Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΝΤΟΥΜΠΑΙ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Το κεφάλαιο της οικονομίας συζήτησαν την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 17.00, ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι «οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην οικονομία. Επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στην οικονομία, και οι αντιπρόσωποι μαζί με τους τεχνικούς λειτουργούς θα συναντηθούν ξανά εδώ για συνέχιση της συζήτησης πάνω στο θέμα της οικονομίας», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες Χριστόφιας και Ταλάτ, μαζί με τους συμβούλους τους Ιακώβου και Ναμί, είχαν μια χωριστή συνάντηση στην οποία συζήτησαν ευρύτερα όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε και το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε πως συναντήθηκαν χωριστά για να συζητήσουν όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως είπε.

    Ερωτηθείς αν έχουν ολοκληρώσει το θέμα της οικονομίας, καθώς ήταν ένα από τα θέματα στα οποία υπήρχαν αρκετές συγκλίσεις, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα, για συνέχιση της συζήτησης πάνω στην οικονομία. «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων να συζητήσουν, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πτυχών της οικονομίας και χρειάζεται να τα συζητήσουν, κάτι που προφανώς είναι χρονοβόρο», είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, ο κ. Ντάουνερ είπε πως για αυτό θα υπάρξει ενημέρωση σε κατοπινό στάδιο.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξαν συγκλίσεις κατά τη σημερινή συζήτηση επί του κεφαλαίου της οικονομίας, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν θα ήθελε να περιγράφει λεπτομερώς το κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης, για προφανείς λόγους.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ

    Τις πρώτες τους απόψεις επί του κεφαλαίου της οικονομίας αντάλλαξαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφια ανέφερε ότι ``άρχισε η συζήτηση για το θέμα της οικονομίας``. ``Αντηλλάγησαν οι πρώτες απόψεις, την Παρασκευή θα συναντηθούν οι δύο ομάδες να συνεχίσουν την εργασία απ` εκεί που έμειναν σήμερα``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως είχε ``και ιδιαίτερες συναντήσεις με τον κ. Ταλάτ, όπου έτσι ελεύθερα ανταλλάξαμε απόψεις και πάνω σε τρέχοντα ζητήματα που θα μπορούσε να θέσει η μία ή η άλλη πλευρά, αλλά και σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού``. Σε ερώτηση αν ο κ. Ταλάτ του έθεσε ζήτημα επιστροφής στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, επειδή είχε δηλώσει ότι θα επιθυμούσε οι συνομιλίες να αρχίσουν με αυτό το κεφάλαιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε αν ``θα αρχίσουμε αυτά πάλι;``. ``Να λέει ό,τι θέλει ο κ. Ταλάτ και εγώ δεν θα επανέρχομαι χάριν της δημιουργίας συζητήσεων και κόντρα συζητήσεων πάνω σε αυτά τα θέματα``, είπε.

    ``Διαπραγματεύομαι σοβαρά, ό,τι έχω να πω θα το λέω χωρίς πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις, οι οποίες δημιουργούν επιπρόσθετα θέματα και για εσωτερική κατανάλωση και για τριβές μεταξύ των κομμάτων``, πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει προγραμματιστεί όπως στις 4 συναντήσεις συζητηθούν τα κεφάλαια της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος είπε ``και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συζητηθεί αν υπάρχει ο χρόνος σε αυτές τις συναντήσεις``.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Επιδίωξη και φιλοδοξία της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είναι να προβεί σε τομές στην οικονομία, αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματά της και τα χρονίζοντα προβλήματα όσο και τομές ευρύτερα στην κοινωνία.

    Ερωτηθείς σήμερα αν έχει γίνει διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με περικοπές δαπανών στο δημόσιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι μόνο για αυτό το συγκεκριμένο θέμα αλλά έχει μιλήσει για τη διαμόρφωση ενός πακέτου από πολιτικές και μέτρα για την κυπριακή οικονομία και αυτό το πακέτο έχει δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα γίνει η συζήτηση και η διαβούλευση, διότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης χρειάζονται και συναινέσεις και οι συναινέσεις προκύπτουν μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τα πολιτικά κόμματα.

    «Η δική μας φιλοδοξία ως Κυβέρνηση δεν είναι μόνο να έχουμε μέτρα και πολιτικές που αφορούν την παρούσα κατάσταση, αλλά επιδιώκουμε, φιλοδοξούμε, προσπαθούμε και το εφαρμόζουμε στην πράξη, να κάνουμε τομές τόσο στην οικονομία, αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και τα χρονίζοντα προβλήματα όσο και τομές ευρύτερα στην κοινωνία, διότι θέλουμε πραγματικά να εκσυγχρονίσουμε την κοινωνία μας και να οικοδομήσουμε - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας -μια πιο δίκαιη κοινωνία», είπε ο Εκπρόσωπος. Κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή επ αυτού, γιατί «δεν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε οτιδήποτε αυτή την ώρα».

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΝΤΟΥΜΠΑΙ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στους 8 του τουρνουά αντισφαίρισης του Ντουμπάι.

    Υστερα από αγώνα που κράτησε 144 λεπτά, ο Κύπριος πρωταθλητής, 37ος στον κόσμο, κέρδισε με 3-1 (6-3, 3-6, 6-1) σετ τον Ινδό Σομντέβ Ντέβερμαν, σε αγώνα για τους ``16`` του τουρνουά.

    Στον επόμενο γύρο, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Γερμανό Μίκαελ Μπερέρ, 56ο στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος προκρίθηκε αφού ο αντίπαλός του Ρώσος Νικολάι Νταβιτένκο αποχώρησε με πρόβλημα στον αριστερό καρπό βρισκόταν και ενώ έχανε 1-0 σετ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 February 2010 - 18:29:11 UTC