Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚ
  • [03] ΣΟΥΛΤΖ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [04] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Στο Κυπριακό και στα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρθηκε μετά τη λήξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε πριν από τη Σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Καθριν Αστον. Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο «σύντομη και περιεκτική», ενώ για την κ. Αστον είπε ότι η ίδια εξέφρασε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με ικανοποιεί το ενδιαφέρον που εκφράζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από την Ύπατη Εκπρόσωπο, και θα είμαστε σε επαφή, τόνισε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν συζητήθηκε ο ρόλος της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, και για αιχμές ορισμένων πολιτικών κομμάτων ότι δεν αξιοποιείται η ΕΕ στο βαθμό που θα ήθελαν κάποιοι, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε «Πότε αξιοποιήθηκε περισσότερο η ΕΕ; Πότε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεδείκνυε τόσο, καθημερινό, ενδιαφέρον;» και στη συνέχεια απάντησε: «Ποτέ».

    Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, είναι απόψεις αυτές, είναι θέματα του εσωτερικού διαλόγου και, όπως ξέρετε, ο καθένας - δημοκρατία έχουμε - αντικρίζει τα πράγματα όπως νομίζει ότι πρέπει να τα αντικρίσει. «Από δικής μου πλευράς, από την ώρα που έχω επιφορτιστεί με τη διακυβέρνηση του τόπου έδωσα μάχη και νομίζω ότι πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα, πετύχαμε να είναι στο κέντρο της προσοχής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Κυπριακό» ανέφερε.

    «Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε εξελίξεις οι οποίες είναι θετικές για την Κύπρο, παρά τη διπλωματική και επικοινωνιακή επίθεση της Τουρκίας», είπε. «Εμείς, εργαζόμαστε αθόρυβα και πολύ συγκεκριμένα, χωρίς να θριαμβολογούμε κιόλας γιατί το πρόβλημα είναι εκεί, είναι δύσκολο, είναι δυστυχώς πολυσύνθετο, και δίνουμε τη μάχη με καρτερικότητα και με πολλή ψυχραιμία», τόνισε, προσθέτοντας ότι θέλει να ευχαριστήσει τον κ. Μπαρόζο για το ενδιαφέρον του - το καθημερινό ενδιαφέρον του. Είμαστε σε επαφή από τηλεφώνου και όποτε βρίσκομαι στις Βρυξέλλες ανταλλάσσουμε απόψεις για τις εξελίξεις, το ίδιο έγινε και σήμερα, κατέληξε κ. Χριστόφιας, ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει και την κ. Αστον για το ενδιαφέρον της.

    Ο Πρόεδρος είπε στη συνέχεια ότι το κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η αρωγή προς την Ελλάδα. Επεδείχθη κατανόηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωζώνη, τις χρηματικές αγορές και το Ευρώ.

    Οι «15» της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όσο γίνεται την Ελλάδα, τόνισε. Στη συνέχεια επισήμανε ότι η οικονομική κρίση και τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες έχουν τις επιπτώσεις τους πάνω στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, ενώ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, το συντομότερο δυνατό, η Ελλάδα να αρχίσει να αντιμετωπίζει αυτή την κρίση αποτελεσματικά. Εύχομαι προς την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά προπάντων προς τον Ελληνικό λαό, να έχει αποτελέσματα με όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις πάνω στον απλό άνθρωπο, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με το άλλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έγινε μια ελεύθερη συζήτηση για τη νέα Στρατηγική «ΕΕ 2020», υπό την προεδρία του κ. Βαν Ρομπέι. Εκφράστηκαν απόψεις, κάποιες κριτικές κιόλας απόψεις, για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, καθώς και απόψεις που σχετίζονται με τη νέα Στρατηγική του 2020, ανέφερε. Αναφορικά με την κυπριακή θέση, τόνισε ότι η «εμείς έχουμε τη δική μας αντίληψη των θεμάτων, θέλουμε περισσότερο ανθρωποκεντρική οικονομία και κοινωνία, ατυχώς, βέβαια, συναντήσαμε την οικονομική κρίση, τις ρίζες της οποίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, η ΕΕ δεν έχει αγγίξει στην ουσία τους». « Κατ εμάς, η ουσία της κρίσης είναι η απόλυτη ελευθερία της αγοράς» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η ελάχιστη κρατική παρέμβαση για ρύθμιση της αγοράς. Σε αυτά τα πλαίσια ήταν και η σημερινή μας παρέμβαση, είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «θα καταθέσουμε και γραπτώς τις απόψεις μας που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα και τη νέα Στρατηγική του 2020, στον Πρόεδρο της Επιτροπής και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ καλή συζήτηση, θα συνεχιστεί τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, είπε.

    Τέλος στη Σύνοδο συζητήθηκε και η βοήθεια προς τον λαό της Αϊτής. Η ΕΕ ψάχνει με ποιο συγκεκριμένο τρόπο, θα αναλάβει και θα υλοποιήσει ευθύνες αλλά και θα συνδράμει ώστε και άλλοι εταίροι να ενταχθούν σε μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατά συγκεκριμένο τρόπο, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Για το θέμα της Αϊτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, εξέφρασαν ετοιμότητα, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βοήθεια, τόσο οικονομική όσο και άλλη αρωγή, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα. Αλλά χρειάζεται, όμως, περισσότερος συντονισμός από την πλευρά της Ένωσης ούτως ώστε η βοήθεια να είναι πολύ συγκεκριμένη και αποτελεσματική.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚ

    Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για την άμεση υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων αποτελεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε την Τετάρτη σχετικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2009, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση ως το πιο ισχυρό που έλαβε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα ακόμη πολιτικό εργαλείο στον αγώνα για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ενεργό στήριξη από μέρους της Τουρκίας μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    «Ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να συμβάλει με απτό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού αναθεωρώντας τη μέχρι σήμερα πολιτική της», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι το ΕΚ δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ομαλή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτουν τήρηση των δεσμεύσεων της και λύση του Κυπριακού».

    [03] ΣΟΥΛΤΖ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΚΛΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο σύντομα για να συναντήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να εκφράσει την υποστήριξή της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δέσμευση και κουράγιο των δύο ηγετών στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Παράλληλα, προέβη σε έντονη έκκληση προς τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συνεχίσουν, και όπου δυνατόν, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό, προϊόν διαπραγμάτευσης.

    Συγκεκριμένα, ανακοίνωση Τύπου της Σοσιαλιστικής Ομάδας αναφέρει ότι ο αρχηγός της στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτζ, προέβη «σε μια έντονη έκκληση προς τους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας στην Κύπρο, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να συνεχίσουν, και όπου δυνατόν, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό, προϊόν διαπραγματεύσης».

    [04] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

    Στη θέση του ότι την ευθύνη για τη μοιραία πτώση του αεροσκάφους της ``ΗΛΙΟΣ``, τον Αύγουστο του 2005 στο Γραμματικό, τη φέρουν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του Μπόινγκ, επέμενε ο εμπειρογνώμονας και μέλος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) Ηλίας Νικολαΐδης.

    Στην ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, άρχισε η αντεξέταση του μάρτυρα της Kατηγορούσας Aρχής.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Παπαϊωάννου, συνηγόρου υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων για την πτώση του αεροσκάφους, ο κ. Νικολαΐδης αναγνώρισε μεν πως το πλήρωμα του θαλάμου διακυβέρνησης είχε υποστεί υποξία (έλλειψη οξυγόνου), αλλά επέμενε ότι η υποξία ήταν συνέπεια του ότι κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν κατάλαβαν το τι σήμαινε ο προειδοποιητικός ήχος που ηχούσε στο θάλαμο διακυβέρνησης (αν είναι προειδοποίηση για τη διαρρύθμιση του αεροσκάφους κατά την απογείωση - take off configuration warning ή το υψόμετρο της καμπίνας) και ότι δεν είχαν φροντίσει ο διακόπτης του συστήματος συμπίεσης να ήταν στο αυτόματο.

    ``Αν είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο``, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος σε άλλο σημείο της αντεξέτασης είπε ότι το πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης θα έπρεπε να δει στη διαδικασία εξωτερικής επιθεώρησης του αεροσκάφους (πριν από την απογείωση) ότι η βαλβίδα εκροής αέρα δεν ήταν στη σωστή θέση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 18:29:11 UTC