Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Ο χώρος όπου ο ΓΓ των ΗΕ συναντά κάποιον δεν έχει οποιανδήποτε συνέπεια πάνω στην πολιτική του διεθνούς οργανισμού και τα ΗΕ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία όπως έκαναν πάντα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς για το θέμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στο λεγόμενο προεδρικό, όπου συνάντησε τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ντάουνερ αφού υπενθύμισε πως έχουν γίνει δηλώσεις επί του θέματος από τον εκπρόσωπο Τύπου των ΗΕ, ανέφερε πως «οπουδήποτε ο ΓΓ συναντά οποιονδήποτε αυτό δεν έχει οποιεσδήποτε συνέπειες στο θέμα της αναγνώρισης από τα ΗΕ, απολύτως καμία συνέπεια».

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έκαναν πάντοτε. Οτιδήποτε έκανε ο ΓΓ ή οπουδήποτε και οπουδήποτε και εάν πήγε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο αυτό δεν έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο πάνω στα ψηφίσματα των ΗΕ, ανέφερε.

    Απαντώντας στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της επίσκεψης του ΓΓ στο λεγόμενο προεδρικό, ο κ. Ντάουνερ είπε, εξάλλου, πως το πραγματικά σημαντικό για την Κύπρο και τους Κυπρίους είναι οι διαπραγματεύσεις και πως αυτές αποτελούν το κεντρικό θέμα για το μέλλον αυτής της χώρας.

    Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στη συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως αυτό είναι που είναι πραγματικά σημαντικό.

    Ανέφερε πως αυτή είναι μια απίστευτα σημαντική περίοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και οι Κύπριοι είτε βρίσκονται στο νότο είτε στο βορρά πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων και να δώσουν στήριξη στους ηγέτες, καθώς εργάζονται πάνω στα δύσκολα ζητήματα.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως έχει θέσει τις συνομιλίες υπό κίνδυνο, αφού δεν απέτρεψε την επίσκεψη του ΓΓ στο λεγόμενο προεδρικό, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις οπωσδήποτε προχωρούν μπροστά κατά τρόπο εποικοδομητικό και πως ο ΓΓ έκανε μια πολύτιμη συμβολή στην προώθηση αυτής της διαδικασίας προς τα μπρος.

    Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ των ΗΕ δεν αναφέρθηκε στα ψηφίσματα των ΗΕ στις δηλώσεις του στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ αφού σημείωσε το γεγονός πως ο ΓΓ υποστηρίζει τα ψηφίσματα των ΗΕ και δεν είναι ανάγκη αυτός να συνεχίζει να το επαναλαμβάνει, σημείωσε πως δεν είναι ο ΓΓ που περνά τα ψηφίσματα αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας και πως εξ ορισμού η Γραμματεία των ΗΕ υποστηρίζει αυτά τα ψηφίσματα.

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη του ΓΓ στο λεγόμενο προεδρικό δεν παραβιάζει τα ψηφίσματα αυτά, ο κ. Αυστραλός διπλωμάτης επανέλαβε πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε αντίκτυπος στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή στη στάση των ΗΕ σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενης αναγνώριση εκ μέρους τους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να πει εάν νιώθει λύπη για αυτό που έγινε, ο κ. Ντάουνερ είπε πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα ΗΕ έκαναν διευθετήσεις με τις δυο πλευρές για την επίσκεψη και πως έχουν εξηγήσει μέσω του εκπροσώπου τους ποιες ήταν αυτές οι διευθετήσεις. «Και απλά παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται», ανέφερε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως έχει εξαπατηθεί από την άλλη πλευρά, είπε πως δεν είναι φρόνιμο να μπει κανείς σε μια τέτοιου είδους συζήτηση, επαναλαμβάνοντας πως το πραγματικά σημαντικό είναι η επικέντρωση στις συνομιλίες που είναι το πιο σημαντικό θέμα και πως οτιδήποτε έγινε δεν είχε επιπτώσεις πάνω στην πολιτική των ΗΕ στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να είναι εντατικές, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση επ αυτού και πως προσβλέπουν να ακούσουν πολύ σύντομα από τους ηγέτες πότε θα είναι η επόμενή τους συνάντηση και για τη φύση αυτών των συναντήσεων.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

    Το πράσινο φως για την απαγόρευση της κυκλοφορίας δεκαεφτά συνθετικών ναρκωτικών ουσιών και προϊόντων, που πωλούνται στην κυπριακή αγορά, δόθηκε την Τετάρτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εγκληματικότητας.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο με τη διαδικασία του κατ επείγοντος, αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη την έκδοση σχετικού διατάγματος, που ετοίμασε η Νομική Υπηρεσία και που θα απαγορεύει την κυκλοφορία των ουσιών αυτών στην αγορά.

    Τα μέλη της Επιτροπής Εγκληματικότητας συζήτησαν άμεσα, αλλά και προληπτικά μέτρα, για την απαγόρευση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης συζήτησαν και την πιθανή τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να εκδίδονται και έμμεσα διατάγματα, τα οποία θα λειτουργούν προληπτικά.

    Μετά την έκδοση του διατάγματος, με το οποίο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, η πώληση και η διακίνηση των συγκεκριμένων 17 ουσιών, η Αστυνομία θα προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση τους από την αγορά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 February 2010 - 20:29:13 UTC