Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει το βράδυ της Κυριακής στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν.

    Ο κ. Μπαν θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 1900, όπου θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ, αλλά δεν θα δεχθεί ερωτήσεις. Αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2030, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει στο Προεδρικό δείπνο προς τιμή του κ. Μπαν.

    Το πρόγραμμα των επαφών του ΓΓ των ΗΕ έχει καθοριστεί για αύριο Δευτέρα, καθώς την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπαν τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί αρχικά με το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή. Ακολούθως θα έχει χωριστή συνάντηση πρώτα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 1430 της ίδιας ημέρας, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην οικία του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στις 1615 θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο ηγέτες.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μπαν θα παρευρεθεί σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας στην οποία θα παρευρεθούν διπλωμάτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Ούτε ενδιάμεση συμφωνία, ούτε επιδιαιτησία θα υπάρξει κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλωσόρισε την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την επίσκεψή του για να εκφράσει ξανά τη θέληση και τη βούληση που έχει να συνεχίσει την εργασία για να φτάσει σε λύση στο Κυπριακό.

    «Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μπει στη διαδικασία να μιλήσει επιμέρους για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι καλό να περιμένουμε.

    «Ο ΓΓ θα έρθει στην Κύπρο στο πλαίσιο το οποίο ο ίδιος ανακοίνωσε, δηλαδή θα έρθει να ενημερωθεί, ασφαλώς, να εκφράσει την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς επίλυση στο Κυπριακό και τίποτα περισσότερο. Ούτε ενδιάμεσες συμφωνίες για τις οποίες ορισμένοι είχαν μιλήσει, ούτε επιδιαιτησίες για τις οποίες ενδεχομένως κάποιοι να έχουν ανησυχίες. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα», ανέφερε.

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απλές διακηρύξεις υποστήριξης προς τις συνομιλίες δεν είναι αρκετές, η Τουρκία πρέπει να κάνει, κατά ενεργητικό τρόπο, εποικοδομητικά βήματα που να μπορούν να συμβάλουν στη λύση, τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Κάνοντας πιο συγκεκριμένη την υποχρέωση της Τουρκίας ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα πρέπει να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευθούν ελεύθερα, θέτοντας τα συμφέροντα τους πάνω από τα συμφέροντα της Τουρκίας, δίδοντας τις αναγκαίες προς αυτή την κατεύθυνση οδηγίες».Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε σε συγκέντρωση του Συνδέσμου Κυπρίων Φοιτητών του Imperial College με θέμα «Cyprus: Time for Hope?» (Κύπρος: Καιρός για Ελπίδες;) έδωσε ένα διάγραμμα των εξελίξεων από την έναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστόφια, μια σαφής απόδειξη της πολιτικής βούλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση.

    Τόνισε τη βάση των συνομιλιών για ένα κράτος διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα. Το αποφασιστικά μεγαλύτερο μέρος των μέχρι τώρα συνομιλιών, είπε, αφορά τη διακυβέρνηση, τις σχέσεις με την ΕΕ και οικονομικά θέματα. Ορισμένες συμβιβαστικές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια πρέπει να θεωρούνται ακριβώς έτσι και όχι σαν εναρκτήρια σημεία. Υπενθύμισε ότι η ίδια η πρόταση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν πρόταση συμβιβασμού, που απέβλεπε στην ικανοποίηση δυο βασικών επιδιώξεων - τη διατήρηση της ενότητας του κράτους και τη διασφάλιση σε κάθε μια από τις δυο κοινότητες μιας περιοχής την οποία θα διοικούσε. Σκοπός είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών και όχι η δημιουργία ενός νέου κράτους και, οπωσδήποτε, όχι η δημιουργία δυο κρατών που θα συγκροτήσουν μια συνομοσπονδία.

    Οπωσδήποτε η λύση πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα - διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας, συνθήκες ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους. Η ασφάλεια για τη μια πλευρά, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας για την άλλη. Η υπόσταση της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ είναι αρκετή εγγύηση για την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της. Ο κ. Κυπριανού κατέληξε στο πόρισμα ότι παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες εφόσον συνεχίζεται η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης υπάρχει και η ελπίδα για την Κύπρο. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Φοιτητών, Μιχάλης Γιακουμή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 31 January 2010 - 12:29:10 UTC