Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΣΟΥΝΩΤΟΣ - ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [04] ΚΟΠΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ενόψει των κρίσιμων ημερών που έπονται στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, στέλνοντας μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ότι εάν δεν πιέσουν την Αγκυρα για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτύχουν και στην παρούσα προσπάθειά τους και θα φορτωθούν ακόμα μια αποτυχία

    Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, που τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής στο Μαχαιρά, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «από τον ιερό τούτο χώρο, δίπλα από το θυσιαστήριο του Γρηγόρη Αυξεντίου, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι αυτός ο λαός δεν βολεύεται με λιγότερη λευτεριά και ότι συνεχίζει τον αγώνα των ηρώων και των μαρτύρων του μέχρι την τελική δικαίωση».

    «Αρνούμαστε να δεχθούμε λύση που δεν θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων μας και δεν θα αποκαθιστά τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας και του λαού μας», είπε προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό».

    «Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα. Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών», σημείωσε.

    Τονίζοντας πως λέμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και πως αποδεχόμαστε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός, δεν αποδεχόμαστε λύση στη βάση των όρων, των στόχων και των επιδιώξεων της Τουρκίας, επεσήμανε: «Αλλο συμβιβασμός και άλλο υποταγή. Οπως πολλές φορές έχουμε διακηρύξει, ούτε εθελόδουλοι είμαστε, ούτε αυτόχειρες σκοπεύουμε να καταστούμε».

    Ο κ. Καρογιάν παρατηρώντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη, για τρεις και πλέον δεκαετίες, επιχειρούν, με τη μια ή την άλλη διαδικασία να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια συμφωνημένη λύση, μέχρι σήμερα δεν το έχουν κατορθώσει, επειδή, προφανώς, δεν αντιμετώπισαν με την αποφασιστικότητα που έπρεπε την τουρκική αδιαλλαξία και την τουρκική αλαζονεία.

    Αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στην Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές και τα ψηφίσματά τους και να πειθαρχήσει σε όσα το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της διεθνούς έννομης τάξης υπαγορεύουν, ποια αξιοπιστία και ποιο κύρος, αλήθεια, θα μπορέσουν να διαφυλάξουν; διερωτήθηκε.

    Διατυπώνοντας τη θέση ότι οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και γενικά της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος, είπε ότι αυτή την αλήθεια πρέπει επιτέλους να την κατανοήσουν και τα Ηνωμένα Εθνη και οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που οφείλουν να επιβάλουν στην Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης.

    «Αντί, κάποιοι εκ των ισχυρών της διεθνούς κοινότητας να επιχειρούν και να επινοούν τρόπους αποενοχοποίησης της Τουρκίας και να έχουν πρώτη έγνοια πώς θα διευκολύνουν την Τουρκία, είτε στους σχεδιασμούς της για να καταστεί ισχυρή υπερδύναμη στην περιοχή είτε για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, θέτοντας διάφορα διλήμματα και εφαρμόζοντας πιέσεις ή και εκβιασμούς να παγιδεύσουν τη δική μας πλευρά, καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους προς την Τουρκία», συνέχισε ο κ. Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε στη συνέχεια ότι η Τουρκία αντί να εισακούσει τις εκκλήσεις και τις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας και να αποκτήσει μια καθώς πρέπει ευρωπαϊκή συμπεριφορά, προβάλλει προκλητικά αξιώσεις και καταφεύγει σε μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε μια νέο-οθωμανική Τουρκία.

    «Για να πετύχει η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ότι θέλει λύση του Κυπριακού», ανέφερε προσθέτοντας ότι χωρίς τη βούληση της Αγκυρας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτύχουν και στην παρούσα προσπάθειά τους. Θα φορτωθούν ακόμα μια αποτυχία», πρόσθεσε καλώντας το διεθνή οργανισμό να μεριμνήσει να μην προσθέσει ακόμα μια αποτυχία στο ενεργητικό του και να στρέψει τις προσπάθειές τους προς την Αγκυρα, αντιμετωπίζοντας με περισσότερη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την αδιαλλαξία της.

    Διαμηνύοντας πως ούτε υπό το βάρος του διλήμματος περί τελευταίας ευκαιρίας, ούτε υπό το κράτος οποιουδήποτε εκβιασμού είναι δυνατό ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί τους όρους του κατακτητή και να προσυπογράψει λύση αυτοκτονίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αυτές τις ώρες η ενότητα και η ισχύς πρέπει να χαρακτηρίζουν το εσωτερικό μας μέτωπο.

    «Μόνο αν είμαστε ενωμένοι και κατά συνέπεια ισχυροί διαπραγματευτικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ευόδωση του αγώνα μας, ώστε να δικαιωθεί και η θυσία των ηρώων μας», ανέφερε σημειώνοντας ότι «ουδενός οι ώμοι είναι τόσο ισχυροί για να μπορούν από μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος της μεγάλης ευθύνης για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος».

    Αναφέροντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας η διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγούν σε μια συλλογική διαχείριση του εθνικού θέματος, είπε πως αν οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν δεν μας βρουν ενωμένους τόσο στους στόχους όσο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των εξελίξεων, πολλά δεινά, ίσως, μας αναμένουν.

    Ακολούθως, αφού ανέφερε ότι δεν υιοθετούμε τη θεωρία ότι πρέπει να σπεύσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε γιατί δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την Τουρκία, κατέληξε λέγοντας ότι «μνημονεύοντας και τιμώντας σήμερα το Σταυραετό του Μαχαιρά, επαναδιακηρύσσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του και δεν θα αφήσουμε αδικαίωτη τη θυσία και το μαρτύριό του».

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Τη δέσμευση της Κυβέρνησης προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους, επανέλαβε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσος Γεωργίου, διαβεβαιώνοντας πως ``θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με πράξεις και όχι με λόγια το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα που ζουν``.

    Ο κ. Γεωργίου εκφώνησε επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κυβέρνησης, στην κηδεία των λειψάνων του Αντώνη Αντωνίου, στο Πελένδρι. Τα λείψανα του Αντωνίου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κερύνειας στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργίου, είναι προσηλωμένος στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και σοβαρότητα με μοναδικό στόχο την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΣΟΥΝΩΤΟΣ - ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε συγκεκριμένο αριθμό διαταγμάτων για τηλεφωνικά δεδομένα, «τα οποία επιδόθηκαν ήδη στις εταιρείες - παροχείς τέτοιων υπηρεσιών», δήλωσε το Σάββατο από τη Λεμεσό ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, αναφερόμενος στην διερεύνηση αδικημάτων που αφορούν υποκλοπή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, η Αστυνομία αναμένει τα στοιχεία που θα της δοθούν και με βάση το περιεχόμενο τους, οι ανακριτές θα αποφασίσουν και τα επόμενα τους βήματα. Είπε, επίσης, ότι η διερεύνηση «αφορά 22 περιπτώσεις, καθώς και αριθμό κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν στη κατοχή των υπόπτων που τελούν υπό κράτηση».

    Οσον αφορά τα κίνητρα της υποκλοπής, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως αυτά δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί και πως «δεν έχουμε στην κατοχή μας ούτε ονόματα ούτε ιδιότητες προσώπων. Αυτά θα φανούν μέσα από την αποκάλυψη των δεδομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εντοπίσουμε τελικά τις ταυτότητες των προσώπων, διότι κάποια από αυτά είναι προπληρωμένοι αριθμοί, για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία».

    Ανέφερε, επίσης, ότι αναζητείται το πρόσωπο που έκανε την καταγγελία στην ΑΤΗΚ, ενώ οι ύποπτοι που τελούν υπό κράτηση έχουν προβάλει κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται.

    [04] ΚΟΠΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή της τελικής φάσης του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου πετόσφαιρας, ανδρών και γυναικών, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ) κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διεξήχθη το Σάββατο, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΟΠΕ, όλοι οι παρόντες δεσμεύτηκαν για άψογη και αθλητοπρεπή συμπεριφορά και αποφάσισαν συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των πιο πάνω τα οποία θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν τη στήριξη τους, στους Κύπριους διαιτητές και ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ενίσχυση και υποστήριξη του δύσκολου έργου τους.

    Αποφασίστηκε ακόμη η πραγματοποίηση πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης των πρωταθλημάτων, συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή όλων των ομάδων για παρουσίαση των μέτρων που αποφασίστηκαν.

    Οπως αναφέρεται, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων Ανόρθωση, Ομόνοια, ΑΕΚ Καραβά, Νέα Σαλαμίνα, Παφιακός, ΑΕΛ και Απόλλωνας οι οποίοι καταδίκασαν τα κρούσματα βίας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ότι θα συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα για την εξάλειψή τους και με σεβασμό στους αντιπάλους και τους κανόνες, τα γήπεδα του βόλεϊ να αποτελούν πρότυπο για τον αθλητισμό του τόπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 February 2010 - 14:29:14 UTC