην Λεμεσό μαζί με τρεις άνδρες του εφεδρικού σώματος.

    Ο Κρητιώτης και οι τρεις συναγωνιστές του μετά την εκτέλεση τους τάφησαν στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στην Λεμεσό. Ενώ οι συγγενείς του τον αναζητούσαν για μέρες ακόμη και μετά την Τουρκική εισβολή δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Το 1981 μετά από ενέργειες της οικογένειας του έγινε εκταφή των λειψάνων από τον τάφο που πίστευαν ότι βρίσκονταν τα οστά του Φίλιππου Κρητιώτη. Σε βάθος δυο μέτρων εντοπίστηκαν τα οστά ενός νέου ανθρώπου με σφαίρα στο κρανίο αλλά δεν έγινε ταυτοποίηση του λειψάνου αυτού αφού οι ιατρικές μέθοδοι της εποχής δεν το επέτρεπαν.

    Πριν από μόλις τρεις μήνες η οικογένεια του ήρωα έδωσε δείγμα γενετικού υλικού και ταυτοποιήθηκε με λείψανα που είχαν βρεθεί στον τάφο του συναγωνιστή του Χαράλαμπου Κυρίλλου.

    Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας σημείωσε ότι παραμένοντας πιστοί,

    στις υποθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου , κατά του οποίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ο Φίλιππος Κρητιώτης και άλλοι μαχητές της αντίστασης

    υπερασπίσθηκαν την δημοκρατική νομιμότητα προτάσσοντας τα στήθη τους στους αδίστακτους πραξικοπηματίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 January 2010 - 10:29:11 UTC