Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [02] ΥΠΕΞ ΦΟΥΛΕ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΤΣΕΧΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΥΠΡΙΟΙ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είναι η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων και ο Δημήτρης Ηλιάδης ο νέος Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Οι δυο διαδέχονται τους παραιτηθέντες Υπουργούς του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαΐδη, Συγκοινωνιών και Εργων και Μιχάλη Πολυνείκη, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από το κυβερνητικό σχήμα.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυνάμει και του Συντάγματος και των εξουσιών που απορρέουν από αυτό το Σύνταγμα έχει αποφασίσει να διορίσει ως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων την κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ως νέο Υπουργό Γεωργίας τον κ. Δημήτρη Ηλιάδη», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Η διαβεβαίωση των δύο Υπουργών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοθεί την Τρίτη στις δέκα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους από τους απερχόμενους Υπουργούς.

    Αναφορικά με τα βιογραφικά σημειώματα των δύο νεοδιορισθέντων Υπουργών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1949, σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο, Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

    «Η κ. Μαρκουλλή στις 16 Ιουλίου 2007 είχε διοριστεί από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο στη θέση της Υπουργού Εξωτερικών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 1980-2007. Η κ. Μαρκουλλή είναι παντρεμένη με τον ογκολόγο-αιματολόγο Γεώργιο Μαρκουλλή και έχει ένα γιο, τον Πάνο Μαρκουλλή», ανέφερε.

    Οσον αφορά τον κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ο κ. Στεφάνου είπε πως γεννήθηκε το 1947 στο Λευκόνοικο της επαρχίας Αμμοχώστου, αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λευκονοίκου και σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ασκεί τη δικηγορία στη Λευκωσία από το 1980, διετέλεσε βουλευτής Αμμοχώστου από το 1985-2001, ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και άλλων Επιτροπών της Βουλής. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, μέλος του European Association of Legislation από το 1990, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας από το 2005 μέχρι σήμερα. Είναι νυμφευμένος με την Αγγελική Χατζησάββα από την Ακανθού και έχουν δύο παιδιά, τη Σοφία και το Γιάννη», είπε.

    [02] ΥΠΕΞ ΦΟΥΛΕ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Κατ ιδίαν συναντήσεις με τους Επιτρόπους για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη είχε στην έδρα της Κομισιόν, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Φούλε, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν, ενώ τους εξέφρασε τις απόψεις τις κυπριακής πλευράς σχετικά με το πώς βλέπει ότι θα πρέπει να εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του τρόπου συνεργασίας και ότι εφόσον οι στόχοι είναι κοινοί, εάν ακολουθείται η νομιμότητα και ο σεβασμός στις αρχές μπορεί να υπάρξει πολύ πιο αποδοτική και εποικοδομητική συνεργασία», τόνισε.

    Αναφορικά με τη συνάντηση με την κ. Δαμανάκη, που ήταν η πρώτη με τη νέα ιδιότητά της, ο Υπουργός Εξωτερικών την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και το πως θα θέλαμε να δούμε τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Κομισιον. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το Κολλέγιο και επομένως όλοι οι Επίτροποι έχουν λόγο και ήταν χρήσιμο να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν και θέματα της αρμοδιότητας της, όπως για παράδειγμα η αποκλειστική οικονομική ζώνη.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΤΣΕΧΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συνδρομή την οποία μπορεί να προσφέρει η Τσεχία μπορεί να επικεντρωθεί στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία ώστε να αφεθεί ο κυπριακός λαός να αποφασίσει ελευθέρα για το μέλλον του, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής της Τσεχίας, Oldrich Vojir, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Καρογιάν δέχτηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής της Τσεχίας, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, με επικεφαλής τον κ. Vojir.

    Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Vojir ανέφερε ότι η συνδρομή την οποία μπορεί να προσφέρει η χώρα του μπορεί να επικεντρωθεί στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία ώστε να αφεθεί ο κυπριακός λαός να αποφασίσει ελευθέρα για το μέλλον του.

    Σημαντικό ρόλο μπορεί, επίσης, είπε ο κ. Vojir, να διαδραματίσει ο Τσέχος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ώστε να τηρηθούν τα συγκεκριμένα κριτήρια που ζητούνται για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της υποψήφιας χώρας.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΥΠΡΙΟΙ

    Αύξηση 6,5% σημείωσαν τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιανουάριο του 2010, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιανουάριο του 2010 ανήλθαν στις 78.328 σε σύγκριση με 73.550 τον Ιανουάριο του 2009.

    Τον Ιανουάριο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 16,9% στις επιστροφές - αφίξεις κατοίκων Κύπρου από την Ελλάδα (από 20.904 τον Ιανουάριο του 2009 σε 24.431 τον Ιανουάριο του 2010), όπως επίσης και 18,8% αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 16.988 σε 20.187 φέτος).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 16:29:12 UTC